Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příliš růžové na to, aby to byla pravda

Příliš růžové na to, aby to byla pravda

07.11.2014 17:45

JPMorgan přišel s dalším dílem čtvrtletního přehledu trhů. Valuacím jsem se zde věnoval minule, dnes se tak právě s pomocí JPM přesuneme k dalším dvěma klíčovým akciovým tématům – vývoji zisků a zadlužení. První z následujících grafů ukazuje EPS firem z indexu S&P 500 v podílu k tržbám na akcii. Jinak řečeno, jde o provozní marže obchodovaných firem a z obrázku je patrné, že firmy si mimo přestávek vynucených recesemi stále více užívají. Zatímco v první polovině 90. let dosahovala tato marže méně než 6 %, nyní to je více než 10 %. V grafu je také dlouhodobý vývoj podílu zisků na HDP. Trend je velmi podobný – zisky si trendově ukrajují stále větší podíl na příjmech (viz i Poslední přetahovaná vzplála).

Zajímavé je, že v roce 2014 se cesty obou proměnných (marže a podíl zisků na příjmech) znatelně rozdělily – zatímco marže dále rostou, podíl zisků na HDP poměrně prudce klesl. Pokud by to tak šlo dál, naplňoval by se zřejmě ten nejlepší scénář dalšího vývoje korporátního sektoru: Příliš vysoký podíl zisků na produktu znamená, že práce je příliš utlačovaná. Nejdůležitější je rovnováha a ne extrémy. Pokud je na příjmy práce vyvíjen příliš velký tlak, škodí to nakonec nejvíce těm, kteří tlačí – firmám, které čelí utlumené poptávce. V ideálním scénáři by tedy marže nadále rostly (či se držely vysoko), podíl zisků na HDP by ale klesal. Takový vývoj by mohly zajistit například nižší ceny komodit a hlavně energií kombinované s oživením mezd.

soustruh

Zdroj: JPM

Pokud první budí určitý optimismus, druhý by mu v tom měl zdatně sekundovat. Ukazuje totiž vývoj poměru celkového dluhu korporátního sektoru k jeho vlastnímu jmění. Podle tohoto ukazatele zadlužení obchodovaných firem došlo po roce 2008 k masivnímu oddlužení. Zatímco průměr tohoto ukazatele se pohybuje někde kolem 170 % (číslo je včetně finančního sektoru), nyní mají firmy dluh zhruba na úrovni vlastního jmění (jde o účetní hodnoty). Občas tu trochu krotím nadšení, které vzniká snad pokaždé, kdy nějaká firma vyhlásí odkup akcií – tento krok totiž nezpůsobuje automatický růst hodnoty akcií. Na druhou stranu bych se ale také stavěl proti plošným varováním před tím, že (dluhem financované) odkupy posouvají už několik let trh zpět do finančně velmi nezdravé situace. Jedním z důvodů může být právě vývoj poměru dluhu k vlastnímu jmění.

V minulém příspěvku jsme konstatovali, že valuace jsou po adrenalinovější první části podzimu zpět v našponovaném teritoriu. Dnes k tomu můžeme dodat, že co se týče zisků a zadlužení (tedy jednoho z hlavních faktorů rizika), nejsou na tom obchodované společnosti nijak zle. Grafy by dokonce mohly budit zdání, že je to příliš růžové na to, aby to byla pravda. Co je podle mne nyní pro americký trh největším rizikem? Nic objevného nesdělím, když uvedu, že Evropa a Čína. Po krizi jsme uvažovali nad tím, zda se Číně povede „decoupling“ od problematického západu. Dnes bychom spíše rádi, aby se americké ekonomice podařilo odtržení od Číny. A přitom by mohla trochu popotáhnout Evropu.




Čtěte více:

Tak bude vypadat banka budoucnosti
07.11.2014 14:15
Na Fintech Conference v Londýně se sešla řada předních odborníků na fi...

Váš názor
  • Odkup je chyba
    07.11.2014 19:06

    Odkup vlastních akcií je skoro vždy chyba. Je to hlavně pro benefit majoritních akcionářů a vrcholných managerů. Jde víceméně o transfer hotovosti z účtů firmy na účty majitelů. Proto akcie skoro vždy po odkupu klesnou, protože investoři prodávají proti odkupu. Navíc to dává dojem, že firma nemá kam investovat, nemá kam růst a raději peníze sbalí. V horším případě rozdá firma obrovské bonusy (viz Google) nebo platí vysoké dividendy.
    Dan
    • Re: Odkup je chyba
      07.11.2014 19:32

      Chyba? Nejsem v tom expert, ale můj názor je, že není. Společnost tím dává najevo, že jejich akcie MAJÍ cenu jakou mají. Přestav si něco podobnýho u nwr nebo o2 :-)...mimochodem se tím redukuje/kompenzuje ředění způsobení managemnt a zaměstnaneckými opcemi....to že hned ty prachy někam neinvestují...je to chyba? Podobná jako nezralý spekulant, co ho svrbí cash a nepočká si na příležitost, ale jede furt s dálem s pocitem, že mu něco "uteče"...což obyčejně neskončí dobře.
      sean
      • Hmmmm.....
        07.11.2014 20:08

        Studie a grafy jsou jasné, není to tedy věc názoru. Studií na toto téma je plný net. Korporace a jedinec je rozdílná taktika. Jedinec investuje do firem, protože doufá, že ony umějí produkovat lépe. V podstatě - hotovost je vzácná komodita a měla by být využívána střídmě. Protože až se zvýší sazby a konta vychladnou, tak většinou cash schází a je nutné si draze půjčovat.
        Dan
    •  
      07.11.2014 19:26

      A co je na tom spatne? Schopni vydelaji majlant, naivkove prodelaji az jim zustane vyjedla skorapka.
      Mezernik
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m