Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - průmyslová výroba v středoevropském regionu bude jako dívat se pravdě do očí

Rozbřesk - průmyslová výroba v středoevropském regionu bude jako dívat se pravdě do očí

07.10.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Dnes se podívají středoevropské ekonomiky - tedy německá, česká a maďarská tak trochu pravdě do očí, když v průběhu dnešního rána přicházejí údaje za průmyslovou výrobu za měsíc srpen. Přitom jak víme, tyto silně exportně orientované ekonomiky jsou na průmyslu velmi závislé, přičemž propojenost tohoto sektoru je, s ohledem na to, že německé nadnárodní strojírenské firmy mají svoje dcery (čti továrny) v hojném počtu jak u nás tak v Maďarsku, velmi vysoká.

A proto není příliš potěšitelné se dozvědět, že německý průmysl propadl v srpnu meziměsíčně o 4 % (což v meziročním srovnání činí ztrátu téměř 2,5 %). Toto číslo nicméně zapadá do údajů zveřejněných v několika předchozích dnech. Připomeňme, že minulý týden ukázala měkká data týkající se podnikatelských nálad výrazný propad, když index PMI dokonce spadl pod klíčovou úroveň 50 bodů, jež odděluje konjunkturu od propadu. Stejný obrázek však přinesly i včera zveřejněné průmyslové zakázky v Německu, které byly v srpnu rovněž velmi mizerné (meziměsíční propad 5,7 %).

Již v devět hodin uvidíme, jak se tato německá nepříznivá data promítnou do výsledku českého a maďarského průmyslu. V obou případech pak počítejme s tím, že výsledek nebude tak dobrý mimo jiné i proto, že tyto sektory se “potýkaly” i s tradičními celozávodními letními dovolenými. Nicméně vliv zhoršení německé průmyslové konjunktury bude zřejmě cítit jak u nás tak v také Maďarsku.

Forex
Středoevropské měny včera vesměs posilovaly. Forint si připsal více než 0,5 % a své páteční ztráty vymazal i zlotý a to i přes očekávané snižování sazeb, se kterým by měla NBP začít již tuto středu. Koruna zůstala v klidu ve velmi úzkém pásmu okolo stávajících hodnot, ze kterého ji nevyvedly ani horší než očekávané výsledky maloobchodních tržeb.

Dnešek bude z pohledu regionálních statistik zajímavější. V Česku a Maďarsku budou zveřejněny výsledky průmyslové výroby. Průmysl zůstává v obou zemích tahounem ekonomiky, i když česká srpnová data budou ovlivněna přesuny celozávodních dovolených ve velkých firmách, proto opakování červencového výsledku očekávat nemůžeme. Pokud by si maďarský průmysl udržel dvouciferný růst, byla by to pro forint jednoznačně pozitivní zpráva. Nicméně výsledek jak maďarského tak českého průmyslu je velmi závislý na situaci v Německu, která se podle posledních dat zhoršuje.

 

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

 


Čtěte více:

Jaký je výhled pro S&P 500? Které sektory/společnosti mají nejlepší investiční doporučení?
06.10.2014 16:25
Podle průzkumu (společnost FactSet) mezi analytiky a obchodními specia...
Samsung vydal profit warning, v 3Q14 čeká pokles zisku o 60 %
07.10.2014 8:13
Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics očekává za třetí ...
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách
07.10.2014 8:45
ČRPražská burza zahájila nový týden mírným růstem, když index PX včer...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data