Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaký bude investiční svět v roce 2015?

Jaký bude investiční svět v roce 2015?

29.12.2014 14:00
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Podle posledních průzkumů se mnohým Čechům v roce 2015 zvedne mzda, navíc většina šéfů českých firem se vyjádřila pozitivně směrem k vyplácení celoročních bonusů a odměn. Přestože téměř každý bude chtít nabytou hotovost využít ke splnění si nějakého věcného či zážitkového přání, neměly by všechny tyto peníze navíc být projedeny. Věřím, že mnoho budoucích důchodců využije zvýšeného příjmu k tomu, aby začali se starostí o vzdálenější budoucnost.

Peněžní trh v roce 2015: žádná sláva

A proto otázka, zda investovat či pouze spořit, vyvstane s větší naléhavostí, což dále implikuje otázku, co lze očekávat od finančních aktiv v budoucnosti a zda opět v roce 2015 překonají spořicí produkty, stejně jako tomu bylo v roce 2014. Situace na peněžním trhu zřejmě zůstane tristní. To znamená, nečekejme ještě nějaký zásadní růst úrokových sazeb, zejména v Evropě a v ČR, alespoň nějakého pohybu se můžeme dočkat možná v konci roku. Lepší situace na tomto poli by měla být v USA, kde se k růstu krátkodobých úrokových sazeb schyluje citelně, soudě podle posledního prosincového zasedání Fedu, přestože ani ten nebyl nijak jestřábí.

Dluhopisový trh bude balancovat na hraně. I když možná ještě nedojde k propíchnutí bubliny, matematicky je takřka nemožné, aby dluhopisy dosáhly letošního výkonu – tedy alespoň pokud se pohybujeme v reálném světě. Přestože se možná ještě úrokové sazby nikam nepohrnou, neb chybí spouštěč ve formě inflačních očekávání, situace v roce 2015 definitivně dozraje.

Akcie slibují větší pestrost

O akciovém trhu praví v současnosti lidová moudrost, že už je drahý. Jak jsem psal již ve svém předchozím sloupku, nemyslím si to. To ale neznamená, že akciová investice bude procházka růžovou zahradou – již na konci roku 2014 můžeme vidět zvýšenou kolísavost a ta se přelije i do roku 2015.

Mnoho se mluví o tom, jaký bude dopad ruské krize spojené s pádem cen ropy. Pád cen energií bude ve střednědobém výhledu pozitivní pro akcie jako celek, přestože poměrně rozsáhlý energetický sektor bude ronit krvavé slzy. To však bude vyváženo vyššími příjmy a nižšími náklady většiny ostatních sektorů. Pokud ruská krize nezpůsobí nějakou geopolitickou katastrofu, můžeme na konci roku 2015 opět sčítat akciové zisky. Vidím je jako lehce nadprůměrné, tedy kolem 10%.

Komodity již poněkolikáté nebudou zřejmě investicí zaslíbenou a v portfoliu nadále budou hrát spíše diverzifikační roli, stejně jako další alternativní investice. Lepší by měly být investice do realit nebo akcií realitních firem. Zde jdou proti sobě budoucí zvyšování úrokových sazeb (negativum) a lepší hospodářská situace (pozitivum).

Alternativní scénáře existují

A jaké jsou alternativní scénáře? Podle mne je větší pravděpodobnost razantního růstu akcií, než jejich významnějšího poklesu. Není úplně nepravděpodobné, že úrokové sazby zůstanou nadále velmi nízko, včetně toho, že výhled na jejich růst v dalších letech bude tlumený. Pak by se novému „výnosovému modelu“ mohly začít přizpůsobovat akcie, které by v takovém prostředí mohly lehce „přestřelit“. Tento optimistický scénář má navíc za sebou dva silné faktory, prvním je slabší euro, druhým již zmíněná levná ropa. Obecně jsou levnější komodity i přes silnější dolar kombinací, která je podporou zejména pro americké akcie, které tvoří hlavní složku světového akciového trhu.

