Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo pomůže televizím udržet sledovanost? Sociální sítě!

Kdo pomůže televizím udržet sledovanost? Sociální sítě!

11.10.2015 10:00
Autor: Pavel Daniel

Ještě donedávna to byl pro většinu lidí zavedený „rituál“. V pondělí, úterý, středu, čtvrtek či pátek si v osm večer sedli před svou televizi, která vysílala nový díl oblíbeného seriálu. Zápletky se všemožně kombinovaly, seriál se hemžil stále většími hvězdami showbusinessu, technické vychytávky často překvapovaly svým dokonalým uměním. Ukazuje se ale, že ani to všechno nemusí stačit k tomu, aby televize udržely dlouhodobě diváka u obrazovky. A to není úplně dobrá zpráva pro majitele televizních společností. Otázka proto zní: Jak udržet lidi v křesle obýváku tak, aby sledovanost televizního menu rostla? Možné řešení navrhl ve svém komentáři Farhad Manjoo, komentátor deníku The New York Times: Televize prý mají zapojit mezi diváka a vysílání sociální sítě. Ale prý nejen to.

O úspěchu televize rozhodují diskuze na sociálních sítích

Komentátor si všiml toho, že v průběhu vysílání nejsledovanějších televizních seriálů, rostou příspěvky na účtech TV stanic na sociálních sítí Twitter a Facebook geometrickou řadou. Čím drmatičtější zápletka a nečekané rozuzlení, tím intenzivnější a vášnivější diskuze. Jenže náměty, připomínky, doporučení a tipy, které se v diskuzích na sociálních sítích objevují, mají v televizním vysílání určitou časovou prodlevu. Divák (a diskutující v jednom) tak může nabít pocit, že s ním TV stanice nemluví. A v tom podle Manjooe může spočívat budoucí úspěch televizí. Společnostem, kterým se totiž povede převést online nápady diváků ihned do vysílání, budou mít vyhráno. Dokáží si tím udržet pozornost nejen v čase vysílání, ale i po něm. Komentátor také doporučuje zabývat se i tím, jak odhadovat podle online diskusí diváků na sociálních sítích televizních stanic, kam se může vysílaný seriál, soutěž, pořad či reality show, vyvíjet.

Dosud totiž měly televize v podstatě týden na to, aby mezi jednotlivými díly zareagovaly na všemožné náměty. Jenže doba zpracování odezvy diváků se díky vývoji technologií a softwarů velmi rychle zkracuje. A pokud mediální analytici televizních stanic podle komentátorů pečlivě sledují vývoj diskuzí, musí rychle zjistit, že bez patřičné odezvy může zájem diskutujících na sociálních sítích stanic velmi rychle nabrat sestupný trend. Přesto však zatím, i podle výzkumu agentury Nielsen, sociální sítě jsou tím klíčem, který může otevřít dveře k rostoucí sledovanosti televizí, znovu do široka.

Televize by měly sledovat nové technologie

Má se totiž za to, že v příštích několika letech by technologie mohly transformovat televizi v něco víc než jen jeden komunikační kanál. Neustále se mluví o interaktivní televizi, realita je ovšem stále tomuto pojmu vzdálená. Každý divák prý bude chtít zažít to, když na vlastní oči uvidí, že jeho nápad, připomínka či námět, se ihned projeví na obrazovce. A k tomu mají pomoci právě sociální sítě. Takto vzniklá komunita lidí totiž může vlastníkům TV naznačit, o co bude mít zájem, co bude sledovat a do čeho se vyplatí investovat. A platformou, která má k těmto cílům nejblíže, je Twitter. Projekt, označený jako „Project Lightning“ je prvním pokusem o to, vytvořit sítě „short-messagingu“, která má propojit diváky s „živou“ televizí. Aktivní ale není ale jen Twitter. I další dot.com společnosti nečekají a poohlížejí se po aplikacích a softwarech, které dokáží uživatelům sociálních sítí sledovat videa a obrazové soubory. Jde třeba o aplikace Periscope, či Vine.

Rostoucí význam živých, komunitních programů, které podporují tvorbu videí a zásahů ve skupině do vysílání, tak podle komentátorů listu The New York Times, mohou mít vliv na hospodaření televizních stanic. Největší televizní společnosti v USA se totiž v poslední době otřásly strachem, že dominantní způsob výnosů z TV vysílání, totiž předplatné kabelových stanic, je už u svých hraničních limitů. Faktem je, že zatímco služby předplatného kabelových televizí setrvale klesá, výnosy služeb na vyžádání, jako je třeba Netflix, zažívají mimořádný růst. „Pokud lidé najdou důvod, proč se dívat na televizi, začnou o tom mluvit na Twitteru a Facebooku, což může znovu přitáhnout pozornost k televizní stanici,“ uzavírá Farhad Manjoo.

Zdroj: The New York Times, Alpha Seeking


Váš názor
  •  
    12.10.2015 12:12

    Pokud bude televize informovat stylem, jakým informuje, nebude se na ní nikdo dívat, nebo jen pár dutohlavů, Již dnes propaganda připomíná, nebo i překračuje zpravodajství před rokem 89.Zrůdnosti je, že si na to občané přispívají tzv. koncesionářskými poplatky.Velmi typickým případem je třeba pořad HP. zkuste se tam na něco zeptat co není v oficiálním slabomyslém proudu.Pořady soudruha Moravce. To je ale nalejvárna, už ho dlouho nesleduju. ale doporučoval bych ho zkřížit s Marešem, pak by to možné bylo dívatelné. Mám štěstí, že můžu sledovat pár zahraničních televizí a sportovních a pěkných přírodopisných pořadů.
    Homo
    • Trefa do černého
      12.10.2015 13:36

      Mám úplně stejný názor, lépe bych to nevystihl. ČT dostane z koncesí 7 miliard na svůj "provoz". Asi všechny prachy padnou na platy ideologického oddělení, jinak si tu odpudivou propagandu nedovedu vysvětlit.
      Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.