Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opravdu si někdo myslí, že dnes by Wall Street pomoc nedostala?

Opravdu si někdo myslí, že dnes by Wall Street pomoc nedostala?

15.01.2015 15:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Ředitelé velkých bank na Wall Street si dál stěžují na to, jak jim škodí zvýšená regulace. Tok peněz směrem k těmto firmám tomu ale nenapovídá. Naopak. Velké investiční banky, které přežily rok 2008, vstoupily do nového zlatého věku. Může se to zdát neuvěřitelné, ale tento věk je charakterizován obrovskými zisky a bonusy, zároveň však také rostoucí mocí, kterou má Wall Street nad místní i celonárodní politikou.

V týdnech a měsících po pádu Lehman Brothers a po problémech bank Merrill Lynch, Morgan Stanley a Wachovia převládal názor, že celá struktura finančního systému vykazuje vážné nedostatky a je potřeba hlubokých změn. Wall Street došla k bankrotu doslova i z morálního hlediska. Pokud nějaký systém kdy potřeboval reformu, bylo tomu zde. Investiční banky se spoléhaly na krátkodobé finance, nával paniky z nich tak učinil insolventní firmy. Systém odměn vyhovoval těm, kteří riskovali s penězi jiných.

Fed se spolu s ministerstvem financí zaměřil namísto změny systému na jeho zachování. Rychlé fúze bank, poskytování nového kapitálu, nových úvěrů a podobné operace byly běžným rysem. Pak přišel Fed s kvantitativním uvolňováním a banky byly schopny získat krátkodobé financování v podstatě zadarmo. Tyto dárky nedoprovázely žádné požadavky na změnu. Regulátoři chtěli, aby banky zvýšily své rezervy a zbavily se některých činností. Základ ale zůstal stejný. Sám Fed uznává, že celý model financování je nadále stejný a velcí institucionální investoři v podstatě rozhodují o tom, které banky přežijí a které ne.

Konkurence na Wall Street klesla na minimum. Dříve tu spolu soupeřily stovky firem, dnes jich zbylo jen pár. Velká jména jako Bear Stearns, Lehman Brothers či Merrill Lynch zmizela a jejich zbytky tvoří součást větších firem. Byl vytvořen oligopol, který ve druhém čtvrtletí roku 2014 vydělal podle WSJ 40,23 miliard dolarů. Jde o druhé největší zisky za posledních 23 let. A je pravděpodobné, že za rohem čekají ještě lepší časy. Poptávka po akciích a dluhopisech roste stejně jako poptávka po poradenství v oblasti fúzí a akvizic. Ekonomie hovoří o tom, že příliš vysoké zisky v nějakém sektoru vedou k tomu, že do něj vstoupí nová konkurence. Na Wall Street to ale neplatí. Současní hráči mezi sebou stále do určité míry soutěží, nových ale nepřibývá. Bariéry vstupu jsou obrovské a evropské banky, které byly dříve určitou alternativou, se stahují.

Jednou přijde další finanční krize a krátkodobé finance se od bank opět odvrátí. Fed bude znovu čelit otázce, zda zachraňovat, či nechat padnout. Vláda tvrdí, že podpory se už nikomu nedostane, ale JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup a Wells Fargo nyní spravují 8,2 bilionu dolarů aktiv. Tedy o 28 % víc než před rokem 2008. To také odpovídá téměř polovině amerického HDP. Myslí si někdo, že by vláda nechala nějakou z velkých bank padnout? Můžeme jen doufat, že další krize bude dost hluboká na to, aby si vynutila fundamentální změny v tom, jak velké banky fungují.

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Šok na švýcarském franku (+13 %)! Centrální banka zrušila
15.01.2015 11:19
Švýcarská centrální banka dnes doslova šokovala trhy. Rozhodla totiž o...
Švýcarský frank rozdrtil celou řadu švýcarských akcií
15.01.2015 11:58
Dnes během dopoledne švýcarská centrální banka zrušila cap švýcarského...
Švýcaři zamíchali s trhy - euro propadá, koruna se jediná v regionu drží
15.01.2015 12:25
Dění na finančních trzích se dnes točí kolem překvapivého kroku švýcar...

