Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
McCain: Obama nepochopil Putina. V České republice by měla stát protiraketová obrana

McCain: Obama nepochopil Putina. V České republice by měla stát protiraketová obrana

10.03.2014 14:15, aktualizováno: 10.3. 15:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Spojené státy by měly obnovit plán na vybudování systému protiraketové obrany na území České republiky z dob prezidenta Bushe, uvedl americký senátor a někdejší protikandidát Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách John McCain pro CNN. Dodal, že Obama ruského prezidenta Putina nepochopil a Rusko vidí Ukrajinu jako klíčovou součást své „říše“. Obama se má s ukrajinským premiérem Arsenijem Jasenyukem sejít 12. března v Bílém domě s cílem dohodnout mírové řešení a to, jakým způsobem může Ukrajině ekonomicky pomoci mezinárodní společenství.

Postoj McCaina nebyl pro CNN vysloven poprvé. Již v rozhovoru pro TIME na sklonku února senátor uvedl, že Obama je v otázce Putinových ambicí „naivní“ a ten chce jednoznačně obnovit „ruskou říši“. McCain dle svých slov tlačí na to, aby americká administrativa uvolnila finanční pomoc Ukrajině co nejdříve. Již tehdy řekl, že na Rusko musí být tlačeno skrze Spojené národy, sankcemi vůči ruským činitelům i instalací obranného systému „v blízkosti České republiky“. „Musíme přijmout taková opatření, která přesvědčí Putina, že za jeho kroky zaplatí velmi vysokou cenu,“ uvedl McCain s tím, že jak Rusko v minulosti obsadilo Gruzii, nyní se chová stejně na Krymu a vůči Ukrajině.

Slovy McCain naráží na srpen roku 2008, kdy začala válka v Jižní Osetii, ve které se později na stranu Jižní Osetie přidalo Rusko. Gruzinci byli donuceni odejít. Gruzie vystoupila ze SNS a následně Rusko uznalo za samostatné státy Jižní Osetii a Abcházii. Na těchto územích také ponechalo své ozbrojené složky.

Ruské jednotky a místní proruská domobrana na Krymu dnes pokračovaly v upevňování svých pozic, když podle tiskových agentur ovládly raketovou základnu v Sevastopolu i vojenskou nemocnici v Simferopolu, správním středisku poloostrova. Předáci místních separatistů tvrdí, že v nedělním referendu schválí připojení Krymu k Rusku více než 80 procent voličů.

"Pro vstup Krymu do Ruské federace bude hlasovat více než 80 procent," předpověděl dnes předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov s odvoláním na poslední průzkum veřejného mínění před nedělním plebiscitem. Dříve připojení poloostrova k Rusku podle agentury ITAR-TASS podporovalo 75 procent dotázaných. Ale podle Konstantinova přívrženců Ruska neustále přibývá, "protože lidé chápou, že v Kyjevě není vláda, ale skupina banditů, která se k moci dostala násilnou cestou". A proto ani krymské úřady nepotřebují kyjevské uznání výsledků plebiscitu.

Kyjev, stejně tak i Západ, označuje nastávající referendum za nezákonné a odporující ukrajinské ústavě. Velvyslanec USA v Kyjevě dnes přislíbil, že Spojené státy výsledky krymského referenda neuznají, ale naopak potrestají Rusko sankcemi.

Devizové rezervy Ukrajiny nestačí na to, aby země letos pokryla všechny splátky dluhu, řekl dnes ukrajinský ministr financí Oleksandr Šlapak a vyjádřil naději, že Ukrajina už příští měsíc získá první peníze z finanční pomoci, o které nyní jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Ukrajina musí podle Šlapaka do konce roku v rámci státního dluhu splatit zhruba deset miliard dolarů (téměř 200 miliard Kč). Pokud se připočítají i dluhy plynárenské společnosti Naftogaz a státního podniku pro výstavbu dálnic, nebudou devizové rezervy na splátky stačit, řekl podle agentury Reuters ministr. 

Podle informací z konce minulého měsíce devizové rezervy Ukrajiny činily jen asi 15 miliard dolarů, zatímco ještě na začátku února dosahovaly 17,8 miliardy dolarů. 

Kyjev již dříve odhadl, že Ukrajina by v letošním a příštím roce mohla potřebovat zahraniční pomoc v celkové výši 35 miliard dolarů (téměř 700 miliard korun). Evropská komise minulý týden oznámila, že je připravena Ukrajině poskytnout během několika příštích let finanční pomoc nejméně 11 miliard eur (zhruba 300 miliard Kč) v podobě půjček a záruk.

(Zdroj: TIME, CNN, Bloomberg)


Váš názor
  • Politici jsou rádi, že konečně mají práci
    12.02.2015 12:48

    Souhlas. McCain sedí na tý svý teplý prdeli doma a válčí z tepla domova. To umí každý blbec. Měl by se tam zajet podívat, ale to nemůže, protože by mu ustřelili brzy palici a nikdo by nevěděl, která se stran.
    Žíža
  • Politici jsou radi, ze konecne maji praci..
    11.03.2014 10:47

