Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko si musí vybrat

Rusko si musí vybrat

11.03.2014 11:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Když Sovětský svaz v roce 1968 provedl invazi do Československa, ruský akciový trh nezkolaboval. Žádný takový trh totiž v Moskvě nebyl. Když ruské jednotky minulé pondělí obsadily Krym, ruský akciový trh se propadl o 10 %. S tituly Gazprom či Sberbank, úzce navázanými na Kreml. Tento rozdíl demonstruje, proč jsou dnes hovory o nové studené válce nemístné. Panuje totiž úplně jiná situace než v roce 1968. Rusko už není říší, která sahá až k Berlínu. Bolest, kterou mu způsobila ztráta území, je právě tím důvodem, kvůli kterému Putin tak bojuje o udržení vlivu na Ukrajině. Svět už také není rozdělen na dvě znepřátelené části a Rusko je součástí kapitalistického bloku. Jeho finanční, podnikatelský a sociální systém je pevně propojen se systémem západním. Zápas mezi východem a západem pokračuje, avšak na úplně jiné úrovni než během studené války. A liší se i pravidla.

Rusové se mohou domnívat, že jejich vztahy se západem jsou pro ně dnes výhodou. Prezident Putin si zřejmě jako bývalý člen KGB stále myslí, že západní politika je určována kapitalisty, kteří si nenechají ohrozit své zájmy. Podle Bena Judaha zápal, s jakým západní firmy chtějí podnikat v Rusku, utvrdil Putina v tom, že Evropa se stará o to, jak vydělat peníze a nepostaví se proti němu. Putin má ale rád judo a měl by tak vědět, že náhlý posun váhy může změnit výhodu v nevýhodu. Ekonomická provázanost může znamenat ztráty pro ruskou ekonomiku. Nejdříve to bylo patrné na akciovém trhu, následovat mohou dopady vízových opatření či ekonomických sankcí. Bohatí Rusové dnes berou za samozřejmost, že jezdí do Londýna a Paříže na nákupy. V západních bankách leží miliardy ruských peněz. Britské či švýcarské banky se dosud příliš neptaly (a čelily za to kritice) po původu ruských peněz. Samotná ruská centrální banka přitom odhadla, že v roce 2012 z odlivu kapitálu v rozsahu 56 miliard dolarů zhruba dvě třetiny mohly pocházet z nelegálních činností.

Rusko potřebuje prodej ropy a plynu do zahraničí. To bylo patrné také na tom, že tyto dodávky pokračovaly i během nejhoršího období studené války. Evropská poptávka po ruském plynu ale v posledních deseti letech klesá. Důvodem jsou obnovitelné energie a svou roli hrají také alternativní ložiska v USA. I v současném konfliktu je stále prostor pro diplomacii. Spíše se však zdá, že Rusko je rozhodnuto na Krymu zůstat a možná zabrat i část východní Ukrajiny. Obama a evropští vůdci rychle vyloučili vojenskou reakci, což je v pořádku. Západ má ale řadu ekonomických nástrojů, které by Rusku znepříjemnily život.

Putin si v minulých letech užíval plodů globalizace a zároveň stále používal rétoriku studené války. Nyní už si možná musí vybrat. Obojí mít nemůže.

Autorem je Gideon Rachman.

(Zdroj: FT)


Čtěte více:

Ukrajina čeká zdražení ruského plynu o 40 %, Krym je postupně izolován
10.03.2014 11:29
Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom pravděpodobně zvýší cenu za své ...
McCain: Obama nepochopil Putina. V České republice by měla stát protiraketová obrana
10.03.2014 14:15
Spojené státy by měly obnovit plán na vybudování systému protiraketové...
Janukovyč z Ruska: Stále jsem prezidentem Ukrajiny i velitelem ozbrojených sil
11.03.2014 11:05
Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes v ruském exilu pře...

