Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zasedání FOMC - prosincový termín je zpět ve hře; klíčem k rébusu je inflace

Zasedání FOMC - prosincový termín je zpět ve hře; klíčem k rébusu je inflace

28.10.2015 20:35
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Dnes večer našeho času skončilo jedno z dalších dvoudenních jednání FOMC, na kterých mohlo padnout tolik očekávané rozhodnutí FED o zvýšení úrokových sazeb. Nestalo se tak a další poslední šancí v tomto roce bude prosincové zasedání.

Ve svém prohlášení ze zasedání komentuje informace získané z ekonomiky jako dostatečné pro to, aby se komise mohla domnívat, že ekonomická aktivita ve Spojených Státech roste mírným tempem. Důvody můžeme hledat ve výdajích domácností a také investicích, jejichž objem roste solidním tempem zejména v posledních měsících.

Podporou ekonomice byl také realitní trh, který se nadále zlepšoval. Ne zrovna hodně pozitivně přispíval slabý čistý export.

Situace na trhu práce se jemně mění. Růst počtu nových pracovních míst zpomalil, ale nezaměstnanost jako taková se drží stabilní. Další indikátory trhu práce ukazují na to, že nedostatečné využívání pracovní síly se od začátku roku zmenšilo.

Inflace - je nadále nízká pod dlouhodobým cílem FED. Stav pochopitelně stále reflektuje mohutný pokles cen energií a také částečně neenergetických importů.

Komise nadále očekává, že se ekonomická aktivita nadále bude zvyšovat mírným tempem a indikátory pracovního trhu budou nadále ukazovat posunování směrem k cílům komise.

Komise FOMC nadále spatřuje rizika výhledu ekonomické aktivity a pracovního trhu jako vyvážená, ale stále se musí mít na pozoru před situací ohledně vývoje globální ekonomiky a jeho finančních konsekvencí.

Inflace by měla zůstat blízko svých nedávných minimálních hladin, ale ve střednědobém horizontu by se měla přiblížit dvouprocentnímu cíli s tím, jak bude docházet k dalšímu vylepšování na trhu práce a budou odeznívat dočasné efekty z prudkého propadu cen energií a importních cen. Inflace a její vývoj nadále zůstane pod drobnohledem FEDu.

Komise se rozhodla, že pro podporu dosažení cíle maximální zaměstnanosti a udržení cenové stability ponechá úrokové sazby na aktuálních úrovních.

To jestli komise zvýší úrokové sazby na dalším zasedání v prosinci bude záviset na posouzení postupu - jak realizovaného, tak očekávaného - směrem k vytyčeným cílům maximální zaměstnanosti a 2 % inflace.

Komise zopakovala svůj výrok z minula, že ke zvýšení úrokových sazeb dojde až tehdy, kdy si bude jistá tím, že inflace se ve střednědobém horizontu vrátí ke svému 2 % cíli a trh práce bude nadále vykazovat známky dalšího zlepšování.

FED bude nadále udržovat existující mechanismu reinvestic a rolování maturujících cenných papírů v aukcích. Pokud by snad mělo v budoucnu dojít ke změně, bude to v souladu s dosahováním cílů komise. Jinými slovy nic se v tuto chvíli nemění. Současné finanční a další podmínky by měly nadále podporovat zlepšování situace na trhu práce a směřování inflace ke svému dvouprocentnímu cíli.

Všichni členové komise kromě Jeffreyho Lackera hlasovali pro ponechání aktuálního stavu nastavení monetární politiky. Jako jediný se tak vyslovil pro zvýšení sazeb již na tomto zasedání o 25 bazických bodů.

Závěry po zasedání?
Klíčové pro tuto chvíli je, že FED sazby ponechal bez změny a to, že se jasně vyjádřil k prosincovému termínu, který se vrací do hry co se případného “hiku” sazeb týče. Je to trošku překvapení, protože většina investorů byla nastavena na dosavadní rétoriku nejisté a nejasné situace, kdy není vůbec možné hovořit o jakémkoliv časování kroků FEDu. To je proti předešlé situaci změna.

Dalším závěrem ze zasedání je to, že FED vypustil kompletně zmínky o nedávných finančních turbulencích na trzích zejména pak v Číně.

To co mimojiné brání FED ve zvyšování úrokových sazeb je fakt, že ekonomické celky od Evropy až po Čínu se nyní pouštějí do ještě uvolněnější měnové politiky, aby podpořily své ekonomiky. To však vyvijí tlak na americký dolar, který je tak silnější a to působí potíže americkým exporterům a v neposlední řadě to má za následek nízké importní ceny, což brání dosažení dvouprocentního cíle inflace, který je brán jako cenová stabilita a cíl FED. Komise toto zasedání zopakovala, že si musí být “důvodně jistá” tím, že inflace je na cestě k cíli, předtím než bude dělat cokoliv s nastavením své měnové politiky.

Reakce trhu
Trhy si zmínku o prosincovém zasedání rychle přeložily a formou futures kontraktů okamžitě vyjádřily zvyšující se šanci na to, že sazby půjdou nahoru ještě letos. Šance tak podle investorů je 47 % namísto 34 % jako to bylo před dnešním zasedáním.

Americké indexy na informace FED reagují vlažně a připisují si aktuálně mírných +0,2 %. Narozdíl od akciových indexů dolar reagoval prudčeji a posílil proti euru z 1,1080 na hladiny kolem 1,0920 v rychlém sledu.

Aktuálně máme ještě dva měsíce před prosincovým zasedáním a dozvíme se další data z americké ekonomiky, jako například odhad růstu HDP USA ve 3Q tohoto roku a také důležité reporty o zaměstnanosti za měsíc říjen a listopad. Takže jsou tady faktory, které mohou pohledem FEDu na svět a americkou ekonomiku zamíchat. Dalším faktorem, který jistě vstoupí do hry je jemně avizovaná možnost rozšíření QE v Evropě, což na posledním vystoupení vyjádřil šéf ECB Mario Draghi.

To vše může ještě změnit pravidla hry a tak bude prosincové zasedání pravděpodobně jedno z nejsledovanějších za celý rok 2015.

Zdroj: FED FOMC statement, Reuters


Čtěte více:

El-Erian: Trhy se radují, protože centrální banky jsou stále jejich nejlepšími přáteli
28.10.2015 17:00
Do popředí zájmu médií se dostalo snížení sazeb v Číně. Šlo o překvap...
Rally na ropě po zprávě o zásobách v USA
28.10.2015 17:05
Světové ceny ropy po více než dvoutýdenním poklesu dnes výrazně stoup...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů