Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Zasedání ČNB je zde - co se dozvíme o koruně, sazbách a devizových rezervách?

Rozbřesk - Zasedání ČNB je zde - co se dozvíme o koruně, sazbách a devizových rezervách?

06.08.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Po šesti týdnech je zde opět zasedání bankovní rady ČNB, které bude tentokrát atraktivnějším představením než jindy. S tím, jak se totiž koruna stále častěji snaží oťukávat intervenční hranici EUR/CZK 27,0 se množí spekulace o aktivitě či neaktivitě centrální banky na devizovém trhu. A o to více se čeká na výsledek srpnového zasedání bankovní rady, který by mohl napovědět, jakým směrem se ubírají myšlenky a snad i záměry našich centrálních bankéřů. Zvlášť, když na pořadu jednání bude i nová inflační prognóza, která bude nejspíše ve znamení zvýšení ekonomického růstu pro letošní rok a současně i výhledu inflace na konec letošního roku. Na druhou stranu ovšem prognóza inflace pro rok následující bude zřejmě oproti té květnové méně optimistická. Doposud totiž ČNB předpokládala, že už ve druhé polovině příštího roku dosáhne inflace cílové hodnoty. Jak se zdá s ohledem na vývoj cen energií, surovin a nakonec i zemědělských komodit, s inflací to asi nebude až tak žhavé.

O to zajímavější proto bude postoj bankovní rady k ukončení současného kurzového režimu. Nepředpokládáme, že by jej ČNB chtěla zkrátit s ohledem na tlak na devizovém trhu nebo pod dojmem vynikajících výsledků ekonomiky. O to zajímavější proto bude postoj bankovní rady k ukončení současného kurzového režimu. Nepředpokládáme, že by jej ČNB chtěla zkrátit s ohledem na tlak na devizovém trhu nebo pod dojmem vynikajících výsledků ekonomiky. Současně neočekáváme, že by jej chtěla naopak natahovat vzhledem k předpokládané nízké inflaci.

Vše tak nasvědčuje zachování statusu quo, který znamená uvolnění koruny až ve druhé polovině příštího roku. Změny by nemusely doznat ani úrokové sazby, byť část trhu sází na záporné úrokové sazby, jak už napovídají výnosy krátkých státních dluhopisů, které jsou aktuálně dokonce čtvrté nejnižší na světě.

Od dnešního zasedání bankovní rady tedy spíše očekáváme “pouze” úpravu prognózy směrem nahoru pro letošní rok a směrem dolů pro rok následující. Dočkáme se nejspíše i slovní intervence proti koruně, avšak k záporným sazbám ČNB s největší pravděpodobností nepřikročí. Nakonec vůbec není jisté, zda by koruně ulevily. Zajímavý by mohl být i postoj bankovní rady k rostoucím devizovým rezervám. I když ČR má stále ještě velmi daleko ke Švýcarsku nebo Dánsku, přesto soustavný růst rezerv (i z titulu přílivu EU fondů) není až tak příjemným trendem, jak by se mohlo dříve zdát.

Forex
Ačkoliv regionální měny včera během dne posilovaly, tak celkové změny kurzů byly malé. Korunu sice mohla těšit data o červnových maloobchodních tržbách, avšak vzhledem k těsné vzdálenosti od hranice kurzového závazku ČNB byl prostor pro posílení minimální. Podobně i maďarské maloobchodní tržby rostly v červnu rychleji, než se čekalo, ale dopad na forint byl i zde malý.

Dnes je v centru pozornosti zasedání ČNB spojené s projednáváním nové prognózy. Dočkáme se nejspíše slovní intervence proti koruně, avšak k záporným sazbám ČNB s největší pravděpodobností nepřikročí. Postoj bankovní rady k rostoucím devizovým rezervám by mohl přesto být zajímavý.

Kurz eurodolaru osciloval včera v relativně úzkém pásmu 1,08-1,09, přičemž o vzruch se staraly zejména americká data. Nejprve totiž dolar zklamaly údaje z amerického trhu práce (ADP report) za červenec, avšak následně americká měna začala ztráty mazat po vynikajícím reportu podnikatelské nálady z amerického sektoru služeb za stejný měsíc.

Pozornost se na eurodolarovém trhu již nyní soustředí na páteční oficiální statistiky z amerického trhu práce. Ty mohou dost zásadním způsobem ovlivnit pohled členů vedení Fedu (FOMC) na to, zdali zvýšit úrokové sazby opravdu již v polovině září. Podle našeho názoru jsou aktuálně šance vyrovnané, ale eventuální přírůstek nových pracovních míst nad 200 tisíc může rovnováhu vychýlit opravdu ve prospěch září.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m