Váš názor
  •  
    15.01.2015 23:43

    Celkom pekny clanok, ktory poukazuje na americke financne perpetuum mobile. US investicne banky spravuju aktiva rovnajuce sa polovici HDP USA. Zamyslel sa vsak niekto nad tym, ako je to mozne? Crta sa pomerne jednoducha odpoved: tym, ze sa tieto banky de facto bez uroku dostanu ku cerstvo natlacenym peniazom, tak vyhanaju ceny akcii do zavratnych vysok. V podstate prave tieto banky urcuju smerovanie americkych akciovych indexov. Bezny model je taky, ze vyhanaju ceny akcii nahor, robia tomu obrovsku reklamu, a cakaju, kym sa najde dostatocne mnozstvo hlupacikov, ktori to nakupuju väcsinou az vtedy, ked su ceny vysoke. Potom nechaju ceny akcii splasnut. Hlupacikom ostanu oci pre plac. Vzdy sa rad zasmejem, ked vidim super cisla ohladne americkeho HDP. 30% HDP USA vsak tvoria banky! Prosim Vas, co tie banky vyrabaju, co tvoria? Aky osoh prinasaju? Niektori kratkozraki jedinci tvrdia, ze banky investuju a nasledne sa tvoria pracovne miesta. Ja si myslim, nieco ine. Nadmernymi, zbytocnymi investiciami a politikou lacnych penazi sa otvaraju, resp. udrzuju pri zivote aj take projekty, ktore by pri zdravom rozume nemali sancu. To vedie nasledne ku obrovskej spotrebe prirodnych zdrojov, devastacii prirody a zivotneho prostredia. Predstavte si, ze spotreba prirodnych zdrojov za poslednych 100 rokov stupla 500 nasobne. Ovzdusie, vodu a podu sme si otravili uz tak, ze o niekolko rokov nebudeme mat co pit, dychat a jest budeme otravene potraviny. Ked sa pozriete vonku, tak namiesto zimy mame skarede sychrave jesenne pocasie. Aj to je dosledok lakomosti a chorobnej honby za ziskom a to nielen na Wall street.
    eurofisher
    • čo to trepeš?
      16.01.2015 7:45

      Ještě jsem si nevšiml, že by v USA vznikl jeden jediný projekt, o kterém by se dalo směle tvrdit, že je zbytečný... něco jako v EU projekty typu "mesta kultury, aqua parky, továrny na výrobu hovna, Havlovy lavičky, Havlovy stezky, dotační programy na mosty ke kterým nevedou silnice apod... Zamysli se ještě jednou, jak a proč existuje WS a jak se třeba točí peníze v Kremlu nebo Bruselu. Pak se vrať a napiš nám to ještě jednou :-)))
      Jesse
      • Re: čo to trepeš?
        16.01.2015 12:53

        Pacia sa mi ignoranti, ktori sa vyjadruju ku niecomu, comu nerozumeju. Najprv chod dostudovat dejiny a potom sa ozyvaj v diskusii. Odporucim ti knihu Dejiny 20. stoleti od Paula Johnsona. Ked si taky zahladeny do USA tak ti ponukam americkeho autora, mimochodom velmi uznavaneho. Precitaj si, co pan Johnson pise o krachoch tisiciek firiem v USA, ktore sa viezli na vlne lacnych penazi pred Velkou hospodarskou krizou a tam uvidis dosledky tolko oslavovanej monetarnej expanzie. Kriza nastala az vtedy, ked FED utiahol monetarne kohutiky. FED deklaruje rovnake umysly aj teraz. Osobne vsak tomu neverim. Ked to spravia, domcek z kariet sa im zruti. A do diskusie sa ozyvaj vtedy, ked si nieco nastudujes. Nemam rad analfabetov.
        eurofisher
    •  
      16.01.2015 0:22

      abys trend obratil, musel bys presvedcit ucastniky zajezdu, ze to co delaji je proti jejich zajmu (snizis poptavku), a pak se spolehnout, ze uplatni jejich vuli ke zmene a vydaji se novou cestou, jenze pokud se tito podari, prijdou do hry manipulatori, ktere vyslali vlastnici systemu, jehozchod jsi svou snahou ohrozil a tvuj bohuliby umysl zastavi ci alespon zpomali (snazi se poptavku opet ozivit) a je dost pravdepodobne, ze pretlaci jedince bez podpory vetsiny.
      Azb
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m