Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Inflace zůstává mimořádně nízká a mírně pod prognózou

ČNB: Inflace zůstává mimořádně nízká a mírně pod prognózou

10.03.2014 13:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v únoru 2014 meziročně o 0,2 %. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, dosáhla v únoru meziroční hodnoty 0,1 %. Stále se tedy nacházela hluboko pod dolní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB.

Celková meziroční inflace byla v únoru letošního roku o 0,2 procentního bodu nižší oproti prognóze ČNB. Struktura cenového růstu a její odchylky od prognózy ČNB se příliš neliší od lednových údajů. Za odchylkou únorové inflace od prognózy stál hlubší než očekávaný meziroční propad regulovaných cen. Ve stejném směru působil také nepatrně výraznější meziroční pokles cen v segmentu korigované inflace bez pohonných hmot. Ceny v tomto okruhu zboží a služeb dlouhodobě klesají a odrážejí přetrvávající výrazný útlum domácí ekonomiky včetně velmi pomalého růstu mezd v podnikatelské sféře. Naopak ceny potravin vzrostly v únoru meziročně o něco rychleji, než ČNB očekávala, oproti lednu se však odchylka snížila. Dopady změn nepřímých daní i ceny pohonných hmot se v únoru vyvíjely v souladu s očekáváním ČNB.

Zveřejněná data potvrzují náhled ČNB, že listopadové rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace. Na počátku roku 2014 se vlivem odeznění dopadů změn DPH a při poklesu regulovaných cen celková inflace snížila na velmi nízké, avšak kladné, hodnoty. Pokračuje přitom prozatím protiinflační působení domácí ekonomiky, zatímco oslabený kurz koruny má vliv v opačném směru. V dalším průběhu letošního roku bude inflace zrychlovat a na konci letošního roku se vrátí k 2% cíli České národní banky. Nejprve se v tom bude odrážet vliv rostoucích dovozních cen v návaznosti na oslabení kurzu koruny, od druhé poloviny letošního roku se bude do vývoje spotřebitelských cen výrazně promítat i oživení ekonomiky a rychlejší růst mezd. Na horizontu měnové politiky se pak inflace při obnoveném růstu regulovaných cen dostane do horní poloviny tolerančního pásma a poté se bude shora navracet k cíli, kde by se měla stabilizovat. V průměru tak inflace dosáhne letos hodnoty 1,2 %, což bude znamenat druhý nejnižší růst cen za posledních deset let, a v úhrnu za letošní a příští rok bude činit 1,9 %, tj. bude v průměru ležet jen nepatrně pod 2% cílem.

(Zdroj: ČNB)


Váš názor
  • Když nemají na chleba, ať jedí koláče
    10.03.2014 14:53

    Toto je slavný výrok Marie Antoinetty, manželky Ludvíka 16-tého, který měla pronést, když se zeptala, proč jsou "ti lidé" nespokojeni, a dozvěděla se, že nemají na chleba. Marie Antoinetta nejspíš nic takového nevyřkla, ale výrok se stal slavným a pomohl eskalovat revoluční náladu pařížského lidu a nespokojenost s vládou zcela odtrženou od reality. Tak nějak se mi tato historická anekdota připomněla v souvislosti s obavami ČNB, aby snad mohly klesnout ceny. Nevím, jestli pan Singerchodí nakupovat potraviny, ale v této komoditě se ceny za poslední 3 roky zvyšují tak cca o 10% ročně. To vidí z rozpočtu a z výdajů jasně každá hospodyně. Podle úřední inflace se však nic neděje. Pokud ukazatel inflace hlásí takovýto ohromný rozpor, pak je jednoduše špatný. Dobrá otázka je, zda je špatný neúmyslně, nebo záměrně ? Matematicky nic složitého, jde jen o to, z jakého zboží sestavit koš, a jakou váhu jednotlivým položkám dát. Skoro se zdá, že by ukazatel inflace neměl být jen jeden globální, ale sada, podle tříd spotřebitele: od typu Kellner až typu Roman Veselý, řidič MHD, od typu koncový spotřebitel až k typu primární výrobní sektor. Takto nebo podobně rozvrstvené výsledky by se pak zřejmě daly lépe použít i k ekonomické praxi. Impakt na veřejné mínění: Kromě hospodářských důsledků falešné (nebo málo použitelné) hodnoty ukazatele inflace, je tu vliv na veřejné mínění. Ten je devastující. Na jedné straně občan registruje realitu, na druhé straně mu ČNB znehodnotí kupní sílu, aby se proboha nepropadly ceny. Je to obdoba stavu na konci socialismu v ČSSR, kdy titulky v novinách a hesla hlásaly zářivé zítřky, na druhé straně každý viděl, jak se ekonomická situace vyvíjí.
    • Re: Když nemají na chleba, ať jedí koláče
      10.03.2014 16:04

      viděl jste někdy střeva spotřebního koše?? asi ne.. Vy tu ve své podstatě píšete, že všechny peníze projíte. Tak to jste dobrý případ. Mně osobně zajímají i reality - ať už nájem nebo cena realit, energie - elektřina, voda, plyn - dále také telefon, internet, benzín...rád bych si taky koupil za ten měsíc nějaký nový oblečení..no a ty moje elektrospotřebiče by taky jednou za čas chtělo obnovit a nehledě na to auto.. udělejte si měsíční přehled, kam všude jdou peníze.. pravdu máte v tom, že lůzu - která jenom jí, spí a .... - trápí pouze zdražování potravin
      Kapi
      •  
        10.03.2014 16:40

        Špatně Ullspergera čtete. A ceny jiného zboží kromě jídla se nezvyšují nebo klesají, protože není kupní síla. Lidé si pořizují méně zbytných věci, jelikož za nezbytné musí vydat daleko víc peněz než dřív. Ceny většiny potravin, které kupuju, stouply od 7. listopadu v témže obchodě téměř o 20%. Sýry, jogurty, šlehačka, sladké brambory (ty o 25%) i normální brambory, avokáda, kivi apod. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací zmizí letos z trhu nejmíň tisíc restaurací... Tamní personál si nebude moct dopřávat takové nové spotřebiče jako dřív, při nedostatrku poptávky budou klesat ceny dál, obchody a služby budou krachovat, jejich zaměstnanci si nebudou moct dovolit kupovat tolik realit a nových aut či elektrospotřebičů... atd. atd. Podle mne to Singer nespočítal.
        Kalka.
        •  
          10.03.2014 17:15

          já nevim, co nakupujete.. ale tady se říká něco jiného http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cisc031014.docx ... osobně jsem zaregistroval, že po dlouhé době mi Čez snížil cenu elektřiny - myšleno tak, že to stojí za uvedení.. cenu jídla vnímám jako lehce navýšenou, avšak nikoliv ve smyslu, že bych běhal po deseti obchodech a hledal mlíko v akci
          Kapi
    • Re: Když nemají na chleba, ať jedí koláče
      10.03.2014 15:48

      pekne napsane...sigr Singer zdrazovani potravin zduvodnuje vetsinou sezonosti, proto tuto polozku nebere vazne....mysli, ze to zdrazovani potravin je vyssi nez 10 %....
      abc
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university