Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Neměli bychom se bát

Project Syndicate: Neměli bychom se bát

25.09.2015 11:00

Evropa čelí historickému momentu. Na konci tohoto roku překročí počet lidí žádajících o azyl v Evropské unii jeden milion. Lidská cena této uprchlické krize je strašlivá. A stejně, až na hrstku případů byla odpověď evropských vlád váhavá a to přinejlepším: sice berou na vědomí nutnost udělat více, ale zároveň se děsí možných důsledků.

Někteří politici se bojí břemena, které budou migranti představovat pro lokální společnost a daňové poplatníky. Jiní se bojí extremistů v přestrojení za uprchlíky. Ale především, většina se bojí veřejného mínění, které – i přes povzbudivé scény vítání a podpory azylantů – zůstává nerozhodné a dokonce nepřátelské k vyhlídce ještě většího počtu migrantů z válkou rozervaných, neklidných zemí, zejména pokud praktikují jiné náboženství.

Evropští lídři si nemohou dovolit se bát. Uprchlická krize není z těch, od které by mohli odstoupit. Žádná kouzelná hůlka neumožní vedoucím představitelům evropských zemí transportovat více než milion lidí zpět přes Egejské moře a Bospor do Mosulu a Aleppa, nebo přes Středozemní moře do Eritrey, Somálska a Súdánu.

Znovuzavedení hraničních kontrol a výstavba oplocení možná získá čas přetíženým zemím, ale nikdo nemůže reálně očekávat, že zabrání vstupu lidem, kteří se zoufale chtějí přesunout. Vzhledem k zoufalým podmínkám v zemích, ze kterých lidé utíkají, snad polovina žadatelů splní i ty nejpřísnější podmínky pro udělení azylu. Takže jakkoli je veřejné mínění citlivé či rozpolcené, evropští lídři zkrátka budou muset najít odvážnou, koordinovanou a jednotnou odpověď.

Jsou zde tři výzvy. První je konsensus nad spravedlivým rozdělením uprchlíků v rámci Evropy. Navzdory jejich velkým počtům musí být těmto zoufalým lidem poskytnuto přístřeší, jídlo a podpora. Už to bude dost těžké.

Druhou výzvou je nastartování procesu integrace uprchlíků do evropské společnosti a ekonomiky. Někteří uprchlíci si najdou práci relativně snadno. Vysokoškolsky vzdělaný syrský stavební inženýr, co přijede do Mnichova, se sice bude muset naučit trochu německy, ale jakmile to zvládne, tak pravděpodobně nebude muset čekat dlouho, než se začnou ozývat zaměstnavatelé. Jiní azylanti mají nižší vzdělání a mnoho jich může být traumatizováno zkušeností s válkou a odchodem. Bude třeba času a úsilí na jejich integraci a mnoho voličů bude k tomuto procesu skeptických, zejména proto, že úspěšná integrace či asimilace není zadarmo.

Nicméně, dnešní náklady na přijetí a integraci azylantů by se Evropě v budoucnu mohly významně vrátit. Naše práce v OECD ukazuje, že migrace, pokud je správně zvládnuta, může popohnat růst a inovace. Bohužel, v minulosti nebyla migraci vždy dobře organizována: migranti byli koncentrováni v podmínkách ne nepodobným ghettům, jen s málem veřejných služeb a vyhlídek na zaměstnání.

Důkazy z 34 členských zemí OECD i tak ukazují, že imigranti obecně platí více na daních a sociálním pojištění, než kolik dostávají v samostatných benefitech. Dnes jsme vydali stručné prohlášení o současné uprchlické krizi. Jednoduše řečeno, Evropa potřebuje migranty a nové dovednosti, které sebou přináší. Jinak, vzhledem ke snižující se populaci, bude zápasit s výplatou penzí a zdravotní péče v budoucnosti (již v dekádě do roku 2010 tvořily přistěhovalci 65% nárůst pracovní síly EU).

Mnoho lidí bude argumentovat, že uprchlíci bez dovedností potřebných pro ekonomiku budou náročnější na integraci než jiní přistěhovalci. Možná ano. Nicméně jelikož dnes víme hodně o tom, co fungovalo při přesidlování migrantů, můžeme doufat, že se vyhneme chybám minulosti – v neposlední řadě tím, že budeme dokumentovat a sdílet zkušenosti zemí, kterým se podařilo migraci dobře zvládnout.

