Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technická analýza: Švýcarské referendum rozhodne o zlatu, v očekáváni bude i frank

Technická analýza: Švýcarské referendum rozhodne o zlatu, v očekáváni bude i frank

22.10.2014 16:27
Autor: Martin Novotný, Patria Finance

Aktuální situace na komoditních a měnových trzích zamotává hlavu nejednomu obchodníkovi. Americká ropa WTI si sáhla na více než dvouletá minima, zlato se podívalo pod hodnoty 1200 USD za trojskou unci a na počátku letošního roku většina investorů ani nedoufala, že by se mohl americký dolar vyšvihnout nadostřel k poměru 1:1 ke švýcarskému franku.

Kartami tak míchá jak současné nastavení světové ekonomiky, kdy má sice americké hospodářství před tím evropským velký náskok zejména díky solidnímu stavu trhu práce, průmyslu a realit, ale také geopolitika.

Do hry o zlato nyní vstupuje další zajímavý faktor, který může budoucí vývoj do značné míry ovlivnit. Je jím referendum ve Švýcarsku, které se uskuteční 30. listopadu. Švýcaři v něm rozhodnou o zákazu prodeje zlatých rezerv a o následné povinnosti Švýcarské národní banky držet nejméně 20 % všech aktiv právě ve zlatu. Součástí referenda bude také rozhodování o stažení veškerého fyzického zlata vlastněného Švýcary zpět do Švýcarska, a to zejména z Ameriky, Kanady a Velké Británie. Švýcarsko v letech 1999 až 2003 prodalo přes 50 % svých zlatých rezerv za ceny mírně nad 200 USD za unci.

Vzhledem k aktuálně nastavené geopolitice, riziku a nejistotě a v době negativního ekonomického výhledu se dá očekávat kladný výsledek referenda. Ke 30. září letošního roku držela SNB celkem 1040 tun zlata, což bylo v relativním vyjádření 7,7 % všech rezerv. Aby SNB splnila 20% hranici, musela by během tří let přikoupit přes 1600 tun zlata. Toto množství se přibližně rovná polovině celkové roční světové produkce.

Je zřejmé, že tento výsledek by znamenal značný impuls pro růst ceny zlata, která by byla tažena švýcarskou poptávkou. Ta by s sebou mohla strhnout také další centrální banky a některé investory v podobném uvažování.

 ta_zlato

Technicky se zlato nyní nachází nad 76,4% Fibonacciho úrovní, kam se vyšplhalo od lokálního dna při 1188 USD za unci. Po čtyřdenním boji s Fibonaccim se nyní cena zlata potýká s 50denním klouzavým průměrem. Pokud se zlatu podaří tuto bariéru překonat, může postupovat přes střední hranici regresního kanálu výše. 21denní EMA se nachází pod aktuální tržní cenou a potvrzuje tak krátkodobé rostoucí momentum.

Oživení na zlatě přichází ruku v ruce s oslabujícím ukazatelem USDX (Dollar Index) a taky oscilátorem CCI v překoupených úrovních. Do konce listopadu však zlatu (částečně i kvůli silnému dolaru) rostoucí momentum zřejmě nevydrží, proto očekáváme ještě před referendem mírnou korekci. V tu hovoří také index spekulativního sentimentu SSI, který v současné chvíli dosahuje úrovně -1,32 (43% short pozic).

Potenciální implikace na měnový pár USDCHF

Pokud se lidé v referendu vyjádří kladně bude zajímavé sledovat vývoj na měnovém páru USDCHF. Ten v současné době po prudkém posílení USD a následné korekci konsoliduje nad úrovní 0,94 USDCHF. Švýcarská centrální banka tak má v zásadě pouze dvě možnosti, jak se k nákupu zlata postavit.

Pokud by v době referenda byl švýcarský frank příliš silný, SNB by v hrozbě deflace začala nakupovat zlato za švýcarské franky. Jednou ranou by tak zvýšila povinný 20% podíl zlata ve svých rezervách a zároveň by prodejem franků oslabovala měnu.

Nastat však může i opačná situace, kdy se bude švýcarský frank obchodovat proti USD a EUR na stabilních hodnotách. SNB pak může k nákupu použít i devizové rezervy, kterých má díky devizové intervenci proti apreciaci kurzu z let během finanční krize 2008 v rozvaze přes 320 miliard (vyjádřeno v SDR). Pro tuto úvahu by pak mohl hrát i prostý matematický fakt - aby se z hodnoty 7,7 % zlata v rezervách dostala SNB snáze a rychleji na 20 %, výhodné pro ni bude jak zvyšovat čitatele (zlato), tak snižovat jmenovatele (devizové rezervy). Není však vyloučeno, že se SNB rozhodne zvýšit celý zlomek a jít tedy výše uvedenou první cestou.

ta2 

Index spekulativního sentimentu u měnového páru USDCHF, tedy poměr dlouhých ke krátkým pozicím mezitím dosahuje hodnoty 1,32 (57 % traderů je v long pozici).

 

Výše uvedený dokument nazvaný Postřehy Patria Forex není analýzou investičních příležitostí nebo investičním doporučením. Při jeho tvorbě nebo šíření Patria Direct ani Patria Online nepostupovala podle požadavků zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu upravujících pravidla pro analýzu investičních příležitostí nebo investiční doporučení

Informace zde uveřejněné jsou získávány z několika důvěryhodných zdrojů. Přesto, že byl tento dokument připravován v dobré víře, nemůže Patria Direct ani Patria Online přijmout odpovědnost a zaručit úplnost nebo přesnost informací zde uvedených s výjimkou údajů vztahujících se k Patrii Direct nebo Patrii Online. Tento dokument sděluje názor Patrie Direct ke dni zveřejnění a může být změněn bez předchozího upozornění. Úspěšné investice v minulosti neindikují příznivé výsledky do budoucna. Tento dokument nepředstavuje v žádném případě nabídku k nákupu či prodeji investičních nástrojů. Investiční nástroje nebo strategie zde zmíněné nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Zákazníci jsou povinni se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, a to na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace.

Kurzy, ceny, výnosy, zhodnocení, výkonnost či jiné parametry dosažené jednotlivými investičními nástroji v minulosti nemohou v žádném případě sloužit jako indikátor nebo záruka budoucích kurzů, cen, výnosů, zhodnocení, výkonnosti či jiných parametrů takovýchto nebo obdobných investičních nástrojů. S investicí je vždy spojeno riziko kolísání hodnoty a návratnost původně investovaných prostředků není zaručena. Investiční nástroje denominované v cizích měnách jsou rovněž vystaveny fluktuacím vyplývajících ze změn devizových kurzů, které mohou mít jak pozitivní, tak i negativní vliv na jejich kurzy, ceny, zhodnocení či výnosy z nich plynoucí v jiných měnách, popřípadě jejich jiné parametry.

 


Čtěte více:

USA: Sektor investičních bank přehledně + investiční doporučení
22.10.2014 13:00
Velké americké investiční banky již reportovaly svoje hospodářské výsl...
Boeingu se daří, premarket + 2,5 %
22.10.2014 14:04
Americký výrobce letadel Boeing oznámil hospodářské výsledky za 3Q14, ...
11 evropských bank zřejmě neprojde stres testy ECB
22.10.2014 15:00
Tuto neděli zveřejní Evropská centrální banka (ECB) výsledky zatím nej...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university