Rozbuškou pro pesimistický scénář mohou být zejména turbulence na dluhopisovém trhu. Nízké výnosy spolu s relativně nízkými kreditními maržemi jsou nebezpečím pro konzervativní portfolia, které může jejich trochu razantnější pohyb směrem vzhůru poslat do nepříjemných ztrát. Černé labutě tak plují na geopolitickém rybníku a ve finančních institucích.

Suma sumárum, v našich portfoliích budeme do roku 2015 vstupovat s relativně vyšším zastoupením akciové složky zejména na úkor nic nenesoucí hotovosti a částečně komodit. Preferujeme procyklické nastavení, tedy cykličtější sektory u akcií a vyšší zastoupení kreditů v dluhopisové části, přičemž IT a jihovýchodní Asie jsou našimi hlavními sázkami z hlediska sektorové a teritoriální alokace. Zahajovací sestavu doplňují preferovaná témata – akcie firem provádějících zpětné odkupy, a přestože se jedná o spíše defenzivní téma, dividendové akcie.

Aleš Prandstetter

Pozice: hlavní investiční stratég 

Aleš Prandstetter vystudoval fakultu Financí a účetnictví, obor finance, na Vysoké škole ekonomické a MBA na Prague International Business School. V letech 1993 až 2008 pracoval na seniorních pozicích v oblasti finančních analýz ve finančních skupinách IPB, ČSOB, PPF a Sitronics TS. V roce 2008 nastoupil do ČSOB Asset Management jako hlavní analytik a vedl tým analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB zaměřené na střední a východní Evropu se specializací na Turecko. Od srpna 2011 zastává pozici investičního stratéga ČSOB AM.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE

 


Váš názor
  • no to je objev panečku:-))
    29.12.2014 15:28

    Já bych nikomu mzdy nedával, natož zvedal... oni by je beztak všichni projedli :-)) Znají analytici ještě kromě jídla další nešvar, co by lidi s vejplatama nekalého provedli?:-))
    Jesse
  •  
    29.12.2014 15:14

    je-li to pravda, je to "pěkný fór" od Putina. Celý svět řešil všechno možné, ale on myslí úplně jinak. Kdyby člověk tak věděl o čem přemýšlí !!! Rusko znovu posilnilo svoju moc a nech teraz niekto skúsi povedať, že Putin je hlupák a že nie je génius !! Na základe vyhlásenia Putina, že bude brániť ruskojazyčné obyvateľstvo na Ukrajine, začali klesať akcie na burze cenných papierov, stále sa hovorilo o poklese rubľa, pričom Národná banka Ruska proti tomu prekvapivo nič nepodnikala. Putin vyčkával celý týždeň. Na tlačovkách sa iba usmieval. Ked rubeľ klesol až pod istú hranicu, Putin dal príkaz prudko skúpiť všetky akcie Ruských firem od amerických a západoeuropských vlastníkov na burze súčasne za lacný peniaz. Takže, kým sa finanční "žraloci západu" spamätali, že ich "prekabátili" ako HLUPÁKOV, už bolo neskoro. Rusko nielen zarobilo na tom viac ako 20 miliard USD, ale aj vrátilo akcie spät ruským spoločnostiam. Odteraz zisky z ropy a plynu nepôjdu do zahraničia ale zostanú v Rusku, rubeľ sam od seba začal stúpať bez toho, aby ho zachraňovali z rezerv, uloženych v zlate. Za pár minút Rusko za "babku" skupilo vlastné akcie od europskách a amerických vlastníkov, takže finanční "žraloci" prišli o miliardové zisky, ktoré mali z ropy a plynu. Takúto geniálnu operáciu burza cenných papierov ešte nezažila !!
    Homo
    •  
      29.12.2014 16:32

      Zase příspěvek typu "je-li to" "asi" a "kdyby" :-) Rusko bez západních investic není schopno udržet těžbu ropy na stávajících úrovních. Než aby něco skupovalo, spíš potřebuje aby se západní investice vrátili. A nezdá se ti že už ta celá procedura jak píšeš je trošku krkolomná? Putin skoupil akcie ruských firem a vrátil je ruským společnostem. Jak jim je vrátil?? To by mě moooc zajímalo. A ještě na tom vydělal 20 mld USD?? Kde a jak je vydělal? Nepiš sem prosimtě takový sra***.
      qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data