Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další v řadě strojů na peníze: Accenture

Další v řadě strojů na peníze: Accenture

09.10.2014 17:45

Před časem jsem zde prezentoval sérii „Dividendových manuálů“. V nich jsem mimo jiné poukazoval na to, jak výjimečně dobře si často vedou akcie společností, které navyšují dividendu. Co naplat, trhy zajímá hlavně to, co se hýbe. Tedy musí se to hýbat tím „správným“ směrem. Zajímavé přitom je, že navyšování dividendy nemusí probíhat na pozadí rostoucích zisků. Úplně stačí, když se zvyšuje výplatní poměr – ze zisků, respektive cash flow je vyplácena vyšší dividenda. Mohli bychom tak uvažovat nad tím, jak významnou roli zde hrají obavy z toho, že management by jinak peníze propálil v projektech s mizernou návratností. To ale nechme stranou a podívejme se na aktualizovaný seznam společností, které s posledních třech a pěti letech nejvíce zvýšily dividendu:

1

Zdroj: Factset

Na některé jsme se již spolu dívali (Mattel, Texas Instrument). Dnes tak učiňme u Accenture. Tato „globální společnost poskytující své služby v oblasti manažerského poradenství, technologických služeb a outsourcingu“ se totiž dostala na vrchol tříletého žebříčku. Její průměrný roční růst dividend dosáhl téměř 30 %, asi o 7 procentních bodů více, než růst zisků (zvýšení výplatního poměru) a akcie v průměru generovala 20 % ročně. To jsou hezká čísla a my se podíváme, zda za nimi stojí stejně hezká čísla fundamentální.

2

Zdroj: FT

Accenture za posledních pět let zvýšila tržby z 23 na 31,8 miliard dolarů, v posledních třech letech ale tempo růstu klesá. Provozní zisk už poslední dva roky stagnuje na úrovni 4,3 miliardy dolarů, čistý zisk už má dokonce zenit rok za sebou. A co se týče provozního cash flow, to dosáhlo vrcholu v roce 2012 na 4,2 miliardách dolarů. Významně do toho ale promluvil i pracovní kapitál.

Minulý rok dosáhlo provozní CF 3,4 miliardy dolarů a nás nyní v tomto pohledu do minulosti zajímá hlavně to, jak toto provozní CF pokrývá investice. Jak už asi tušíme z toho, že jde o poradenskou firmu, CapEx nebude vysoký. A pohled na konkrétní čísla ukazuje, že je skutečně řádově jinde než provozní CF. Společně s ostatními investicemi (akvizice apod.) pak v posledních dvou letech dosáhly investice něco přes miliardu dolarů, předtím to bylo mnohem méně.

Z uvedeného je tedy patrné, že jde o další stroj na peníze (minule jsme se dívali na Siemens – odvětvím a provozem úplně jinou firmu, ovšem hotovostně také velmi potentní). Co s generovanou hotovostí Accenture dělá? Tok hotovosti k akcionářům (dividendy a odkupy) v posledních dvou letech dokonce výrazně převýšil to, co firma vydělala na provozu (mínus investice) – šlo o 134 % a 146 % tohoto CF. Accenture toho docílila snížením zásoby hotovosti, kterou měla v rozvaze (ke konci minulého roku asi 5 miliard dolarů, například krátkodobé závazky tvořily asi 1 miliardu dolarů).

Jak je z výše uvedené tabulky patrné, odkupy akcií dosáhly poslední dva roky asi 2 miliard dolarů. Dividendy dosáhly 1,2 miliardy a předtím 1,1 miliardy dolarů. Odkupy můžeme vnímat jako investice akcionářů, kteří se rozhodli ve firmě zůstat (neprodat akcie firmě). Tyto „investice“ zvyšují budoucí tok hotovosti, který směrem k nim bude proudit (v následujících letech se už nemusí dělit s tolika partnery). Dopad na hodnotu zbylých akcií není ale tak přímý, jak by se zdálo – vyšší tok hotovosti jde ruku v ruce s vyšším rizikem. Hodnotu zvyšuje jen v případě, kdy je optimalizována struktura financování, či struktura aktiv (příliš mnoho hotovosti). I na základě letmého pohledu si dovolím tvrdit, že to je právě případ naší firmy – vysoká hotovost a minimální dluh (spolu s pravděpodobnou absencí atraktivních investičních příležitostí) si o odkupy, či mimořádné dividendy přímo říká.

Slovo na závěr: Accenture na konci září zveřejnila výsledky za letošní fiskální rok. Tržby dosáhly 30 miliard dolarů, provozní CF 3,5 miliardy dolarů. Žádná revoluce se tedy neděje, vše víceméně ve vyšlapaných kolejích. Výhled pro rok 2015 hovoří o tom, že tržby by (v místních měnách) mohly růst o 4 – 7 %. Provozní CF by mělo dosáhnout 3,95 – 4,25 miliard dolarů. A jak je firma nyní trhem naceněna? Pokud vezmu za základ CF po CapEx z minulého roku a požadovanou návratnost kolem 8,45 % (beta 1,5), čeká trh dlouhodobý růst tohoto CF ve výši asi 2,2 %. Se zbytkem už si poradí každý sám.





Čtěte více:

Monsanto ve fiskálním 4Q14 ve ztrátě, akcie v premarketu ztrácí 1,14 %
08.10.2014 14:50
Společnost Monsanto, největší světový výrobce osiv a herbicidů, dnes p...
Fed a nakloněné misky vah...
09.10.2014 11:18
Fed včera zveřejnil zápis ze svého zářijového zasedání. Jak je už dobr...
Je čas koupit Netflix? 3Q14 může napovědět
09.10.2014 13:11
Netflix vylétl skoro o 50 % za posledních 12 měsíců s tím, jak pokraču...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.