Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhovor – „Úspěšně jsem zaspekuloval na DAXu při řecké krizi obchodem s emitentem, použil jsem novinku Patrie“, říká makléř Pavol Mokoš

Rozhovor – „Úspěšně jsem zaspekuloval na DAXu při řecké krizi obchodem s emitentem, použil jsem novinku Patrie“, říká makléř Pavol Mokoš

10.08.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Patria Online: Pavle, v březnovém rozhovoru pro server Patria.cz jsi zmínil, že rád obchoduješ s pákovými instrumenty, jako jsou warranty s krátkou dobou splatnosti. Jaké zajímavé investice jsi od té doby udělal a s jakým výsledkem?

S pákovými produkty jsem měl za poslední dva měsíce spíše smíšené výsledky. Z těch úspěšných obchodů bych zmínil nákup warrantů a KO certifikátů na růst DAXu během řecké krize, zatímco naplnit cíle se mi zatím nedaří u německých automobilek a to především u BMW.

Patria Online: Jak se za poslední rok změnilo chování retailových investorů ve vztahu k certifikátům a warrantům? Roste zájem s nimi obchodovat? A pokud ano, tak který typ instrumentů je nejoblíbenější?

Myslím, že zájem o tyto produkty je v čase celkem stabilní. Co se týče instrumentů, vedou spíše KO certifikáty, co si vysvětluji jejich jednodušší strukturou a snadnějším principem ocenění. Pokud klient uslyší slova jako časová hodnota nebo strike, tak často raději místo warrantů volí KO certifikát. V každém případě je zapotřebí, aby se klient předem seznámil s výnosovou strukturou a riziky konkrétního certifikátu nebo warrantu, neboť se jedná o složitější nástroje, než jsou samotné akcie.

Patria Online: Jaké je podle Tebe nejvhodnější využití těchto instrumentů? Čistá spekulace, zajištění stávajících pozic například v akciích, nebo kombinace obou přístupů?

Myslím, že tyto produkty mají své místo v portfoliu v obou případech. V závislosti na aktuálních podmínkách na trhu se jejich pomocí může zkušený investor zajistit, typicky v obdobích vysoké volatility a nejistoty, zatímco po uklidnění trhů mohou velmi dobře plnit spekulativní účel.

mokoš

Patria Online: Patria Finance nově nabízí možnost obchodovat certifikáty přímo proti emitentovi, konkrétně proti německé Commerzbank. V čem je pro klienta výhodnější obchodovat přímo s emitentem, oproti obchodům v rámci burzovního systému?

Za hlavní výhodu považuji rozšíření obchodních z 9:00 – 20:00 na 8:30 – 22:00. Investoři často obchodují certifikáty na americké blue chips nebo americké akciové indexy, které se obchodují do 22:00, avšak burzy Euwax a Scoach jim umožňují obchodovat pouze do 20:00.

V případě většího spreadu (rozdíl mezi poptávanou a nabízenou cenou) může být emitent za určitých okolností schopný nabídnout lepší cenu, než vidíte na burzách Scoach a Euwax. Obzvláště při větších objemech může tento faktor hrát zajímavou roli. Při větších nadlimitních objemech je často emitent schopný uspokojit celou objednávku za jednu cenu, zatímco při posílání většího objemu na burzu si investor často sám vyžene cenu výš.


Patria Online: V čem se tedy liší způsob podání pokynu prostřednictvím burzy od podání pokynu přímo emitentovi?

Pokyn na obchod s emitentem lze zatím zadat pouze po telefonu přes Call centrum nebo makléře. To znamená, že makléři nadiktujete vybraný ISIN, požadovaný objem a limitní cenu, a makléř danou objednávku zadá do systému. Intenzivně pracujeme na tom, aby se tyto pokyny daly co nejdříve zadávat i přes obchodní platformu Patria Direct.

Patria Online: Jaké jsou s přímým obchodem proti emitentovi spojené poplatky?

Poplatky jsou stejné jako při obchodování přes německé burzy Euwax a Scoach, avšak je nutné počítat s tím, že telefonické poplatky jsou vyšší než při obchodování přes internet.

Patria Online: Plánuje Patria rozšířit nabídku emitentů, s nimiž lze obchodovat napřímo a pokud ano, tak v jakém termínu?

V jednání jsou i další emitenti, jako například BNP Paribas, ale žádný konkrétní termín v tomto okamžiku ještě nemáme. Prioritou je umožnit klientům obchodování přes emitenta nejenom po telefonu, ale i přes naši obchodní platformu.


Čtěte více:

Krátkodobé investiční tipy - evropské akcie zatím neztrácejí lesk
07.08.2015 17:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Buffettova firma prý chystá svou největší akvizici
10.08.2015 10:00
Společnost Berkshire Hathaway proslulého amerického investora Warrena ...
Rozbřesk - Americký trh práce stále v solidní kondici - zářijový růst sazeb Fedu ve vzduchu
10.08.2015 9:10
Ačkoliv srpnové statistiky z amerického trhu práce nepřinesly žádné ve...

