Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ať už vyhraje volby v USA kdokoliv, globální ekonomika bude trpět

Ať už vyhraje volby v USA kdokoliv, globální ekonomika bude trpět

18.12.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Když se zaposloucháme do toho, co kandidáti na prezidenta Spojených států navrhují v oblasti ekonomické politiky, mohlo by se nám zdát, že nejsme v USA, ale někde v Severní Koreji či Venezuele. Hovoří se například o jednorázovém zdanění bohatých, obchodní válce s Čínou či překážkách, které by firmám bránily v odchodu do zahraničí. Zdá se tak, že rok 2016 by mohl být začátkem pohromy pro celou americkou ekonomiku.

Na jedné straně tu máme Donalda Trumpa, jehož návrhy hraničí s šílenstvím. Na druhé straně nalezneme Hillary Clintonovou, která přináší návrhy na autoritářkou politiku, která má více společného s bývalým východním Německem než s největším svobodným trhem na světě. U většiny voleb nemá smysl věnovat podobným řečem velkou pozornost. Američtí politici vždy testovali, co všechno voliči vydrží. Dnes je ale situace rozdílná, protože při veškerém informačním šumu, který k nám z trhů a ekonomiky proudí, se stále jasněji vynořuje jeden problém: Klesající konkurenceschopnost USA.

Pokud se problém s americkou konkurenceschopností nebude řešit, utrpí celá globální ekonomika. Řešení přitom v dohledu není, namísto něj slyšíme například od Trumpa, že zdaní čínské dovozy 25% sazbou. Je těžké se rozhodnout, kde takové návrhy začít kritizovat. Kdyby byla taková daň zavedena, čínskou ekonomiku by to zdevastovalo a důsledky pro globální ekonomiky jsou jasné. To je ale detail ve srovnání s tím, co by vyvolalo zavedení jednorázového zdanění bohatých sazbou ve výši 14,5 %. Megaboháči obvykle nedrží 14,5 % svého majetku v hotovosti, takže by došlo k masivním prodejům na akciových a dluhopisových trzích. Nemluvě o tom, že při nulových sazbách nemůže být řeči o tom, že by americká vláda stála před údajně palčivým problémem, kde sebrat peníze na snížení vládního dluhu.

Je třeba říci, že ne vše je ztraceno. Například Marco Rubio má některé smysluplné návrhy. Mezi ně patří snížení daně ze zisků na 25 % a zrušení zdanění kapitálových zisků a dividend. Ale nejde o předního republikánského kandidáta. Takže obavy z toho, jaký bude mít nový prezident vliv na americkou ekonomiku, jsou namístě. Zejména proto, že se objevují významné strukturální problémy. Například míra participace se propadla ze 67 % v roce 2000 na současných 62 %, a to hovoříme o zemi, která se tradičně chlubila vysokou mírou participace u žen. Propadl se i počet nově zakládaných společností a co se týče čistého počtu nových společností, je na tom nyní lépe i Francie s Velkou Británií. Medián mezd zůstává v USA v podstatě beze změny už od roku 1970, zatímco například ve Velké Británii leží o 60 % výše.

Americký technologický boom vytvořil obrovské, ale velmi koncentrované bohatství. V posledních letech byla americká ekonomika tažena zejména obrovskými rezervami břidlicového plynu a následným poklesem cen energií. Takový vývoj vždy vytváří iluzi prosperity. Ale ani technologie ani energetika nemohou táhnout americkou ekonomiku navždy. Dalo by se tedy čekat, že blížící se prezidentské volby přinesou diskusi nad tím, co dělat s jejími největšími problémy. Namísto toho tu vidíme souboj šílence a autoritářky. Svět potřebuje prosperující americkou ekonomiku, ale v současné době nejsou naděje v této oblasti moc velké.

Autorem je Matthew Lynn.

Zdroj: The Telegraph

 


Čtěte více:

V Karviné se rozhodne o osudu OKD/NWR
18.12.2015 9:15
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministryně práce a sociálních ...
Project Syndicate: Vstříc nové zelené dohodě
18.12.2015 11:00
Globální dohoda dosažená minulý týden v Paříži je ve skutečnosti třetí...
Čtyři věci, které by investoři měli v Číně sledovat v roce 2016
18.12.2015 11:25
„Výplach“ čínských akcií během roku 2015 doslova vyučil světové trhy v...

Váš názor
  • Really?
    23.12.2015 16:09

    Zajimavy uhel pohledu, ale myli se v techto bodech: 1. Vliv prezidenta na ekonomiku je minimalni, protoze jeho pravomoci jsou v ekonomicke oblasti velmi omezene, nastesti. A skutecna soutez o Bily dum stejne jeste ani nezacala. 2. Autor hodnoti nektere jevy jako vyznamne (napr. participace, kompetitivita), ale pritom se jedna vicemene o demograficky svetovy trend, ktery probiha ve vsech vyspelych zemich. Srovnani by muselo byt ponekud slozitejsi. 3. Na druhou stranu clanek tvrdi, ze technologicky a energeticky boom je prechodny a iluzorni. Opak je pravdou: Oba tyto trendy jsou v plnem proudu a skutecnou revoluci teprve zpusobi. Bridlice vydrzely i cenovy kolaps ropy a plynu a tovarny se vraci zpet do USA v rekordnich, byt stale relativne malem, mnozstvi, ale tento trend roste. S pokracujici robotizaci klesa poptavka po levne pracovni sile. A ano - technologie opravdu "budou tahnout americkou ekonomiku navzdy", ac se to autorovi zda z nejakeho duvodu tak nepochopitelne.
    Dan
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.