Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
35 let růstu cen aktiv je u konce

35 let růstu cen aktiv je u konce

19.01.2015 6:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Nic neilustruje 35 let trvající růst cen aktiv lépe než vývoj cen bydlení v Londýně. V roce 1980 bylo možné pořídit průměrný dům za 30 000 liber. Dnes byste za něj dali 407 000 liber. Tento růst cen je mimořádný i tehdy, pokud ho očistíme o inflaci. Ve srovnání s vývojem mezd se ceny domů zdvojnásobily. Podobný vývoj ale můžeme pozorovat u akcií, dluhopisů či zemědělské půdy. Vypadá to, jako kdyby inflace, která se dříve projevovala v cenách zboží, najednou směřovala k aktivům. Zřejmě ale přichází velký obrat.

Je možné, že stojíme na prahu změny, která přichází jednou za generaci. Posledních několik desetiletí měl navrch kapitál, nyní se však výhoda obrací směrem k práci. Řada ekonomů o této změně hovořila dříve, ale jejich predikce se zatím jevily jako mylné. Nyní se však do hry dostává několik nových faktorů a ty ji skutečně mohou změnit.

Za prvé, v Evropě se vyskytuje nízká inflace. Poslední data v podstatě potvrzují, že eurozóna prohrála boj s deflací. Jádrová inflace sice stále zůstává nad nulou, ale i ona leží velmi nízko. Firmám se vede nejlépe, jestliže je růst cen stabilní. K tomu docházelo během takzvaného Velkého uklidnění. Klesající ceny jsou většinou negativní, protože dopadají na korporátní zisky. Prostor pro snižování nákladů je jen omezený a navíc žijeme v době intenzivní konkurence. Z ní sice těží spotřebitelé, ale korporátní sektor na ni doplácí. Je nevyhnutelné, že akcie si v deflačním prostředí povedou špatně. Dobré je toto prostředí pouze pro bezrizikové vládní dluhopisy.

Za druhé, ceny energií se nacházejí mnohem níže. Kvůli propadu cen ropy došlo k transferu bohatství od zemí těžících ropu směrem ke spotřebitelům. To znamená, že je méně peněz k dispozici pro západní finanční trhy a více pro spotřebu domácností. Tento pozitivní nabídkový šok posiluje deflaci, ale zároveň i peněženky spotřebitelů. U konce je také hromadění devizových rezerv. Od začátku nového století se devizové rezervy rozvíjejících se zemí zvýšily z jednoho na dvanáct bilionů liber. Tyto přebytky také většinou směřovaly na finanční trhy. Dnes ale země jako Rusko, Brazílie či Jižní Afrika své rezervy snižují, protože je používají na obranu svých měn. Dokonce se zdá, že rezervy přestala navyšovat i Čína.

Za třetí, skončila úvěrová expanze. I kdyby tedy bankéři chtěli rozjet další dluhovou párty, regulátoři jim to nedovolí. Dnes existují mnohem přísnější omezení na poskytování půjček. I když centrální banky aktivům na čas pomohly, i tento faktor nyní ztrácí na síle. A za čtvrté je tu i demografický vývoj, kdy poválečná generace přichází do důchodového věku a zbavuje se aktiv získaných během jejího dosavadního života. Ti, kteří živili růst cen během posledních 35 let, dnes obracejí a začínají prodávat. K celkové změně na trzích nemusí dojít během jednoho dne. Trendy jsou ale jasně patrné. Vítejte do nového investičního světa.

Zdroj: The Telegraph


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.