Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

07.10.2014 8:45
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR

Pražská burza zahájila nový týden mírným růstem, když index PX včera připsal 0,2 %.

Elektrárenská společnost ČEZ v úvodu obchodní seance atakovala psychologickou úroveň 650 , po letargickém zbytku obchodování ale nakonec skončila pouze o 0,2 % výše na ceně 643 . Těžař NWR zahájil pondělí beze změny na úrovni 0,65 .

Finanční sektor obchodoval smíšeně. Zvýšení doporučení od bankovního domu Goldman Sachs pomohlo k 1,4% růstu na 502,50 akciím Erste bank. Komerční banka naopak beze zpráv klesla o 0,8 % na 5000 , když ještě několik minut před závěrečnou aukcí obchodovala výrazně níže u 4960 . Pojišťovací skupina VIG přidala 0,5 % na 978,60 .

Defenzivní tituly úvod týdne nezastihl v optimální formě – tabáková společnost Philip Morris ztratila 0,7 % na 10090 , telekomunikační společnost O2 klesla o 0,6 % na 304,70 a výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens obchodoval beze změny na úrovni 657 .

Evropa

Optimistický začátek a „maximální rychlost“ na německém trhu + 1,4% včera nevydržela a s otevřením na Wall Street se dokonce zisky začaly výrazně ztenčovat poté, co indexy na S&P 500 a Nasdaq propadly do mínusu.

Jednou z akcií, která včera pokračovala v poklesu, byly akcie společnosti SGL Carbon, kde se čeká na výsledek navýšení kapitálu. Přes poslední pozitivní zprávy se do červených čísel propadly v závěru obchodování automobilky v čele s BMW.

Nedařilo se také společnosti Puma, jejíž akcie odepsaly téměř 3%. Největší zisky si udržely akcie Commerzbank a Deutsche Lufthansa. Největší zisky si připsaly akcie těžařských společností Rio Tinto a BHP Billinton.

Propad v návaznosti na ztrátu 350 - 400 mil. EUR ze 14 dní trvající stávky zaznamenaly akcie AIR France - KLM, když jejich pokles podpořili také analytici Citigroup, kteří snížili své doporučení pro akcie aerolinek na „neutral“.

USA

Americké trhy si při absenci nových zpráv prošly další volatilní seancí, když nedokázaly udržet úvodní více než půlprocentní růst a nakonec zavřely bez větších změn. Index S&P 500 po páteční rally ztratil 0,15 %, index DJIA odepsal 0,11 %, zatímco Nasdaq odevzdal 0,45 %.

Technologický gigant Hewlett-Packard oznámil záměr rozdělit se do dvou samostatných společností, když ta první se bude věnovat tiskárnám a počítačům, zatímco ta druhá se soustředí na korporátní hardwarové a softwarové služby. Akcie HP po této zpráv posílily o bezmála 5 %. Výrobce safírového skla GT Advanced požádal o ochranu před věřiteli. Akcie GT Advanced reagovaly na zprávu o bankrotu propadem o více než 90 %.

Komoditní gigant Glencore podle posledních spekulací zvažuje fúzi s těžebním gigantem Rio Tinto. K tomuto spojení by mohlo dojít v příštím roce a v případě úspěšného dokončení by vytvořilo největší těžební společnost na světě. Akcie společnosti Rio Tinto, která je třetím největším těžařem na světě, krátce po této zprávě rostly až o 20 %, aby nakonec zavřely přibližně o 8 % výše.

Tento týden začíná na Wall Street výsledková sezona, kterou již tradičně neoficiálně zahájí Alcoa, která zveřejní své výsledky hospodaření za 3Q ve středu po zavření trhu. Akcie Alcoa posílily o více než 2 %.

Asie

Akcie v Asii zažívají příznivé dny. Díky rozhodnutí centrální banky Japonska, která ponechala základní úrokovou sazbu v zemi na úrovni 0,10 %, optimismu investorů ze spojení těžařských firem Rio Tinto a Glencore Plc a dohodě protestujících v Hong Kongu s vládou, většinou mírně posilovaly. Na čele jsou přitom akcie v Hong Kongu, které posilují už třetí den.

Index Hang Seng posílil o 0,7 procenta. Vývoj v Asii ovlivnilo podle ekonomů čekání investorů na rozhodnutí Bank of Japan, centrální banky Japonska, o nastavení úrokových sazeb. To nakonec nepřineslo žádné překvapení. Dosud hodně sledované protesty v Hongkongu přestávají ovlivňovat dění na kapitálových trzích a jejich vliv na asijské ekonomiky slábne. Prodemokratičtí demonstranti a vláda se totiž dohodli, že zahájí formální jednání.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data