Váš názor
  • Pane Plíva
    14.08.2015 7:58

    pokud bude cena 16,9 za jakýkoliv objem, u většiny emitentů a bude to fungovat přes internet, jsem Váš a nebudu imho sám. A spořka se Saxo utře.
    asjav
    • Re: Pane Plíva
      14.08.2015 9:14

      Pane Plíva, informace, že nákup přes emitenta, jak tu někdo psal, nelze přes internet, ale jen telefonicky není tedy pravdivá?
      Velkamedvědice
      •  
        15.08.2015 0:30

        Pokud by šlo obchodovat přes internet za 16,90,- bez ohledu na objem, je to zlatá cena. Ale tak to určitě není...
        qwer
        • Qeur
          15.08.2015 0:55

          U Dg je na burze na Xetra 2 eur plus 0,1
          Velkamedvědice
          • Re: Qeur
            15.08.2015 0:59

            Kecám, Frankfurkt, certifikátová burza 2eur 0,1%, je tam i Stuttgart, ale bez dat.
            Velkamedvědice
  •  
    11.08.2015 14:24

    Za prve!!! Certifikáty behsou jen pákové produkty!! Bj babízelo např. Bonus, discount a pidobně. Za druhé. Smysl obchodu s emitentem nejsou ty dvě hidiny po desáté, ale kevnější poplatek než ba burze. A ta třetí, přes telefon zcela zaniká smysl online bákupů a ještě platit tel. bankéři. Bohužel, zatím jste se nepochlapili...
    Velkamedvědice
    •  
      11.08.2015 15:17

      1) Certifikáty nejsou jen pákové produkty. S tím souhlasíme. Nicméně nikde v článku netvrdíme opak. Možnost obchodovat proti emitentovi platí na všechny certifikáty od Commerzbank - pákované i nepákované.

      2) Ano, máte pravdu, ale náklad na samotné vypořádání (který je mimo jiné pro všechny obchodníky stejný) je dvojnásobný proti těm 7,95 EUR účtovaným klientovi, které uvádíte. V praxi takovéto ceny pod náklady dosáhne obchodník buď tím, že a) obchodování svým klientům dotuje, nebo b) se dohodne s emitentem, že mu bude tento rozdíl emitent doplácet. Tj. dotuje to emitent, abyste obchodoval primárně proti němu a ne ostatním. Emitentovi pak platíte spread mezi bid a ask, rozpouštění časové hodnoty certifikátu a případné úpravy ve volatilitě, které ovlivňují hodnotu certifikátu.

      Rostislav Plíva, vedoucí online sales a business development
      • pan Plíva
        11.08.2015 15:54

        Nepsal jsem o ceně spřátelených emitentů 7,95, ale o běžné emitentní ceně kolem 11 což je pořád méně než 16 na burze a ptal se, kolik obchod s certifikáty stojí s emitentem a na burze u Vás...
        Velkamedvědice
        • Re: pan Plíva
          11.08.2015 16:04

          Nerozumím, co je „emitentní cena kolem 11“. Platí se za trading-venue na převodní místo a vypořádání takového obchodu tj. pokud jdete na burzu a vypořádáváte tam. Nebo platíte při obchodu proti emitentovi za OTC settlement. Pokud jde o sazebník u nás vůči klientovi, tak ten je pro burzu i pro emitenta stejný. Rozdíl je v objemu, který dokážete za kotaci udělat a v obchodních hodinách, kdy můžete proti emitentovi obchodovat. Možná si nerozumíme, případně zavolejte do Patrie a nechte se přepojit, bude to nejjednodušší.
          Rostislav Plíva, vedoucí online sales a business development
          •  
            11.08.2015 16:07

            OK. Příklad u BJ. Zpřátelení emitenti, 7, 97. Všichni ostaní emitenti, 10,9, burza 16,9. Ta sama otázka. Ceny u vás?
            Velkamedvědice
            •  
              11.08.2015 16:21

              Cena u nás je 16,90 EUR za internet, 29,90 EUR za call-centrum – cena je stejná bez ohledu na to, zda je to proti emitentovi, nebo na burzu.
              Rostislav Plíva, vedoucí online sales a business development
      •  
        11.08.2015 15:20

        Tak to je částečně dobrá zpráva. Kolin tedy stojí poplatek tomutu emitentovi celkem?
        Velkamedvědice
  •  
    10.08.2015 12:57

    To je takový trochu kočkopes. Sice už se dá obchodovat s certifikáty Commerzbank napřímo s emitentem, což je fajn, ale zadávat pokyny lze jen po telefonu za vyšší poplatek, což je naprd...
    qwer
    • cena
      11.08.2015 14:02

      nejmenovaný končící broker...měl tyto obchody spojené hlavně s úplně jinou cenou, tedy 7,95 Euro za pokyn. V tom jsem viděl hlavní výhodu...
      TheJareck
      • Re: cena
        15.08.2015 0:29

        To rozhodně není pravda. Občas se to vyskytlo jako časově omezená nabídka a jen třeba vůči BNP Paribas. Reálná cena poplatku ostatních pokynů byla podstatně výš...
        qwer
        • Degiro a nizke poplatky
          16.08.2015 9:45

          Mam ucet aj na Patrii aj na BJ som mal ale certifikaty "robim" cez Degiro a Finport. Za obchod napr. 2000 Euri poplatok 4 Euri. Alebo finport (klon IB) ma 7,95 Euri. Skuste mi teda vysvetlit na com zarabaju ked "technicka" cena je min. 7,95 Euro. Skratka Patria nie je konkurencia schopna s tak vysokymi poplatkami. Pritom mate dobry web, vela info.
          • Re: Degiro a nizke poplatky
            16.08.2015 9:59

            Certifikáty Degiro. 2er + 0,1%
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university