Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čas je nejlepší investor

Čas je nejlepší investor

07.05.2014 19:15

Podle čtenosti úvahy „Nepohrdejte akciemi“ je téma obecné atraktivnosti akcií stále žhavé. Základní otázkou zde asi je, zda se „to vyplatí“?

Uchopit ji lze mnoha způsoby, jako základní krok bude zřejmě nejvhodnější podívat se, jak si akcie vedly v minulosti. Nemám ale na mysli nějaký jednoduchý graf s vývojem určitého indexu. Předpokládejme nyní, že nás zajímají skutečně dlouhodobé investice a jejich načasování jde vždy od počátku dalšího desetiletí. Návratnost amerických akcií z indexu S&P 500 je pro každé desetiletí od roku 1926 vyznačena v následujícím grafu. Jeho výhodou je, že celkovou návratnost rozděluje na kapitálové zisky (tedy zisky dané pohybem cen akcií/indexu) a na zisky dané příjmy z dividend.

V celku můžeme graf považovat za povzbudivý – pokud vezmeme do úvahy i dividendy, prodělává se ve dlouhém období jen výjimečně. Na druhou stranu nuda na trhu určitě není. Poslední sloupec ukazuje, že od roku 1936 činily kapitálové zisky v průměru 5,8 % ročně, dividendy k tomu přidaly 4 %. Celkem tedy nějakých 10 % roční návratnosti (nominální). Pokrizové roky 2010 – 2013 měly váhy výrazně vychýleny ke kapitálovým ziskům, znatelně vyšší byla i celková návratnost (15,6 % ročně vs. oněch skutečně dlouhodobých 9,8 %).

Pohled na jednotlivá desetiletí ukazuje jednak velkou rozmanitost celkové návratnosti, ta se do záporu, či k nule dostala ale pouze dvakrát. Problematické a zároveň v paměti stále čerstvé první desetiletí nového tisíciletí se na vztahu k akciovým investicím podepsalo zhruba 1 % ztrátou. Ve třicátých letech pak byli investoři zhruba na nule a to jen díky záchrannému kruhu ve formě 5,4 % dividendové návratnosti. U ní stojí celkově za povšimnutí to, že i v nejhorší desetiletce dosáhla téměř 2 %, v nejlepších letech dosahuje 5 – 6 %.


sou1

Zdroj: JPMorgan (53,51 USD, -1,62%)

Na akciovém trhu není nouze o paradoxy. Asi nejpodstatnější z nich se týká efektivity trhů a „peněz na chodníku“: Pokud počítáme s tím, že trh je efektivní, nebudeme se snažit o aktivní hledání podhodnocených (či nadhodnocených) titulů. Pokud se o to ale nebude snažit nikdo, není také nikdo, kdo by trh činil efektivním. V souvislosti s popsanou návratností akciových trhů se zase hovoří o tom, že akcie sebou nesou výnosovou prémii – jejich celkové výnosy jsou vyšší než výnosy méně rizikových (či dokonce tzv. bezrizikových) aktiv. Tato prémie bývá interpretována jako prémie riziková – tedy jako cena za to, že zisky jsou u akcií mnohem proměnlivější, než u méně rizikových aktiv. Tato prémie akciových trhů ale vytváří paradox* další, který tušíme i z uvedeného grafu:

Na jednu stranu tvrdíme, že akcie jsou rizikovější a měly by vynášet více. Na stranu druhou se zdá, že pokud je držíme dostatečně dlouho, můžeme si být téměř jisti tím, že získáme návratnost výrazně vyšší než u řady méně rizikových aktiv. Pokud ale máme tuto skoro jistotu, proč by akcie měly poskytovat vyšší návratnost? Parciálních vysvětlení je řada, jdou od rozdílu mezi očekávanou a realizovanou návratností (a očekávanými a realizovanými prémiemi) až po úvahy o tom, že prémie se vztahuje ke kratším než dlouhým obdobím. Základní poselství ale zůstává: Čas je nejlepší investor. Na úspěch na trhu v podstatě stačí držet akcie dostatečně dlouhou dobu. Její délka je pak primárně funkcí toho, zda kupujeme za vysoké ceny a valuace. 

*Čtenář libující si v ekonomické teorii pak v této souvislosti asi narazil i na jemnější paradox týkající se toho, jaké prémie obvykle na trhu empiricky „měříme“ a jaké prémie implikují ekonomické modely. Ty druhé jsou totiž obvykle znatelně nižší než ty první. To může trápit teoretické ekonomy, ale i investory – znamená to totiž, že ceny by v praxi byly soustavně níže, než by „měly být". On nám ale někdy svět poměrně urputně odmítá chovat se podle našich modelů.


Čtěte více:

Nepohrdejte akciemi
03.05.2014 10:00
O akciové trhy prý nemají investoři zájem. Hledají „něco“ bezpečného, ...

Váš názor
  • Appreciation
    09.05.2014 10:24

    modla o kterou běží.............Obtížně vyslovitelné, ale většina se o to pokusí . Např. http://finance.yahoo.com/echarts?s=PRWCX+Interactive#symbol=PRWCX;range=..........http://corporate.troweprice.com/ccw/home.do...............The combined assets under management of the T. Rowe Price group of companies. The T. Rowe Price group of companies includes T. Rowe Price Associates, Inc., T. Rowe Price International Ltd, T. Rowe Price Hong Kong Limited, T. Rowe Price Singapore Private Ltd. and T. Rowe Price (Canada), Inc. ..........Help clients around the world achieve their long-term investment goals.
    AMN
  •  
    08.05.2014 9:59

    Až na to, že O2 nejspíš ani časem nedosáhne ceny Eurotelu nad 700 kč, o Orku, CETV či NWR a pod. ani nemluvě....
    Kalka.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m