Váš názor
  • Kdo používá rétoriku studené války?
    16.03.2014 20:59

    Citace z článku: "Putin si v minulých letech užíval plodů globalizace a zároveň stále používal rétoriku studené války. Nyní už si možná musí vybrat. Obojí mít nemůže. " Pan Gideón si tohle asi nepřečte, pochybuji že by uměl česky a článek je převzatý z FT. Spíš se divím Patrii, že takovýhle štvavý škvár přejímá. Kdo není zcela opitý rohlíkem propagandy, jasně vidí, že primární štvaní nepochází z Ruska, ale z Ameriky a z EU.
    Ullsperger
  •  
    11.03.2014 17:41

    Článek jsem nečetl, stačí mě nadpis. Upozorňuji autora, že Rusko nic nemusí, to my by jsme se měli zamyslet.
    Homo
    • tohle píše ten co nosi hajzl papír do čistírny
      13.03.2014 7:37

      Ano o jejich urovni jsme četli když se psalo jak a co připravili na ZOH v Soči. I po příjezdu atletů a turistů ještě honem všechno dokončovali.
      Dobrý
    • mno, nemusí
      11.03.2014 20:03

      Rusko může zůstat na úrovni feudálně-socialisticky pospolné společnosti, kde lidé žerou syrové zelí a ryby, kálí do škarpy a úctu k životu nemají valnou..., nebo si mohou vybrat život civilizované a demokratické společnosti v právním státě se všemi atributy svobodného volného trhu. Jak vidno, bolševikům v Kremlu vyhovuje tradiční model života v latríně. ANO? mají právo si vybrat... za pár let jim dojdou zdroje ještě z doby carského Ruska. By mě zajímalo, jak se dnešní generace líných a opilých rusáků s takovým úpadkem srovná. mohou si vybrat :-))
      Jesse
      • Re: mno, nemusí
        12.03.2014 7:02

        Jesse sundej si ty brejle. My si tady v té naší kotlině myslíme, že jsme pupek světa a jak nejsme civilizovaní. Jesse věř tomu, že nejsme. Máme holou prdel a z bot nám čouhá sláma. V reálu žijeme ve státě, který nám už nepatří a na mapě EU jsme namalovaní něco jako český region.
        medium2
      • Re: mno, nemusí
        11.03.2014 20:17

        :)) tomu říkám obrat v "atributech". Již nejsme zadlužená oze-internacionála?
        mša
        •  
          11.03.2014 20:38

          můj názor na Rusko jsem nikdy neměnil. Co mi chceš podsouvat?:-)
          Jesse
  • Kosovo a Krym
    11.03.2014 15:26

    Krym je navlas stejný problém jako Kosovo, kde mu mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu dne 22.7.2010 plně posvětil jeho odtržení od Srbska. Proto plně fandím Putinovi i samostatnému Krymu.
    Xiluodu Dam
    • Re: Kosovo a Krym
      11.03.2014 16:56

      Nejhorší je, když se začne diskutovat, kdo má větší brambory, kdo víc krade, čí je Krym a čí je Kosovo atd. Koho z lidí co chtějí chodit normálně do práce a fungovat tohle opravdu zajímá. Kdyby se na ty co tyhle svinstva živí lidi vykašlali, tak jim sklapne a není co řešit. Jenže se vždycky najde parta blbů, kteří nic neumí a jediný způsob jak se zviditelnit je s kvérem.
      PEOPLETA
      • Kosovo je islámske a je to tak dobre
        11.03.2014 17:05

        lebo ľudia potrebujú predovšetkým vieru, jáj, dobre ja hovorím, veru hej.
        Šaňo
    • Re: Kosovo a Krym
      11.03.2014 15:58

      To je úplně jiný případ, Krym se nechce osamostatnit, ale pripojit k jinému státu, tedy otázka je kdo to chce?! Otázka Kosova je velmi problémová, ale tohle je úplně něco jiného, tady se jedná o obsazení vojsky cizího státu.
      mila69
      • historicka fakta o KRYMu
        12.03.2014 1:11