To nás přivádí ke třetí, největší výzvě, kterou budou muset evropští lídři překonat: strach z migrantů. Integrace je předpokladem pro přijetí budoucích právních kroků veřejností. Domněnka je, že “my“ jsme integrováni, zatímco “oni“ ne. A přesto má každý někde ve svém rodokmenu přistěhovalce, mnohdy ne tolik generací zpět. Rozdíl mezi “námi“ a “nimi“ možná není tak ostrý, jak bychom se mohli domnívat.

Nikdo ze současných představitelů evropských zemí neočekával, že budeme čelit lidské tragédii takového rozsahu, jaký nyní vidíme ve středomoří a napříč Evropou. Ale to, jak zareagují, určí, jak budou souzeni svými občany a historií.

Tohle není hra čísel. Lídři by měli přesunout svou pozornost z otázek okolo krize týkajících se “kolik“ a “kam“ k otázce “co“ – především, co mají udělat pro integraci nově příchozích do své společnosti a ekonomiky. Musí prokázat své vedení tím, že přesvědčí veřejnost, že migranti - a to v prvé řadě ti, co nejvíce potřebují ochranu – více dávají, než berou. V tomto okamžiku krize bychom všichni měli věnovat pozornost slovům mexického novelisty Carlose Fuentese: “Rozpoznej sebe sama v něm či v ní, kdo nejsou jako ty a já.“

Angel Gurría je generální tajemník OECD.


Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Marshallův plán pro Spojené státy
04.08.2015 13:03
Když se minulý měsíc zřítil významný dálniční most v Kalifornii, dopad...
Project Syndicate: Jak MMF zklamal Řecko
18.08.2015 13:06
Demokracie spočívá ve skutečné možnosti volit. Řeckému lidu však byla ...
Project Syndicate: Kdo je připravený na zvýšení sazeb v USA?
23.09.2015 8:36
Možnost, že americký Federální rezervní systém poprvé po deseti letech...

Váš názor
  •  
    30.09.2015 12:31

    http://cntv.ubunturadio.cz/
    Homo
  •  
    25.09.2015 13:54

    Kde se bere ta jistota, že sem přišli pracovat?
    Harp.
    •  
      25.09.2015 14:42

      Nečíst reakci Kalky, asi bych to nekomentoval. Jestli rodina prodá všechno, aby zaplatila mladému cestu, čeká, že tento ji bude pak s výdělku finasčně podporovat. Říkal včera jeden Syřan v televizi.
      Velkamedvědice
      •  
        25.09.2015 14:56

        Jen aby nedopadl jako někteří Vietnamci, kteří splácejí dluhy pěstováním marihuany. ;o)
        Harp.
  • Z německého tisku
    25.09.2015 13:02

    Některá média připomínají, že z asi 400 tisíc uprchlíků, kteří loni přišli oficiálně do Německa, má zaměstnání pouhých sedm procent. Zbytek, tedy 93 procent, přežívá hlavně díky různým formám sociální a jiné pomoci.
    Hans
  •  
    25.09.2015 12:39

    "Evropa potřebuje migranty a nové dovednosti, které sebou přináší. Jinak, vzhledem ke snižující se populaci, bude zápasit s výplatou penzí a zdravotní péče v budoucnosti". Ad 1 - aké to šťastie postretlo Európu, že čírou náhodou sa pre život v nej rozhodlo v tejto demografickej mizérii niekoľko miliónov imigrantov. Ad 2 - keď už je to s našou populáciou také zlé, nemohli sme milióny imigrantov rovno pozvať ako rovnocených ľudí bez nutnosti absolvovania ponižujúcej cesty, prenechania značného majetku pašerákom ľudí a zničenia ich domovských krajín?
    peterr
  • kdo potřebuje levné pracovníky?
    25.09.2015 11:48

    Ten kdo vykonává nekvalifikovanou práci, anebo ten který na ní vydělává? Kdo má zájem na přílivu uprchlíku do Evropy?
    Jan Plánička
    • Re: kdo potřebuje levné pracovníky?
      25.09.2015 12:44

