Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Budoucnost automobilového průmyslu? Sdílení aut

Budoucnost automobilového průmyslu? Sdílení aut

21.12.2015 13:35
Autor: Pavel Daniel

Sto let po té, co geniální pionýr světového automobilového průmyslu Henry Ford představil veřejnosti svůj model T, který se stal ikonou pro každou americkou domácnost „na kolech“, má svět vážný problém. Totiž celkový počet aut, který jen v roce 2015 ve Spojených státech amerických a Číně dosáhl hodnoty asi 40 milionů kusů. Statistiky navíc naznačují, že do roku 2020 může být na světě až sto milionů aut. Takže, co s tím?

Řešením, které by mohlo pomoci zlepšit ekonomické ukazatele i zavedeným firmám, je sdílení aut. Automobilový průmysl je symbolem industrializovaného světa, nositelem nápadů a pokroku. Jenže do pozornosti nejen investičního a ekonomického světa se stále více dostávají statistiky, které naznačují změnu v uvažování lidí. O co jde? Stále více totiž lidi trápí, alespoň podle zjištění deníku The Wall Street Journal nejen absolutní číslo aut na Zemi, ale i jejich využití. Čísla u „mobility“ aut v USA totiž ukazují, že míra využití automobilů v USA je jen asi 5 % za 24 hodin. U zbývajících 95 % času, což činí plných 23 hodin, sledované auto stojí na místě a doslova spaluje peníze bez využití.

Sdílení aut je prý o změně myšlení

The Wall Street Journal tvrdí, že auta se časem budou sdílet stejně jako například byty nebo hračky. Sociologové podle amerického listu dodávají, že k masivnímu rozvoji sdílení automobilů dojde tehdy, až většina populace přestane uvažovat „vlastnicky“ a „konzumně“. Se změnou uvažování souvisí také způsob platby za auto. V režimu sdílení aut se totiž platí za ujetou vzdálenost. A díky novým technologiím, jako jsou auta bez řidiče, si budou moci dovolit dovézt třeba staré rodiče do nemocnice i lidé, kteří nevlastní řidičský průkaz. A kolik je to bude stát? Jen poplatek za spotřebované kilometry.

Některé analýzy, například ta od Morgan Stanley, říkají, že auta bez řidiče, dokáží díky technologiím a dalším zlepšením, ročně uspořit 1,3 bilionu dolarů. Celosvětové úspory by pak mohly dosáhnout dle propočtu Morgan Stanley až 5,7 bilionů dolarů. Nehledě prý na dramatický pokles nehodovosti, úrazů a nehodám v provozu, kterým mají předcházet právě technologické „vychytávky“. Dle komentátorů The Wall Street Journal není ani důvod dnešních obav velkých automobilek před nástupem služeb spojených se sdílením aut. „Obavy z propadu tržeb nejsou na místě,“ odpovídají ekonomové. Vyspělé trhy, jakým je třeba automobilový trh v USA, mají být i po větším nástupu principu sdílení aut poměrně stabilními.

Lepší využití aut nemusí znamenat problém pro automobilky

Přestože není zatím zcela jasné, jak by se snížil objem výroby aut kvůli jejich sdílení, jedno je jasné. Zvýšil by se rozhodně ukazatel využití automobilu, jak bylo řečeno dříve, neboť díky bezpilotní navigaci by jej mohli kromě neřidičů využívat také třeba nevidomí lidé, tělesně postižení nebo příliš mladí na to, aby auto sami řídili, dodává analýza deníku The Wall Street Journal. Přínosy pro tyto skupiny jsou nepopsatelné: Zahrnují totiž nezávislost, snížení sociální izolace a přístup k základním službám. Změna systému plateb za auto by navíc rozšířila portfolio uživatelů i o lidi, kteří si dnes nemohou dovolit koupit vlastní vůz. Totiž lidí z okrajů společnosti, včetně seniorů, chudých pracujících či těch, kteří o své řidičské oprávnění přišli v důsledku záznamu v rejstříku trestů.

Další analýza Morgan Stanley ohledně dopadů principu sdílení aut na některé segmenty automobilového průmyslu naznačuje, že třeba značka Tesla by díky sdílení mohla navýšit své příjmy do roku 2029 ve srovnání s aktuální hodnotou až trojnásobě. „Sdílení aut je totiž obchodní příležitost," vysvětlil Adam Jonas, analytik Morgan Stanley.

Zdroj: The Wall Street Journal

 

Čtěte více:

Slovensko by prý mělo získat většinu ve výrobci elektřiny SE
21.12.2015 11:52
Slovensko by mělo využít opci na zvýšení svého podílu ve výrobci elekt...
NWR varovala před dalším snižováním nákladů
21.12.2015 11:16
Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černo...
Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, japonská data a NWR… týdenní výhled
21.12.2015 11:19
Do konce roku ještě vyjde několik sad zajímavých čísel z hlavních ekon...
ČEZ podal nezávaznou nabídku na koupi německých aktiv Vattenfallu (+ názor analytika)
21.12.2015 12:57
Společnost ČEZ dnes odeslala nezávaznou nabídku na koupi německých akt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data