    Obama nepochopil Putina a McCain nepochopil Obamu a co je nam po tom ? Mne je uplne jedno, jestli bude Krym patrit Ukraine nebo Rusku, vubec se nic nezmeni tak co se do toho vsichni ti zapadni politici serou ? Co se zacit srat do EU, do Nemecka, do Turecka, do Angoly, do Bhutanu, do ja nevim jakych prdeli sveta ? Nikdo na Krymu v zivote nebyl a ani nebude. Kdyby Ukrainci po oddeleni od Ruska byli co k cemu, nejezdilo by milion Ukraincu pracovat do ciziny (a to at do Evropy ci do Ruska ) a ani Krym by se nechtel oddelit (od toho bordelu, kterym Ukraina je). Do toho se nikdo nesere ?, ze nejen Krymsti, ale dalsich milion lidi nechce na Ukraine zit ?
    Katka
  • Moody's
    10.03.2014 15:55

    snížilo rating Chicaga...
    Kalka.
  •  
    10.03.2014 15:40

    Je to debil ten McCain. Kvuli Ukrajine je schopný rozpoutat III. sv. At si Rusi vyresi sve problemy sami a bez nas. Je to jako se srat do cikanske rodiny ze muz bije zenu - otoci se to proti vam!
    Skalar
    •  
      17.03.2014 15:55

      Co můžete chtít po republikánském pistolníkovi z Arizony . Při jejich známé ignoranci McCain ještě před měsícem nevěděl, že nějaký Krym vůbec existuje. O ruské historii (Rusko získalo Krym v roce 1783) neví zbla, ale chtěl by u nás rozmisťovat rakety, o kterých ještě před pár lety Američané tvrdili, že nesjou namířeny proti Rusku.
      FZ
    •  
      10.03.2014 16:22

      Americkej dráb tady pobíhá s bičem, a všichni se před ním podělávají. A strachy nechtějí vidět, že je to pokrytec par excelence, když si sám bombarduje koho a kdy si zamane zcela v rozporu s mezinárodním právem. Jeden z mnoha příkladů byla Jugoslávie, klidně odtrhnou Kosovo v příkrém rozporu s mezinárodním právem a bez referenda. Pěstujte politiku appeasmentu vůči fašismu USA, to je vono.
      Ricochet
    •  
      10.03.2014 16:17

      Toto je především problém vnitřního štěpení Ukrajiny a vyřešení jeho vztahu k Rusku. Vyžaduje klidný a rozvážný diplomatický postup a nikoiv přilévání oleje do ohně studenoválečnickou rétorikou pan McCaina. Doufám, že se občané České republiky proti eventuálním snahám rozmisťovat na našem území rakety a zařízení opět rozhodně postaví na odpor.
      FZ
    •  
      10.03.2014 15:51

      Jste naivní. Ve 30. letech podobně přemýšlela polovina Evropy. Tím nechci říct, že by Putin chtěl uchvátit celou Evropu. Ale ten způsob přemýšlení mi připomíná strkání hlavy do písku.
      Kapi
    • ty si zase chytrej
      10.03.2014 15:51

      Tohle je přesně co si říkali Angláni v roce 1939 o nás. A ty sám si jeden z těch co tomu ted' říkají Mnichov. Nejsi ty ale vůl. Zamysli se než něco plácneš. A co rok 68. Ted' tu takoví jako ty řvou že se na nás taky vys........chytráku :o))
      xxx
    •  
      10.03.2014 15:50

      Nebyl ten debil taky náhodou Churchill, když kvůli Polsku rozpoutal 2. světovou? Si teda myslím, že před Hitlerem měli angláni sklopit vocasy stejně jako to udělali v Mnichově. Co jim bylo do nějakejch poláků, že se do toho vůbec srali?
      ..
      •  
        10.03.2014 16:37

        Já vím jedno. Na co Američani šáhnou to dojebou, protože so myslí, že každy se chová jako oni a taky tak myslí. Ukrajina se oddělial od Sovětského svazu v nadšení euforie, ale vyzby jsou tamtak pevné jako nikde. Do 1990 nás ani nanapadlo... všechno to byli Rusi a teď se délíme na x y z. Tyto národy potřebujou silnou ruku a jen takovou uznávají. Komu by ze Západu vyhovovala Ukrajina s nenávistně naladěná proti Rusku - těm, kteří by tam velmi rádi dislokovali základny a raketové radary. Rusko nikdy nedovolí aby západní svět končil u Charkova - museli by být na hlavu padnutí a to Putin určitě není...
        Skalar
        •  
          10.03.2014 17:04

          podívejte se laskavě trochu do té historie, komu vlastně ta Ukrajina patřila.. pak se taky podívejte, kdo na ukrajincích zpáchal největší svinstva hned po němcích... ukrajinci doopravdy nechtějí Rusko.. naopak jsou velmi uraženi, když je čech bere za rusáky
          Kapi
      • Churchill
        10.03.2014 16:03

        "rozpoutal" světovou válku kvůli Anglii. Ač byl napůl Američan, tak věděl, že se Hitler s Polskem nespokojí. A po Pearl Harboru prohlásil: konečně sme zvítězili! Putina ráda nemám, ale myslím, že jsme od tohoto příměru dost daleko. I kvůli odlišné mezinárodní situaci, jakož i technickému pokroku. Války se teď vedou bombardováním úvěry. je to stejné, jako když se někdo chce získat levně nemovitosti, tak zkouší přemluvit majitele vzít si úvěr...
        Kalka.
        • Re: Churchill
          10.03.2014 18:16

          A Mc Cain a každý rozumný člověk taky ví, že se Putin nespokojí s Krymem. Krym totiž není první a pokud se s tím něco neudělá zdaleka ani poslední.
          ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.