      Akcionáři?
      ..
  • Zvláštní.
    25.09.2015 11:43

    Normálně bych řekl, že tady byl článek, jak budou lidi nahrazení roboty. Takže k čemu imigranti? V Evropě jsou desítky milionů nezaměstnaných. Ani statistiky nepotvrzují nějaký pracovní terno. Ve Švýcarsku je snad 87% Syřanů nezaměstnaných. Eritrejci afričané celkově snad ani pod 90% nejdou. Na nejlepší číslo dosáhli snad nějací asiaté s 67%.
    Ford
  • nový otrokářský řád v podání sociálních inženýrů
    25.09.2015 11:29

    To, co převádí Project Syndicat a další neziskové organizace, ale i politické reprezentace především sociálně demokratického typu, se velmi podobá otrokářské době ve Spojených státech v 19. století. Tehdy si jižní státy Unie řešily problém s nedostatkem pracovních sil v době zvýšené poptávce po textilu z bavlny dovozem levných pracovních sil z Afriky. Špinavou práci za farmáře dělali tehdy "pašeráci", převážející černochy na lodích přes Atlantik. Dnes tuto špinavou práci za levicové politiky dělají pašeráci na člunech, za volanty mrazírenských vozů i taxikáři u hranic mezi zeměmi. Politici se od toho distancují, ale ve skutečnosti jsou oni tou příčinou, která tento fenomén vyvolala. Jestliže dnes zcela bezostyšně prohlašují, že tu levnou pracovní sílu, kterou voláním do Evropy vysávají s rozvojových zemí Blízkého východu a severní Afriky, stejně jako před více než stoletím z afrických krajin, Evropa potřebuje, dostávají se na úroveň otrokářských agitátorů. Evropa si prý vyřeší problém s nedostatkem pracovních sil, důchodovým systémem atd., ale ničí přitom kapitálové zdroje rozvojových zemí. Je to jiný typ kolonialismu. Zatímco dříve příchod obchodníků a investorů spolu s úředníky přinesl rozvojovým zemím alespoň na počátku vzdělání, nové technologie a vyšší životní úroveň přímo v cílových zemích, dnes je tento typ kolonialismu bezuzdným drancováním a drancováním chudých zemích zdevastovaných už tak válkou. Dějiny Evropu za to jednou odsoudí.
    Tunguzka08
    • Re: nový otrokářský řád v podání sociálních inženýrů
      25.09.2015 11:40

      A stejně jako kdysi nově emancipované národy v koloniích zahájily boj za osvobození od cizích úředníků, aby měli větší podíl na rozhodování ve vlastní zemi, povstanou i národy přestěhované do Evropy, aby prosadily svůj jazyk, kulturu, náboženství a podíl na moci. Začnou nové „koloniální“ války, které přinesou nové hranice. Nejprve mezi lidmi a nakonec i na mapách. Dnešní kulturně bohatá, ale jednotná (židovsko-křesťansko-protestantská) Evropa, páchá dobrovolnou "sebelikvidaci".
      Tunguska08
      •  
        25.09.2015 11:55

        Geneticky je v Čechách ještě spousta lidí v podstatě Kelty, jen málokomu trhá žíly je jeho původně keltská kultura byla kompletně nahrazena slovanskou a později křesťanskou kulturou. Progresivnější kultura se prosadí přes tu méně progresivní. pro záchranu naší kultury udělám to, že odcházím na oběd dát si pečená vepřová žebra a pivo.
        ..
        • Keltové
          25.09.2015 12:41

          Kolik Keltů na našem území žilo? 10.000? Už před naším letopočtem Keltové území dnešní ČR téměř kompletně opustili a nahradily je germánské kmeny. Od 5. století sem postupně doputovaly v několika vlnách různé slovanské skupiny.
          • Re: Keltové
            25.09.2015 13:10

            V Netolicích genetické testy ukázaly, že současní obyvatelé jsou potomky tam pohřbených keltských obyvatel. Kolik tu bylo Keltů je irelevantní, pokud nevíme, kolik sem přišlo Slovanů a Germánů. Jinak argumentujete celkem zastaralou interpretací archeologických nálezů. Podle ní, když někdo chodil oblékaný jako germán a používal keramiku jako germán tak to byl germán. Jenže podle této logiky by archeologové za tisíc let mohli na základě objevu ledniček, kelímků ze starbucks a džínového oblečení dospět k názoru, že ve 20. století podnikly americké kmeny invazi do Číny a kompletně zlikvidovali tamní obyvatelstvo.
            ..
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m