Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vánoce jasně ukázaly na nejlepší firmu na světě

Vánoce jasně ukázaly na nejlepší firmu na světě

05.01.2016 17:45

Mé vlastní zkušenost i rozhovory s jinými rodiči celkem jednoznačně ukazují, že u většiny dětí je téměř jistou sázkou na úspěšný vánoční dárek Lego. Tato jistota má ale svojí cenu a to doslova. Kdo Lego alespoň jednou koupil, pravděpodobně zažil alespoň náznak onoho pocitu, že do té krabice asi zapomněli ještě něco dát. Implikovaná cena za jednu kostičku totiž často znatelně převyšuje 10 .

Lego bohužel není obchodované, jde o rodinný podnik. Jde ale také o společnost, která se v duchu výše uvedeného dotýká životů většiny z nás a snad tak bude zajímavé podívat se na to, jak si vlastně vede. S naznačeným poměrem nákladů a ceny je dopředu celkem jasné, že zde z pohledu vlastníků firmy budeme hovořit v superlativech. Jak se ale ukáže, i tak dovede Lego hodně překvapit. Výsledky za posledních pět let shrnuje tabulka:


legi

Zdroj: Lego

Lego dokáže soustavně zvyšovat své tržby i provozní zisky. V roce 2014 dosáhly tržby 28,5 miliard DKK, tedy asi 100 miliard korun. Hrubá marže firmy se pohybuje něco málo nad 70 %. Čistá zisková marže dosahuje necelých 25 %. Pokud bychom tedy vzali krabici Lega za 1.000 korun, má z ní Lego v průměru 700 korun po započítání všech přímých nákladů a 250 korun po započítání nákladů všech. Pro srovnání: Hračkářský gigant Mattel, který má také řadu silných značek a úspory z rozsahu by pro něj měly být samozřejmostí, má hrubou marži ve výši necelých 50 % a čistou marži jen 5,3 %.

Ještě důležitější je návratnost kapitálu. Důvod je jednoduchý – marže mohou být vysoké, ale výsledné zisky mohou být stále nedostatečné na to, aby poplatily zdroje, které byly do firmy vložené ve formě investic. Asi ale tušíme, že tento problém zde řešit nebudeme. Návratnost investovaného kapitálu ale asi i tak překvapí, protože dosahuje více než 100 %! Jinak řečeno, firma dovede za rok vydělat více, než kolik musela do výroby vložit kapitálu (vlastního i cizího a to v účetních hodnotách). Obdivuhodná je i návratnost vlastního jmění, která v roce 2014 dosáhla téměř 60 %. Představte si, že si založíte firmu, která vám každý rok vrátí 60 % toho, co jste do ní průběžně dali. Opět pro srovnání: ROI Mattelu dosahuje asi 10 % a ROE asi 6 %. Prostě jiná liga.

Provozní tok hotovosti dosáhl v roce 2014 necelých 8 miliard DKK a investice asi 3,2 miliardy DKK. Po investicích tak měla firma, respektive poskytovatelé kapitálu, k dispozici asi 4,8 miliard DKK. Pokud by tato částka představovala volné cash flow na vlastní jmění, které by rostlo o pouhé 2 % ročně, a požadovaná návratnost by byla podobná, jako u Mattelu, „netržní“ kapitalizace Lega by se pohybovala kolem 76,5 miliard DKK (asi 11 miliard dolarů). Kapitalizace Mattelu dosahuje necelých 140 miliard dolarů.

Lego je vlastně tak trochu záhadou. Výše uvedené finančně-provozní parametry jasně ukazují, že tu hovoříme o firmě s obrovskými bariérami vstupu a s velmi atraktivním produktem. Nejde ale o žádnou vyspělou technologii, zázračný lék a ani nějakou exkluzivní značku typu Ferrari. Jde „jen“ o plastové kostky, stavebnici. Marketingoví stratégové z Lega s ní ale dokážou téměř nemožné. A vlastníci firmy asi vědí, proč se nechtějí s nikým dělit. Vlastní typickou „buffettovskou“ firmu, která může být v mnoha ohledech považována za tu nejlepší na světě: Má jednoduchý model, exkluzivní produkt, marže i návratnosti a hlavně cílovou zákaznickou skupinu, kterou jí mohou jiní závidět. Zatím se tak ani náznakem nezdá, že by stavebnice Lego čekal podobný osud, jako kdysi podobně populární Barbie.


Čtěte více:

Francouzští operátoři Orange a Bouygues Telecom jednají o fúzi
05.01.2016 14:17
Francouzští telekomunikační operátoři Orange a Bouygues Telecom obnovi...
Americká žaloba může Volkswagen přijít na 90 miliard USD; Akcie -4 %
05.01.2016 14:40
Akcie německé automobilky Volkswagen dnes klesly až o šest procent na ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.