Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čeho se nejvíce bojí centrální bankéři?

Čeho se nejvíce bojí centrální bankéři?

29.10.2015 16:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Mervin King jednou řekl: „Centrální bankéři jsou často obviňováni z toho, že jsou posedlí strachem z inflace. Tak to ale není. Pokud jsou něčím posedlí, pak strachem z fiskální politiky.“ King se stal centrálním bankéřem poté, co působil na akademické půdě a dobře ví, o čem hovoří. Můžeme to také nazvat strach z fiskální dominace. Tedy z toho, že centrální bankéři budou nuceni monetizovat vládní dluh takovým způsobem, který povede k vysoké inflaci. Já se domnívám, že tento strach je klíčovým faktorem, proč centrální banky váhají s použitím „peněz z vrtulníků“.

Tvorba nových peněz není už nějakou dobu žádným tabu. Programy kvantitativního uvolňování jich vytvořily obrovské množství. Za tyto peníze se nakoupila finanční aktiva, která se mohou zase prodat v případě, že bude potřeba dříve vytvořené peníze opět zlikvidovat. Pokud jsou použity peníze z vrtulníků, centrální banka je prostě rozdá. Kdyby je pak chtěla zase stáhnout zpět, mohlo by dojít k tomu, že by neměla dost aktiv, která by prodávala. Můžeme tomu říkat „insolventní monetární politika“.

Tento problém lze ale vyřešit poměrně jednoduše. Vláda by se zavázala, že centrální bance vždy dodá aktiva, která potřebuje na to, aby udržela inflaci pod kontrolou. Pokud by centrální banka byla po použití peněz z vrtulníků tímto způsobem refinancována, staly by se peníze z vrtulníků v podstatě fiskální stimulací financovanou nově vydanými dluhopisy. Klíčové je ovšem to, že ono dluhopisové financování stimulace je zpožděné. Podle mého názoru může být právě toto zpoždění klíčovým nástrojem pro překonání fetišismu zaměřeného na fiskální deficity. Ten se totiž v poslední době ukázal být velmi silným. A centrální banky by získaly efektivnější nástroj, než je kvantitativní uvolňování.

Banky se ale tímto směrem vydat nechtějí. Hlavním důvodem je obava z toho, že vlády by nakonec svůj slib nedodržely a neposkytly by jim refinancování. Jde ale o obavy liché, a to ze dvou důvodů. Za prvé, už nyní čelí možnosti velkých ztrát v souvislosti s kvantitativním uvolňováním a pak by financování od vlády potřebovaly také. Například Bank of England už požadavek na takový krok vznesla a bylo jí vyhověno. V principu není mezi takovým refinancováním a refinancováním v rámci peněz z vrtulníků žádný rozdíl.

Druhý důvod je jednoduchý. Ve vyspělých ekonomikách dobře víme, že během boomu by mělo dojít k růstu sazeb, který by měl bránit zvýšení inflace nad přijatelnou míru. Je těžké si představit, že by nějaká vláda odmítla poskytnout během boomu své centrální bance potřebná aktiva. Jestliže by k tomu došlo, centrální banka by byla impotentní. Pokud by vlády měly v plánu takto zasahovat do politiky centrálních bank, už dávno by prostě omezily jejich nezávislost a tím by jim zabránily použít prodej aktiv, která v rozvaze mají. Jinak řečeno, pokud by byly obavy centrálních bankéřů realistické, banky by svou nezávislost ztratily dávno předtím, než by vlády porušily svůj slib financovat peníze z vrtulníků emisí dluhopisů.

Obavy z fiskální dominance nejsou samy o sobě iracionální. V moderní demokracii je ale stále méně pravděpodobné, že by taková dominance skutečně nastala. A iracionální obavy jsou v této oblasti problematické i proto, že sebou nesou také náklady. Když centrální banky začaly s programem kvantitativního uvolňování, překonaly tím jednu velkou psychologickou bariéru. Možná, že šlo o ten nejdůležitější krok směrem k překonání primitivního strachu z fiskální dominance. Bankéři ale musí jít dál a musí nastat racionální diskuse o alternativách kvantitativního uvolňování.

Autorem je Simon Wren-Lewis z Oxford University.


Zdroj: Mainly Macro


Čtěte více:

Zasedání FOMC - prosincový termín je zpět ve hře; klíčem k rébusu je inflace
28.10.2015 20:35
Dnes večer našeho času skončilo jedno z dalších dvoudenních jednání FO...
Čínským jedináčkům odzvonilo - vláda ruší politiku jednoho dítěte
29.10.2015 15:51
Nejvyšší vedení Komunistické strany Číny se rozhodlo skončit s dlouhol...
Americká ekonomika po rychlém 2Q opět šlápla na brzdu
29.10.2015 13:42
Růst americké ekonomiky ve druhém kvartále se spolu s revizemi vyšplha...

Váš názor
  • Mnoho
    29.10.2015 17:58

    zbytečných rádoby odborných slov. Přesně podle Murphyho - "Odborník je člověk z jiného města a největší odborník je člověk ze zahraničí" . Tak jednoduchá věc, jako že tisk nekrytých peněz je především drzá zlodějina, že ničí zodpovědné chování lidí ve vztahu ke spoření tj. odkládání uspořených aktiv pro případ horší doby. Je výhodnější žít nezodpovědně tj. na dluh. Viz USA - většina obyvatel USA je předlužená a my se opičíme po nich. Mít úspory se dnes kvůli manipulacim měny centrálními bankami jednoduše nevyplatí - ztrácejí hodnotu. Kdysi se na zadluženého člověka pohlíželo jako na nezodpovědného, což bylo vnímáno společensky velmi negativně, zejména pro mladé. Kamuflující fráze - Monetarizvat dluh není v podstatě nic jiného než centrální bankou organizovaná státní krádež úspor obyvatel. Nemám pravdu?
    €-&-€
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university