Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Produkční ceny v lednu: Deflační nebezpečí trvá

Produkční ceny v lednu: Deflační nebezpečí trvá

24.02.2014 9:44
Autor: David Marek

Pokud vám bude někdo tvrdit, že v české ekonomice není deflace, nevěřte mu (stejně tak těm, kteří tvrdí, že deflace není nebezpečná). Pohled napříč celou ekonomikou ukazuje, že ceny klesají ve všech sektorech, a to navzdory oslabení kurzu koruny po intervenci centrální banky.

Slabší kurz na chvíli oživil růst cen v průmyslu, jenže hned v lednu přišel velmi výrazný pokles. Ceny průmyslových výrobců se meziměsíčně snížily o 1,3 procenta. Prosincová meziroční inflace ve výši 1,7 procenta se proměnila na lednovou deflaci procenta. Zásadní vliv mělo snížení cen elektřiny o 8,7 procenta. Jistě, dalo by se říci, že jde o jednorázový faktor pokřivující pohled na vývoj cen. Ve skutečnosti jde o zmírnění jiné distorze, která vznikla dříve, vliv podpory obnovitelných zdrojů energie na ceny elektřiny. Základní informaci ovšem tento faktor nemění: ceny nerostou, protože poptávka je i přes oživení ekonomiky příliš slabá.

Stejnou informaci nabízí vývoj cen v ostatních sektorech ekonomiky. V zemědělství se ceny meziročně snížily o 4,0 procenta, v sektoru služeb o 1,8 procenta. Ve stavebnictví je deflace poměrně nízká, ceny klesají pouze o 0,5 procenta, za to však vytrvalá, deflace zde totiž trvá již čtyři roky.

Ekonomická data z posledních dnů dostávají měnovou politiku do trochu schizofrenní situace. Spotřebitelské ceny rostou pomaleji a výrobní ceny klesají výrazněji, než se čekalo. Deflační nebezpečí je tedy patrně větší, než se předpokládalo. Na druhé straně přichází příznivé údaje z reálné ekonomiky v čele s výrazným zvýšením HDP v posledním čtvrtletí loňského roku. Pro nejbližší měsíce je scénář měnové politiky předepsaný, nicméně ekonomická data v dalších měsících ukáží, kdy a jak rychle dojde k obratu kurzu měnové politiky.


Váš názor
  • 24.02.2014 12:44

    By zajímalo, kdo z Vás někoho zaměstnává a nebyl nucen ořezat vstupy?
    Velkamedvědice
  • muhehe Marek zase placá jako vždy
    24.02.2014 12:31

    Jedno je jisté pan Marek nechodí do obchodu má hospodyni, která mu nakupuje :-) s přídělem 20 000 kč na týden :-) Za druhé pan Marek má štěstí že pracuej jako halvni ekonom a nikdo ho nekontroluje pokud by byl jen ekonom Patrie už by tam nejspíš nepracoval ------- Pan Marek vůbec neví která bije a trvá to již dobrých 6 let .... jenom stále opakuje že vidí světlo na konci tunelu .... ale neřekl kterého muhehehee U člověka , který v hyde parku Čt 24 oznamil že za průměrnou mzdu (25 000) se dá koupit za 25 000 kč benzinu aniž by bralv potaz že to je jen pouhých 19 000 kč je možné všechno ...... blab bla bla Marek je šamšula.....
    martík
  •  
    24.02.2014 11:04

    Kdo viděl Sígra HP, nemůže se divitg, že po Kalouskovi a tomto exotu se to všechno s.... ! uvidíme co s tím udělají nové elity, jestli ten augiášův chlév se dá ještě uklidit.
    Homo
  •  
    24.02.2014 10:53

    Pane Marku, umite lezt do riti mrs. singrovi pekne.....v zemedelstvi mezorocne o 4 % a mezimesicne??? no jinak, kdybyte chodil kupovat potraviny s prijmem klasickeho smrtelnika tak nevim jakbste citil tu deflaci....obcas to chce mokrej hadr na hlavu, aby se ty mozkove bunky nevypalily
    abc
    •  
      24.02.2014 11:08

      Tak, tak. Když se to zprůměruje s poklesem cen elektřiny, je jasné, že máme deflaci a že "deflační nebezpečí je tedy patrně větší, než se předpokládalo." :-)) Když nerostou platy, když se podniky snaží racionalizovat, propouštějí 'redundantní' pracovníky, nahrazují dělníky roboty, administratiovní pracovníky počítači, tak je jasné, že tady nevládne vyčúranost čekání na další snižování cen (ta tzv. hrozba deflační spirály), ale že koupěschopnost prostě klesá. I vyšší management, který byl propuštěn, je nyní údajně průměrně víc než rok bez práce...
      Kalka.
      •  
        24.02.2014 12:40

        Která fy u nás konkrétně v současné době propuští dělníly a nahrazuje je roboty?
        Velkamedvědice
        •  
          24.02.2014 22:18

          Haha... Určitě se budou roboti postupně se zlevňováním techniky dostávat i do menších firem (třeba do nontovny klimatizačních jednotek apod., když automobilky robotizaci už mají). A ty myslíš, že se to masívně v dohledné době nestane - že si u nás nevezmou (zahraniční) firmy příklad třeba z Foxconnu v Číně?
          Kalka.
  •  
    24.02.2014 10:51

    Zastanci nazoru, ze deflace je nebezpecna by mali do svojej uvahy zahrnut aj to, ze deflace na vstupe (lacnejsia elektricka energia z dovodu OZE) sposobi deflaci na vystupe, ta ale nemusi nutne znamenat zaciatok deflacnej spiraly. Vsetci totiz moc dobre vedia, ze OZE nebudu klesat vecne, ze ona deflace je len docasna korekce vstupnych cien, a spotrebitelia maju stale inflaciu, takze ani znizenie spotreby z ich strany a vyckavanie nedava zmysel. Aspon do chvile, kym nevystupi na balkon Singer a nevyhlasi nieco, z coho masy vydedukuju, ze sa vyplati so spotrebou pockat.
    Eco
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university