Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Geneticky modifikovaná investice: Monsanto

Geneticky modifikovaná investice: Monsanto

04.06.2015 17:45

Společnost Monsanto je pro určitou skupinu lidí poněkud kontroverzní. Jde totiž o firmu „podnikající v agrárním sektoru, agrochemickém průmyslu a oblasti biotechnologií, farmaceutik a geneticky modifikovaných potravin. Je to jeden z největších producentů fosfátových herbicidů, pesticidů, hnojiv a dalších ropných derivátů; též je to zdaleka největší producent geneticky modifikovaného obilí. Má 70 - 100 % podíl u některých geneticky modifikovaných plodin“.

Monsanto 1.png

Zdroj: FT

Z pohledu na vývoj ceny této „geneticky modifikované“ akcie je patrné, že si po většinu posledních pěti let vede lépe než trh. Dividendový výnos nyní dosahuje asi 1,7 % a beta hodnoty 1,28. Rizikovost a požadovaná návratnost je tedy u tohoto titulu také výše než u celého trhu, takže z tohoto pohledu nám realita poslušně sedí na naše modely. Další dva obrázky ukazují, že genetické modifikování dovede dlouhodobě generovat rostoucí tržby i zisky a to za poměrně hezkých návratností: ROI se pohybuje kolem 13 – 14 %, ROE dokonce na 22 %.


Monsanto 2.png

Zdroj: FT

A jak vypadá pohled na tok hotovosti? Poslední čtyři roky dovede Monsanto na provozní úrovni generovat 2,8 – 3 miliardy dolarů. Tato položka tedy nevykazuje podobný růst jako zisky, jednou z příčin jsou rostoucí investice do pracovního kapitálu. CapEx v roce 2014 vyskočil na 1,4 miliardy dolarů, předtím se pohyboval znatelně pod 1 miliardou dolarů. Pro akcionáře, syslení hotovosti v rozvaze, či splátky úvěrů toho tedy zbývá dost. Monsanto v roce 2014, kdy po investicích zbyla asi 1 miliarda dolarů, vyplatilo 900 milionů dolarů ve formě dividend. Ale hlavně udělalo kapitálové škatulata hejbejte se, když provedlo odkup – snížení vlastního jmění, ve výši 6,8 miliard dolarů a zároveň navýšilo dluh o 5,5 miliard dolarů.

Monsanto 3.png

Zdroj: FT

Nyní se tedy vnucuje úplně stejná otázka, jakou jsme řešili u společnosti Deere: Jde o optimalizaci kapitálové struktury, nebo přestřelení motivované (pochybnou) snahou potěšit investory vyšší poptávkou po akciích a nakopnutím EPS? Odpověď se musí samozřejmě točit kolem míry zadlužení a rychlý pohled zde říká následující: Čistý dluh se ke konci minulého roku nacházel asi na 5,5 miliardách dolarů. EBITDA byla asi na 4,5 miliardách dolarů. Takže celkový obrázek zde ve srovnání s Deerem vypadá dost odlišně. Goldman Sachs prý vyzývá k zastavení odkupů (viz „Zastavte odkup vlastních akcií, doporučuje Goldman Sachs“) a tyto dvě společnosti ukazují, že někde je tento apel plně namístě (Deere), zatímco jinde (Monsanto) to platit nemusí.

Pokud bychom za vodítko krátkodobého volného CF pro akcionáře vzali rok 2014, muselo by na ospravedlnění současné kapitalizace růst o 7,3 % (podobný růst jsme našli i u Deerů). Pokud by ale rok 2014 byl negativní výjimkou a firma byla po CapEx schopna generovat cca dvakrát tolik (rok 2013), stačil by dlouhodobý růst dosahující 5,3 %. S ohledem na vývoj CF v posledních letech ale ani tato laťka není zrovna nízko. Existuje řada akcií, u kterých dost dobře nemůžeme zhodnotit jejich dlouhodobý potenciál bez toho, abychom do toho nepletli náš světonázor. Monsanto je zářným příkladem. Pokud je někdo přesvědčen, že GM potraviny mohou být záchranou lidstva, asi těžko bude tvrdit, že GM firmy nemají budoucnost a ony implikované růsty se zase nemusí zdát přehnaně vysoko.

Jedním z geniálních postřehů Alberta Einsteina bylo to, že problémy nelze úplně vyřešit na té samé úrovni, na kterém vznikly. V tomto smyslu uvažuji já o problémech, které by měly řešit GM plodiny a potraviny: GM není posunem na hlubší úroveň, ale snahou vyřešit vše bez toho, abychom se na ní přenesli. Čtenáře ale asi bude zajímat spíše něco objektivnějšího než moje úvahy na toto téma a proto bych ještě rád ukázal následující graf, který ukazuje vývoj globálních hektarů, na nichž rostou GM plodiny. U rozvíjejících se zemí je v posledních letech patrné zvolnění tempa růstu, podobné to bylo u vyspělých ekonomik, rok 2014 zde ale přinesl určitý zlom:

Monsanto 4.png

GM hektary rostly v roce 2014 celkově podobným tempem, jako v předchozích letech (3 – 4 % ročně). Tato „GM“ investice se tedy vyznačuje stále poměrně silnou rozvahou a schopností generovat hezký volný tok hotovosti. Z hlediska nacenění a atraktivity poměru cena/hodnota jsme ale vydáni napospas našim odhadům toho, zda uvedený graf bude ještě dlouho stoupat minimálně stejným tempem jako v minulosti, či zda se nezadržitelně blíží kulminace. Nejde tedy o klasickou sázku na zemědělství, ale na jeho dost specifickou formu.


Čtěte více:

Technologické společnosti se vyhýbají IPO, soukromé obchodování s akciemi jen kvete
04.06.2015 14:41
Snadný přístup k investiční hotovosti umožnil mnoha technologickým spo...
IMF tlačí na Fed, aby odložil růst sazeb až na příští rok!
04.06.2015 15:54
Mezinárodní měnový fond (IMF) dnes odpoledne vydal prohlášení, ve kte...
Draghi rozpoutal volatilitu, dluhopisové výnosy dnes na špici
04.06.2015 16:40
Globální trhy byly dnes doslova převálcovány potom, co výnosy vládních...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university