Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonská akciová rally může jet dál. Fondy se připravují na horskou dráhu

Japonská akciová rally může jet dál. Fondy se připravují na horskou dráhu

02.01.2014 7:49
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Jestliže se americká burza může za uplynulých 12 měsíců pochlubit rekordními zisky, o japonské to platí dvojnásob, a to doslova. Index Nikkei se minulý týden poprvé po šesti letech podíval nad psychologickou hranici 16 tisíc bodů, a od začátku roku si tak připsal 54 %, nejvíc mezi rozvinutými trhy. Index Dow Jones si ve stejném období polepšil o 25 %, hongkongský Hang Seng přidal pouhá 2,5 %. Řada správců portfolií přitom sází na to, že japonská akciová rally bude pokračovat, i když s většími výkyvy.

Burze v Tokyu pomohla důvěra investorů v plán premiéra Šinzó Abeho na ukončení dvou desetiletí trvající deflace, doprovázené hospodářskou stagnací. Abeho strategie má v očích mnohých pomoci zvýšit korporátní zisky a vyhnat ceny akcií i v nadcházejícím roce.

V úspěch Abenomiky věří i zahraniční investoři. Příliv cizích prostředků na japonský akciový trh za prvních 11 měsíců roku 2013 dosáhl v přepočtu 142 mld. USD. O rok dříve to za stejnou dobu nebyla ani desetina.

„Domnívám se, že japonské akcie čeká další hvězdný rok, i když ne bez volatility,“ tvrdí Nader Naeimi, který v Sydney pro AMP Capital Investors spravuje fond v hodnotě 100 mil. USD. Dodává, že do pozic se chystá nastupovat po jakémkoliv poklesu. Naeimi věří, že Abeho politika a její dosud nejmarkantnější projev – dramatické oslabování jenu – vylepší výsledky exportérů. Slabší měna gigantům typu Panasonic či Toyota prospívá jednak tím, že jejich produkci na zahraničních trzích činí levnější, a tedy konkurenceschopnější. Zároveň se japonským exportně orientovaným podnikům zvyšují tržby, jelikož z dolarů či eur po převedení domů získají víc jenů. Své by o tom mohl vyprávět například výrobce zábavní elektroniky Sony, jehož akcie v uplynulém roce posílily o závratných 87 %.

Jen za poslední rok vůči dolaru oslabil o 17 % a výhled do budoucna hraje dál v jeho prospěch. Americká centrální banka totiž ohlásila postupné omezování programu stimulačních nákupů státních a hypotéčních dluhopisů, což by mělo přispět k posilování dolaru.

Nikkei začal svoji spanilou jízdu krátce poté, co byl na podzim roku 2012 Šinzó Abe po vyhraných volbách jmenován do úřadu. Nový premiér dostál předvolebním slibům a začal zvyšovat státní výdaje. Centrální banka mezitím rozjela rozsáhlý program odkupů aktiv, v jehož rámci měsíčně z trhu vyluxuje dluhopisy za 7 bilionů jenů a nepohrdne ani rizikovějšími instrumentu typu akcií japonských realitních trastů. Podle některých ekonomů bude Bank of Japan s touto politikou pokračovat i po roce 2015, přičemž by mohla rozšířit spektrum nakupovaných aktiv. Inflace totiž zůstává pořád daleko pod 2% cílem centrální banky.

„Očekáváme, že jen oslabí a že Abeho vláda oznámí další fiskální stimulaci či kvantitativní uvolňování,“ napsala Grace Tamová z hongkongské pobočky společnosti JPMorgan Asset Management, která v Asii spravuje přes 90 mld. USD. I když počítá s většími výkyvy, expozici v Japonsku bude během korekcí dál navyšovat.

Přikupovat hodlá i Meret Gaugler ze švýcarské společnosti Lombard Odier Investement Managers. Jeho fond o velikosti 360 mil. USD plánuje zvýšit podíl japonských cenných papírů v portfoliu na 10 % ze současných 7 %.

Efekty Abeho měnové a fiskální politiky jsou zatím vesměs pozitivní (roste vývoz, průmyslová produkce i objednávky), avšak řada investorů má pochybnosti o premiérově odhodlání prosadit strukturální reformy. Spotřebitelská důvěra se zlepšuje pátý měsíc v řadě, avšak srazit by ji mohlo plánované zvýšení daně z obratu z 5 % na 8 %, s jehož pomocí se vláda snaží zpacifikovat obří veřejný dluh.

(Zdroje: WSJ, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data