Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stanou se dlouhodobě nezaměstnaní v Německu ekonomickým problémem?

Stanou se dlouhodobě nezaměstnaní v Německu ekonomickým problémem?

10.06.2015 12:30
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Summit G7, proběhnuvší v Bavorsku měsíc po oslavách výročí konce 2. světové války, světové veřejnosti připomenul, že definitivně minuly časy, kdy si mohl Henry Kissinger stěžovat, že nezná telefonní číslo evropského státníka, kompetentního řešit s ním světové diplomatické rébusy. Trochu oproti očekávání nesedí tento partner Bruselu ale v Berlíně, a není to on, ale ona: Angela Merkelová, německá kancléřka. Odpověď na otázku, je-li takové uspořádání dobré či špatně, se bude lišit případ od případu. Jinak vidí věc Athény a jinak Paříž, pohled z Prahy může být jiný než z Londýna. Podle mého subjektivního názoru není být k zahození, hraje-li první housle v Evropské unii hospodářsky silná země, která je s námi pevně spjatá ekonomicky i kulturně.

Díky silné a stále rostoucí obchodní a majetkové provázanosti platí, že když Německý statistický úřad nedávno reportoval v porovnání s očekáváním trojnásobné tempo růstu průmyslové výroby, můžeme to vnímat jako dobrou zprávu nejen pro Německo, ale i pro Česko, jehož firmy nacházejí na německém trhu své největší odbytiště. Prezident Deutsche Bundesbank, Jens Weidmann, tento týden konstatoval, že německé oživení postupuje vpřed rychleji, než se doufalo, a centrální banka díky tomu navyšuje odhad růstu HDP i inflace pro léta 2015 i 2016. (Podle nové prognózy očekává DBB v letošním roce růst HDP 1,7 % a v roce příštím 1,8 %, namísto dřívějších 1,0 % a 1,6 %). Akcelerátorem růstu německé ekonomiky (konkrétně domácí poptávky) je podle Weidmannových slov příznivý vývoj na trhu práce, doprovázený růstem příjmů domácností. U tohoto momentu se zastavme.

Za prvé se sluší připomenout, že současné vysoké kupní síle německých mezd a důchodů předcházelo období nepříjemného utahování si opasků v oblasti veřejných i rodinných rozpočtů. (To mj. částečně vysvětluje, proč dnes mnozí Němci tak podrážděně reagují na úhybné manévry zadlužené řecké vlády.)

Za druhé – a kvůli tomu tato glosa vznikla – není na škodu si uvědomit, že i v rostoucím a prosperujícím Německu zůstává nemálo těch, kdo mají, jak se lidově říká, „vysoko do žlabu“. Stačí se podrobněji podívat na údaje o vývoji trhu práce a počtu příjemců státní sociální pomoci.

Zatímco harmonizovaná míra nezaměstnanosti poklesla v Německu mezi roky 2009 a 2014 zhruba o třetinu, počet nezaměstnaných pobírajících sociální podporu podle Hartz IV* zůstal na konci roku 2014 oproti konci roku 2011 prakticky nezměněn (beneficientů je stále okolo 6 milionů). Nedosti na tom: relativní počet těch, kdo setrvávají na podpoře déle než dva roky mezi 2011 a 2014 dokonce stoupl (!), z 60 % na 64 %. Míra nezaměstnanosti v německé ekonomice díky oživení sice klesá, vzniká mnoho nových pracovních příležitostí, volná místa jsou však rychle obsazována nově příchozími zájemci o práci (imigranti, ženy v domácnosti…) Díky tomu nedochází k výraznější redukci velikosti skupiny dlouhodobě nezaměstnaných.

Německá média tento problém minulý týden zaregistrovala, okomentovala a … odložila. Zřejmě po právu, zatím nejde o společensky příliš žhavé téma. Pokud by ovšem nastoupený trend měl, pokračoval delší dobu, státní kasa by se z jakýchkoliv důvodů dostala pod tlak, případně by v Německu začal váznout mzdový růst, mohlo by to negativně ovlivnit nejen soužití mezi Němci a přistěhovalci, ale i podpořit řevnivost mezi Němci ze severu, jihu a východu: přiložená grafika názorně ukazuje, rozdílnou intenzitu potřeby dlouhodobé státní podpory v různých částech SRN (barva zohledňuje procento nezaměstnaných pobírajících podporu podle Hartz IV čtyři roky a déle).

Žlutá: 35-45 % Červená: 45-50 % Černá: 50-55 %

aa_kupka 

 
*Začátkem roku 2002 začala v Německu pod vedením Petera Hartze pracovat Komise pro poskytování moderních služeb na trhu práce (volně přeloženo), jejímž úkolem bylo přispět k zefektivnění státní politiky zaměstnanosti. Komisí navrhované změny byly soustředěny do čtyř legislativních norem, přezdívaných Hartz I až Hartz IV. Hartz IV upravuje problematiku vyplácení finančních dávek práceschopným osobám s nedostatečnými příjmy i majetkem (typicky např. dlouhodobě nezaměstnaným), s cílem dorovnat jejich příjem na úroveň životního minima.

Martin Kupka

Pozice: hlavní ekonom ČSOB

Martin Kupka je od roku 2002 ředitelem investičního výzkumu a hlavním ekonomem ČSOB. Vystudoval obor ekonomicko-matematické výpočty na pražské VŠE, postgraduální studium absolvoval na PgÚ ČSAV v Praze a GIIS v Ženevě. V první polovině 90. let přednášel makroekonomii na Fakultě sociálních věd UK, byl ekonomickým poradcem ministra na MHPR ČR a působil jako makroekonomický analytik pro středoevropský region v NRI ve Vídni. Od roku 1995 do roku 2002 pracoval Martin Kupka jako vedoucí ekonomického výzkumu ve skupině Patria Finance, s výjimkou období 1999-2001, kdy řídil strategii a výzkum v pražské Raiffeisenbank.

Témata: přijetí eura, ekonomická transformace, hospodářská politika ČR a EU.


 


Čtěte více:

Technická analýza - Hodnota 1,1300 EURUSD si opět s párem pohrává, dnes bez významných makrodat
10.06.2015 9:14
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,...
Project Syndicate: Přehodnoťme cílování inflace
10.06.2015 13:00
V posledních dvaceti letech se stalo převládajícím rámcem měnové polit...
Britský průmysl v dobré kondici, libra posiluje
10.06.2015 11:22
Průmyslová výroba ve Velké Británii se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 0...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.