Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O pronásledování akciových trendů v roce 2016

O pronásledování akciových trendů v roce 2016

29.12.2015 17:45

Pohled na nejlépe a nejhůře si vedoucí akcie může mít čistě zábavný základ – prostě se chceme podívat na to, co bylo, ale nevěříme, že tím získáme nějaký vhled do budoucího vývoje. Pokud ale věříme, že je něco na honění trendů, či naopak na kontrariánství, má pro nás takový pohled i praktický nádech.

První dvě místa v žebříčku nejlépe si vedoucích akcií indexu SPX v roce 2015 mají zástupci sektoru spotřebního zboží/prodeje. Konkrétně jde o Netflix a Amazon. Za nimi následují technologie ve formě akcií Activision a Nvidia. A pak nastupuje opět spotřeba, tentokrát ale běžná – jejím zástupcem je Hormel Foods. Celkový pohled vyjeví, že na čele žebříčku jsou v podstatě jen zástupci technologií a spotřeby (zejména té mimořádné). Jde tedy o „útočné sektory“.

Akciové trendy.png

Tituly z předních míst uvedeného žebříčku svým akcionářům vynesly mnoho desítek procent návratnosti. Jak bylo naznačeno v úvodu, otázkou pro investiční aktivisty je, zda má smysl zde uvažovat spíše o honění nastaveného trendu, či naopak o kontrariánství (či ani o jednom). Investoři zajímající se jen o dlouhé pozice pak v případě vítězů roku 2015 budou uvažovat zejména o oné honbě za trendem.

Hurá za trendem?

Čtenáři, kteří na mé příspěvky zavítají častěji, nebudou zřejmě překvapeni tím, že nejsem velkým fandou honění trendů, ani kontrariánství. Zajímá mě v první a téměř i v poslední řadě to, co říká fundament. Na druhou stranu nepopírám, že jednotlivé tituly, či celý trh, často žijí svým vlastním životem, který může mít i jen velmi volnou, či dokonce žádnou vazbu na nějaké rozumné odhady fundamentální hodnoty.

Pro zjištění skutečné relevance honění trendů a kotrariánství je ale můj názor nepodstatný, rozhodující slovo by měly mít studie. A mají, jenže to není slovo, které bychom asi chtěly slyšet. Výsledky studií se totiž (překvapivě?) liší a lišit se mohou i závěry jedné jediné studie. Jak je to možné? Praktickým příkladem je „Trend Following Trading Strategies in U.S. Stocks: A Revisit“, jejímž autorem je Andrew C. Szakmary z University of Richmond. Byla zveřejněna v květnu roku 2015, takže jí nemůžeme podezřívat z toho, že by už nebyla relevantní. Její závěr je celkem jasný: Následování trendů na trhu s futures i na trhu akciovém fungovalo, ale už nefunguje. Zlomovým rokem, kdy ziskovost těchto strategií klesla z kategorie „významná“ na hladinu „neexistující“ byl prý rok 2007.

Tato studie vlastně vyšla přesně tak, jak vyjít měla: O honění trendů se hovoří dlouho, takže na nich asi něco bylo. Když to ale začal zkoušet dostatečný počet lidí, tuto anomálii sobě i nám ostatním zrušili. Trochu podivné by bylo, že k tomu došlo až v roce 2007 a tak najednou.

Nebo hurá za fundamentem?

Jasnou odpověď na to, zda se za tituly uvedenými v tabulce honit, či ne, nemám. Určitě bych se ale nejdříve podíval na zmíněný fundament (a u některých to tu uděláme důkladněji). Pak například zjistíme, že Netflix v roce 2015 generuje záporné provozní cash flow. Což je zhoršení oproti roku 2014 a letům předchozím, kdy byl tento tok hotovosti pozitivní a „jen“ nedokázal pokrýt investice. Jinak řečeno, jde o vyloženě povídkovou akcii, kde se o fundamentu dá hovořit jen na rovině toho, co podle nás bude, či nebude v delším období s tržbami, maržemi a tokem hotovosti. Což nás v podstatě vrací k problematice trendů a kontrariánství s tím, že „skutečný“ fundament, na který si lze nyní šáhnout, zde vlastně neexistuje.

Amazon je z jiného těsta – svým provozním tokem hotovosti své investice hravě pokrývá a v podstatě jde o dojnou kravku. I zde by konzervativnější investoři ale mohli určitou tenzi cítit, protože firma vše syslí v rozvaze. I Amazon je tak určitým povídkovým extrémem, protože zde se zase hraje o to, co s nasyslenými penězi udělá. Zatím to nevypadá, že se bude držet pravidla, že pravidelné dojení je pro dojnici a její zdraví nenahraditelné.

Activision Blizzard je zase něco jiného – jde o stroj na peníze, jehož provozní cash flow výrazně převyšuje investice a firma se snaží něco vracet akcionářům i když dost nevyrovnaným způsobem. Dividendy i odkupy jsou totiž značně proměnlivé. Nvidia pak vyplácí zhruba to, co vydělá a Hormel vydělává dost, ale vyplácí ještě více. Máme tu tak široké spektrum základních vzorců toku hotovosti, některé z nich si zaslouží detailnější pohled, u některých je to v podstatě ztráta času. A pokud se v roce 2016 vydáte u některé akcie za trendem, přeji vám šťastnou cestu a bezpečný návrat.

 
 

Čtěte více:

Asijské trhy. Co lze čekat v roce 2016?
29.12.2015 13:26
Dění na většině asijských kapitálových trzích s číslovkou roku 2015 in...
Hořký konec roku pro Rusko - rubl oslabuje; VEB potřebuje zachránit
29.12.2015 12:03
Vánoce měly být svátky klidu a míru. Ale v Rusku, v zemi kde dnes znam...
Hlavní události, které letos hýbaly trhy aneb černá „hvězda“ roku
29.12.2015 16:00
V letošním roce nebyla o zásadní události, které hýbaly trhy rozhodně ...

Váš názor
  •  
    30.12.2015 15:41

    Jakýpak fundament, když jsem v té firmě nikdy nebyl, nemluvil jsem s vedením a mám jen podklady, které lze získat z Internetu? To můžu považovat za fundamentální každou analýzu. Lepší je samozřejmě důvěřovat lidem, kteří navštěvují firmy, baví se s manažery, mají kvartální výsledky, sledují politickou situaci v zemi, náladu v daném odvětví a v neposlední řadě kupují podhodnocené akcie pro dlouhodobou investici přímo od firem (na primárním trhu). A přesně to dělají týmy podporující fondové manažery v nejrespektovanějších světových investičních společnostech. No a teď ještě zbývá zjistit, jak se k nim dostat co nejblíže. Zkuste projekt jakbytbohaty (tečka) cz. Třeba najdete inspiraci.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university