        Ruská carevna Kateřina Veliká anektovala roku 1783 celý krymský chanát (Od roku 1475 byl chanát vazalem Osmanské říše.) a připojila ho k Ruské říši. ------ 19. února 1954 byl z iniciativy N. S. Chruščova (ukrajinec) Krym vyňat z Ruské SFSR a administrativně přičleněn k Ukrajinské SSR při příležitostí třístého výročí Perejaslavské rady. ------ Na Krymu, obydleném převážně Rusy, existovaly při rozpadu SSSR silné tendence ke znovupřipojení k Rusku. 12. února 1991 pak byla na základě referenda vytvořena Autonomní republika Krym, která se o několik měsíců později stala součástí nezávislé Ukrajiny, ale zachovala si část suverenity.
        M&M
      • Presne tak Mila 69
        11.03.2014 16:18

        vznik a vyzbrojenie UCK podporily demokratické štáty a boj Albáncov proti komunistickému a Ruskom podporovonému Srbsku mohol začať za účasti islámskych bojovníkov Čečencov a ďalších spojencov demokratických štátov. Taktiež bolo múdre, že demokratické štáty vysvetlily Albáncom, že zatiaľ nie je možné, aby sa Kosovo pripojilo k Albánii a bol tak splnený ich sen o Veľkej Albánii, lebo u mezdzinárodného súdu by bola žaloba Rusákov a Srbov veľmi nepríjemná. No, Veľká Albánia samozrejme bude, lebo Európa súrne potrebuje multikulturalismus a v tomto má plnú podporu USA. Nech žije slobodná, islámská Veľká Albánia, Bosna i Hercegovina a slobodná Čečna! http://cs.wikipedia.org/wiki/Kosovsk%C3%A1_osvobozeneck%C3%A1_arm%C3%A1da
        Šaňo
  •  
    11.03.2014 14:56

    Pokud Rusům nezakážete iPhony a iPady, budou v klidu.
    sanin
  •  
    11.03.2014 14:34

    Tenhle článek má analytiky Ruska stejnou hodnotu, jako telefonování = žádnou. Dokud tu nebudou aspoň rakety NATO, tak je tu máme za chvíli znovu. Ukrajina své odevzdala - a jak dopadla.
    sgt.Mike
    •  
      11.03.2014 19:50

      Už vám z té západní ideologie úplne drbe. Vymazali Vám mozky za pár let. Copak necápete, že to všechno je následkem toho, že se pomalu Ukrajina posouvala do západního vlyvu. Za dva tři roky by šla do EÚ a za dalších 5 do NATO. USA by posunuli hranice NATO až po Charkov - 200 km od Moskvy. NATO by si z Krymu udělalo letadlovou loď. Za těchto okolností se vubec Putinovi nedivím, Mc Cain už by chtěl bojovat - prachy, prachy, vlyv a patriarchální pocity, to je to o co jde z republikánske strany USA. Co asi by udělaly USA. když by mělpo dojít k dohodě Ruska s Kubou, že se rozmístí ruské radary a rakety na Kubě? TO SAMÉ JAKO NA KRYMU, ale tam Rusi aspoň místní obyvatelstvo vítali. Někdy se o stavu mysli některých diskutujících muže uvažovat jako o nízkem a nebo nedostatečném IQ, kterým se mnozí pravicoví voliči diferencují od ostatních - viz kanadská studie IQ :) :) :)
      Skalar
    •  
      11.03.2014 16:39

      Samozrejme, vojenská základňa USA je to najlepšie, čo by mohlo na územiu ČR vzniknút, no komunistickí Česi sa tomuto bránia ako levi :)) A kedže je podporí taká ikonka ako Jágerko, rečičkami, že k Rusákom majú Česi bližšie ako k Američanom, lebo sú Česi a Rusáci Slovania, jáj :)))
      Šaňo
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data