Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dohoda o íránském jaderném programu: Dopad na globální trh s ropou

Dohoda o íránském jaderném programu: Dopad na globální trh s ropou

15.07.2015 12:33
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Historicky průlomová dohoda o íránském jaderném programu je po téměř dvou letech intenzivního vyjednávání na světě. Írán, který má čtvrté největší zásoby surové ropy na světě tak získá výměnou za omezení svého jaderného programu úlevy mezinárodních sankcí uvalených na tamní vývoz. Postupné rušení sankcí by časem mohlo změnit světový ropný trh. Co tedy včerejší dohoda znamená pro ropu a globální trh černého zlata?


Objem íránské ropy

Dle informací íránského ministra pro ropu Zanganeha může Írán okamžitě po zrušení sankcí navýšit ropný vývoz o 500000 barelů denně. Dalších půl milionu barelů denně pak může začít vyvážet během následujících 6 měsíců. V letošním roce čítala íránská produkce ropy 2,8 milionů barelů denně.
Vzhledem k tomu, že Írán musí nejprve prokázat dodržování podmínek dohody se světovými mocnostmi a také oživit stárnoucí vrty, mohlo by podle Goldman Sachs přidání dalších 500000 barelů denně na trh trvat i rok. K další expanzi bude Írán navíc bezpochyby potřebovat zahraniční investice. Zároveň má Írán asi 30 milionů barelů uložených v tankerech, které by tak mohl dodat ještě rychleji.

Iranian oil prod.png
Íránská ropná produkce v milionech barelů denně. Zdroj: FT

Časový rámec
Sankce zůstanou v platnosti minimálně než inspektoři OSN podají zprávu o íránském dodržování podmínek dohody letos v prosinci. Mezinárodní agentura pro atomovou energii vydá zprávu 15. prosince. Evropská unie zruší sankce jakmile Írán dostojí svým povinnostem vycházejícím z dosazené dohody. Jak se vyjádřil nejen prezident Obama, pokud Írán dohodu poruší, omezení znovu vstoupí v platnost.

Potenciál Íránu
První zásoby ropy na Blízkém Východě byly v roce 1908 objeveny právě v Íránu a o sedm desetiletí později země čerpala 6 milionů barelů černého zlata denně. Íránské zásoby ropy jsou odhadovány na 157,8 miliardy barelů, což by stačilo k pokrytí čínských dodávek v následujících nejméně 40 letech. Nedostatek investic a pokročilých technologií však poznamenal íránské vrty. Západní ropné společnosti na tamním trhu v podstatě chyběly od Islámské revoluce v roce 1979. Teherán momentálně finišuje systém kontraktů na nové dodávky ropy a plynu pro západní společnosti po zrušení sankcí v objemu 100 miliard dolarů. Teherán letos navštívili mimo jiné zástupci společností jako je Shell, Glencore nebo Eni.

Zrušení íránských sankcí a OPEC
Írán je jedním z členů Organizace zemí vyvážejících ropu a již na červnovém zasedání OPEC íránský ministr pro ropu upozornil zbývajících 11 členů, že je čas připravit se na íránský návrat. Již od června 2014 12tičlenná organizace přesahuje limit 30 milionů barelů denně, který si sama stanovila. Snaha Saudské Arábie obhájit si podíl na trhu zvyšováním produkce vedla k tomu, že všichni členové mohou v podstatě čerpat tolik ropy, kolik jim je libo. Větší objem íránské ropy na trzích jednak zvýší soupeření členských států OPEC o podíl na asijském trhu a pravděpodobně přispěje k posílení strategie Saudské Arábie tlačit na vysoko nákladové producenty ropy.

Globální trhy již nyní i bez Íránu bojují s přemírou nabídky ropy, která podle údajů Mezinárodní agentury pro energii bude v druhé polovině tohoto roku odpovídat zhruba 800000 barelů denně. Podle odhadů analytiků pro Bloomberg by se cena referenční ropy Brent díky zpomalení růstu amerických dodávek měla ve zbytku tohoto roku ustálit v průměru na 67 dolarech za barel.


Trhy zajímavé pro Írán

Jak již v květnu uvedl íránský ministr pro ropu, hlavní prioritou jsou pro Írán trhy v Asii následované Evropou. A Teherán je nyní připraven udělat vše proto, aby obnovil 42 až 43procentní podíl na evropském trhu před uvalením sankcí. Tržby ze zhruba 1 milionů barelů denně, o které přišel Írán po uvalení těchto sankcí v roce 2012, byly rozděleny právě mezi tyto dva regiony. Íránské kontrakty v Asii převzaly hlavně Saudská Arábie a Kuvajt, tyto země produkují ropu podobného chemického složení jako právě Írán. V Evropě íránské dodávky nahradily ty z Ruska, Sadské Arábie a Iráku. Pokračoval íránský vývoz zhruba 1,1 milionů barelů denně ke kupujícím, kteří byli Spojenými státy vyňati ze sankcí, tedy do Číny, Jižní Korey, Japonska, Indie, Turecka a na Tchaj-wan.

Ropa včera nejprve na uzavření dohody reagovala poklesem o více než 2 procenta, poté se ale nálada na trhu uklidnila a investoři si uvědomili, že návrat íránské ropy na trhy se neodehraje hned.

Zdroj: BBG, CNBC, FT


Čtěte více:

Čínská ekonomika v 2Q15 splnila 7procentní růstový cíl
15.07.2015 9:32
Dnes ráno jsme z čínské ekonomiky obdrželi sadu důležitých makroekonom...
Yellenová asi dolar nepotěší, euro se připravuje na drama v řeckém parlamentu
15.07.2015 10:38
Sadě nových dat z Číny se ráno podařilo trochu zmírnit obavy, které v ...
Pád íránských sankcí = příležitost století?
15.07.2015 11:24
Jak již Kristýna Zahradníková ve svém článku pěkně zmínila, Evropa, Ru...

Váš názor
  •  
    15.07.2015 15:41

    Ropa spadne na hranici 14-15 dolaru za barel-proc asi??? a tim zacne hlad a nejen to v celem Arabskem svete-a co to znamena pro svet,na to si odpovezte sami
    dolar
    •  
      15.07.2015 16:04

      ropa nikam nespadne, rozhodně ne na 15 dolarů :-)))). Běž si dát studenou sprchu nebo spíš ledovou.
      tk69
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data