Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroj kriminální činnosti – chudoba nebo genetická informace?

Zdroj kriminální činnosti – chudoba nebo genetická informace?

05.09.2014 17:55
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Aristoteles psával, že chudoba je matkou zločinu. Měl však pravdu? Dozajista se shodneme, že chudoba a zločinnost koexistují v úzkém vztahu. Přece jen myšlenka, že nedostatečné příjmy vedou k protiprávním skutkům, zní více než logicky a v zásadě souvisí s nejsilnějším lidským pudem přežití. Avšak co když na vině není chudoba, ale genetická informace, která v lidech vyvolává doslova touhu po zločinnosti?

Nedávná studie Amira Sariaslana a jeho kolegů ze švédského Karolinksa Insitutu zpochybnila dříve neotřesitelnou kauzalitu, že chudoba vede ke zločinnosti. Tedy alespoň co se týče, násilných činů a užívání drog. Sarislan k výzkumu využil osobní data švédského obyvatelstva sesbíraná zdejší vládou. Díky tomu mohl se svými kolegy studovat na půl milionu dětí narozených v letech 1989 až 1993. Informace obsahovaly informace o vzdělání, ročních příjmech rodiny a kriminálních obviněních.

Švédská hranice trestní odpovědnosti je na 15 letech. Sariaslan proto sledoval vybrané děti od dosažení této hranice po dalšího tři a půl roku. Asi nikoho nepřekvapí, že teenageři, kteří vyrostli v rodinách s příjmy v dolních 20 %, zaznamenali 7krát větší počet obvinění ze spáchání násilného činu a dvakrát více jich bylo obviněno z šíření drog, než skupina dětí s rodinným příjmem v horních 20 %.

Výzkumný tým však velice překvapilo zjištění, kterého dosáhl při studiu chudých rodin, u nichž postupem času došlo k růstu bohatství. Ačkoliv mladší děti těchto rodin již vyrůstaly v lepších podmínkách, jejich míra kriminality byla zcela totožná s tou, kterou vykazovali jejich v chudobě vychovaní starší sourozenci. Rodinný příjem tak nebyl determinující faktor.

Nabízí se tak dvě vysvětlení. Prvním je, že jednou ustanovená rodinná kultura zůstává uvnitř pudů samotného dítěte. To totiž obvykle vzhlíží ke svým starším sourozencům s obdivem a následuje tak jejich příkladu, v tomto případě protiprávního jednání. Druhé vysvětlení je postavené na studiích zaměřujících se na genetickou predispozici ke kriminálnímu jednání. Několik výzkumů totiž již dříve došlo k závěru, že chudší společenská vrstva údajně postrádá jisté kontrolní impulsy ve svém genetickém základu. To by v podstatě znamenalo, že děti, které se rodí do chudších rodin, automaticky získávají geny svých „chudých“ rodičů, v nichž není obsažená dostatečná míra sebekontroly proti páchání zločinů. Pokud by některé z vysvětlení bylo skutečně pravdivé, v důsledku by sociální reformy nemohly vést k okamžitým efektům. Protiprávní činy starších sourozenců či genetická predispozice by totiž vytvořily zakořeněnou představu dětí, že páchání zločinů patří k jejich přirozenosti a samotný přesun do bohatší vrstvy by tento pud jen stěží vymýtil.

Ačkoliv se jedná o pouhou studii a její závěry by neměly být přeceňovány, určitě se nevyplatí ji ignorovat. Možná totiž sama o sobě poskytuje bližší náhled na jeden z nejvýraznějších problémů naší společnosti - snaha o minimalizaci kriminální činnosti skrze zamezení chudobě nemusí nést své ovoce ihned. To však neznamená, že by se společnost měla přestat snažit. Právě naopak. Postupné usazení chudých občanů v „bohatší“ vrstvě společnosti by mělo po čase přinést jistou formu „domestikace“ a vymýcení ať už jednoho či druhého efektu. Ve výsledku by tak úsilí investované do odstranění chudoby mělo své plody v podobě nižší míry kriminality přinést dalším generacím.

Zdroj: Economist




Čtěte více:

Americká příjmová nerovnost: Střední třída chudší, než jste mysleli
17.06.2014 12:35
Čísla hovoří jasně – průměrné americké bohatství dospělé osoby dosahuj...
7 mýtů, které dělají investory chudší
09.07.2014 14:45
Finanční trhy jsou komplexní a dynamické systémy, na kterých se pohybu...
Kolik musíme vydělávat, abychom byli chudí?
04.08.2014 7:30
Debata o tom, kde nastavit hranici chudoby, zaměstnává řadu lidí. Může...

Váš názor
  •  
    08.09.2014 10:40

    Takze si to zhrnme: Najprv clanok navrhuje, ze niektori jedinci su tak trochu nesvojpravne zvieratka, pretoze nedisponuju moznostou ovladat svoje chovanie a necinit trestuhodne ukony. Dalej clanok predstiera "domestikaci" tychto geneticky slabsich jedincov, idealne ako domace zvieratka v bohatych komunitach. Na zaver clanok polemizuje, ake by to bolo fajn, keby sme sa vsetci mali dobre, aj napriek tomu, ze z pohladu historie sa ludia vzdy zas a znovu delili na tych hore a tych dole. Chcel by som mat tolko optimizmu, ako filozof z Economistu.
    Eco
  •  
    05.09.2014 19:38

    Podpora sociálních rodin nic nezmění.Komunisti dělali podporu dělnicko-rolnické inteligenci a ta nám pak po sametu rozkradla stát.
    Mac
    • ake jdnoduché
      07.09.2014 23:33

      Jeden až žasne aký hlupáci žijú na tom západe... A tí výskumníci... Neviem čo má štatistika s genetikou, ale veľa toho nebude...
      jářku
      • Re: ake jdnoduché
        08.09.2014 7:49

        Už zase tady blbneš? Já ti ve stručnosti něco o té genetice řeknu... Komouši po r. 1948 vyházeli, vyhnali, zavřeli a popravili cca 600.000 lidí, kteří se podíleli na státní správě, školství, výzkumu, ozbrojených složek a chodu mnoha jiných veřejných institucí. Tyto spolehlivé erudované síly nahradili lůzou, která v sobě neměla vůbec vypěstované návyky v těchto profesích. Stručně řečeno, 600.000 hajzlů s genetickou výbavou debilů bez vzdělání řídilo stát 20 let a přivedli ho do propasti. Měli ovšem jednu mocenskou vlastnost. Tato hajzlovská kriminálnická spodina si koryta dědila. Staří komouši odcházeli z řídících pozic a nastupovala jejich děcka a to je FAKT. Takže dodnes nám defacto vládnou hňupi s genetickou výbavou tehdejších grázlů bez vzdělání. - - - Patříš-li k nim, stěží pochopíš, co jsem ti chtěl sdělit.
        Jesse
      • Re: ake jdnoduché
        07.09.2014 23:51

        :-) přesně ... jeden = ty. Ostatní nejsou takový kokoti.
        sean
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data