Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je vstup do bankovní unie pro Českou republiku výhodný?

Je vstup do bankovní unie pro Českou republiku výhodný?

28.03.2014 15:42
Autor: Martin Novotný, Patria Finance

Finanční krize, která začala v roce 2008 sužovat světovou ekonomiku, má řadu důsledků. Zatímco v některých zemích nabývá primárně podoby krize veřejných financí, jinde se jedná spíše o nadměrné množství soukromých dluhů domácností, podniků a bank. Aktuálním projevem v Evropě je dluhová krize, která oba problémy – tedy nadměrné zadlužení veřejného a soukromého sektoru – spojuje v jeden celek, který vážně narušuje hospodářský růst a ekonomickou a finanční stabilitu. Pouhé kapitálové posílení bankovních domů však podle evropských lídrů nestačí, je potřeba přijmout dlouhodobé a systémové řešení.

K tomu má dopomoci tzv. bankovní unie. Jedním z cílů bankovní unie je stabilizovaní řetězce mezi bankami a jejich vazbami na veřejné finance:

Banky investují do státních dluhopisů › finanční krize snižuje výkon ekonomiky a zhoršuje stav veřejných financí › klesá hodnota státních dluhopisů › investoři, mezi které patří banky, utrpí ztráty › u hůře kapitálově vybavených bank vzniká potřeba sanace z veřejných zdrojů › ještě více se zhoršuje stav veřejných financí.
 
Obsahem návrhu z května 2012 jsou čtyři klíčové reformy v oblasti regulace a dohledu institucí bankovního a finančního sektoru. Ty budou postupně implementovány do zemí, které se do bankovní unie zapojí:

• jednotná bankovní regulace (Single Rulebook)
• jednotný bankovní dohled (Single Supervisory Mechanism – SSM)
• jednotné řešení bankovních problémů (Single Resolution Mechanism – SRM)
• jednotný systém pojištění vkladů

Do společného fondu pro záchranu evropských bank bude v průběhu následujících osmi let samotnými finančními institucemi odvedeno 55 mld EUR a od nově zavedených pravidel se očekává, že pomohou mírnit či eliminovat rizika spojená s nakupováním státních dluhopisů. Měla by také lépe hájit národní zájmy a zájmy v procesu upevňování finanční stability eurosystému jako celku. Zároveň by měla zajistit stabilní měnu EUR a posílit roli evropských peněžních a kapitálových trhů na světové úrovni. Krize vládních financí ohrožuje bankovní sektor a reálnou ekonomiku tím, že banky jako největší držitel vládních dluhopisů se dostávají do ztrát a zastavují úvěrování, což může vést ke zpomalování ekonomiky a může vyústit v tzv. credit crunch. Banky jsou také ohrožovány krizí na finančních a peněžních trzích, což se projeví např. odlivem kapitálu, snížením tržní hodnoty akcií banky, snížením hodnoty aktiv držených k obchodování (nejen dluhopisů) při přecenění na reálnou hodnotu, nečekanou tvorbou opravných položek či kurzovými ztrátami z otevřených devizových pozic.
 
Český finanční a bankovní sektor je však mimořádně specifický svou likviditou, je velmi dobře kapitalizovaný a v současné době žádné velké bance nehrozí riziko nesolventnosti. Všemi stresovými testy České národní banky prošly všechny velké banky bez problémů. Bankovní sektor v České republice je čistým věřitelem finančního sektoru eurozóny. Česká bankovní soustava, z většiny ovládaná zahraničním kapitálem, patří v Evropě k nejstabilnějším a je dlouhodobě poměrně vysoce zisková (většina ze čtveřice největších českých bank se svým matkám stará o jedny z nejvyšších zisků v rámci skupiny). Změny se vstupem do bankovní unie tedy budou působit zejména na matky tuzemských bank (KBC, Société Générale apod.), nad kterými bude vykonávat dozor ECB místo národních regulátorů. Připojením k bankovní unii by se Česká republika vzdala kompetencí v bankovním dohledu, avšak ani poté by nemohla hlasovat při jednáních ECB a jako nečlen eurozóny by ČR také neměla nárok na případnou pomoc z fondu ESM. Účast v systému by tedy znamenala pouze závazek ručení za dluhy cizích zemí a sdílení rizika s bankovními sektory států v bankovní krizi, jinými slovy vytvoření dalšího kanálu pro transfery do Bruselu. Podstatným hlediskem při rozhodovacím procesu o přistoupení k bankovní unii je fakt, zda banky v České republice operují jako pobočky (ty jsou řízeny podle českého práva, podléhají dozoru ČNB), či jako dceřinné společnosti (řídí se právem a podléhá dozoru země, ve které sídlí mateřská firma). Vzhledem k vlastnické struktuře českého bankovního sektoru je pro ČR proces sdílení případně vzniklých nákladů zcela zásadní.

Pro Českou republiku by tak vstup do konceptu bankovní unie za současných podmínek nebyl příliš výhodný. Podle ministra financí Andreje Babiše se v této chvíli ani nepředpokládá, že by ČR do bankovní unie dobrovolně vstupovala ještě před tím, než v blíže neurčené budoucnosti přijme euro. Nynější vládní strany ve své koaliční smlouvě uvedly, že případné připojení k bankovní unii v budoucnu "posoudí".


Váš názor
  • Ano, není
    28.03.2014 17:46

    Jsem rád že to posoudí. Nevím, proč bychom sanovali soukromých bank v cizí zemi
    Bo
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.