Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polský zlotý a jeho černý pátek

Polský zlotý a jeho černý pátek

18.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Poláků bude letos v českých horách lyžovat asi méně. Minulý pátek byl totiž černým nejen pro akciové trhy, ale také pro zlotý. Polská měna oslabila vůči euru i české koruně na pětiletá, resp. tříletá minima. Na zlotý to v pátek opravdu muselo být moc. Kromě negativního sentimentu vůči rizikovým aktivům či obavám z výměny centrálních bankéřů v NBP totiž polská měna musela čelit nečekanému snížení ratingu země ze strany S&P a novému návrhu nové vlády, jak se vypořádat s problémem hypoték ve švýcarských francích.

Začněme nejprve polskými hypotékami ve švýcarských francích. Nová vláda ve Varšavě, tedy konkrétně kancelář prezidenta prezentovala, nový návrh toho, jak se vypořádat s problémem hypoték ve švýcarských francích, který zjevně bere inspiraci v maďarském přístupu k tomuto problému. Podle návrhu by domácnosti měly mít možnost konvertovat svoje hypotéky v CHF do PLN, avšak při výrazně příznivějším kurzu. Ztráty plynoucí z rozdílu mezi administrativně stanoveným a tržním kurzem by přitom měly nést polské komerční banky. Nepůjde přitom vůbec o levnou záležitost, neboť se jedná o jednotky procent HDP. Nikde není pochopitelně psáno, že prezidentský návrh bude nakonec implementován, avšak tak jako kdysi v případě forintu i zlotý nese podobné zprávy zasahující negativně domácí banky těžce.

Co se týká agentury S&P a jejího snížení polského ratingu z úrovně A- na úroveň BBB+ opatřeného navíc negativním výhledem, tak i zde šlo o výstřel bez varování. Zajímavé na novém negativním hodnocení S&P je to, že ještě nebere v úvahu záměry vlády ohledně “švýcarských” hypoték a naopak akcentuje politicky motivované změny (v ústavním soudu či centrální bance). Neboli S&P prakticky nezajímají polské fundamenty, ale zajímá je politika. V této souvislosti je také zajímavé, že agentura Moody’s v pátek polský rating potvrdila, přičemž Fitch Polsko varovala již v prosinci, avšak negativní ratingovou akci podmínila zhoršením fiskální situace (což lze považovat za nejférovější).

Ať tak či onak, polský černý pátek jen potvrdil, že polská aktiva se vinou neortodoxní politiky nové vlády stanou minimálně na nějaký ten rok nejvolatilnějšími v regionu.

Region - forex
Kolaps polského zlotého pokračuje. V pátek musel zlotý vstřebat další rány, přičemž první z nich byl nečekaně razantní prezidentský návrh řešení problému hypoték ve švýcarských francích, který by v případě implementace dopadl tvrdě na banky. Další zprávou bylo nečekané zhoršení polského ratingu od agentury S&P, která jako důvod citovala zejména některá kontroverzní opatření nové vlády (mediální zákony, ústavní soud) a obavy o vliv vlády na centrální banku.

Zlotý proto oslabil o více než 2 % a dostal se na dohled od úrovně 4,50 EUR/PLN. Její testování sice nemůžeme vyloučit (5letá minima jsou 4,60), ale celkově velmi dobré fundamenty polské ekonomiky podle nás nakonec budou mít hlavní slovo. Nervozita může opadat poté, co bude jmenována nová bankovní rada a s případným zklidněním situace v emerging markets. Do poloviny roku by se proto podle nás mohl zlotý vrátit k EUR/PLN 4,30.

I tento týden je zajímavý zejména díky událostem v Polsku, neboť bude zveřejněna tradiční dávka makroekonomických dat. Ta podle nás potvrdí již zmíněné pozitivní fundamenty polské ekonomiky (pro letošní rok počítáme s růstem HDP o 3,8 %).

Dluhopisy
Kolaps cen ropy (Brent pod 28 USD za barel) a velice špatný výsledek podnikatelské nálady v New Yorku hrály americkým dluhopisům do karet. Výnosy jak na dlouhém, tak tentokrát i na krátkém konci křivky zamířily cca o 5 bps dolů. Je zajímavé, že dolů se již nechce evropským výnosům - desetiletý německý výnos v pátek zůstal bez výraznějších změn.

V tomto týdnu bude ústřední událostí na evropském trhu zasedání ECB. Počítáme s tím, že centrální banka svoji politiku tentokrát nezmění. Přes celkově pozitivní dopad nižších cen ropy mohou být nicméně centrální bankéři nervózní z nižší inflace a napětí na asijských trzích. Očekáváme tak holubičí komentář, který nechá ve hře další uvolnění měnové politiky v pozdějším průběhu roku.

Komodity
Zrušení sankcí na vývoz ropy z Íránu přišlo přesně, jak naznačovaly zprávy z minulého týdne. Írán tak teoreticky může začít vyvážet ropu naskladněnou v tankerech. Pravděpodobným prvním cílem přitom budou evropské země. Otázkou samozřejmě je, jaké množství ropy dokáže Írán na trh dodat, respektive kolik dodatečné ropy může trh absorbovat, a to zejména v krátkodobém horizontu. Největší dopad by podle nás mohlo mít zrušení sankcí v prvním a ve druhém čtvrtletí, ve druhé polovině roku vypadá bilance trhu již více vyrovnaně (samozřejmě na základě současných informací). První propady ceny (jako například dnes ráno na chvilku dokonce pod 28 USD/barel) úplně nepřeceňujeme - stále se domníváme, že hlavní roli při poklesu cen ropy výrazně pod 30 USD/barel hraje spíš než fundamenty celkově negativní tržní sentiment.

 
 

Čtěte více:

Ropa nejníže od roku 2003; 20 USD za barel jako nová meta?
18.01.2016 8:31
Pád cen černého zlata od počátku nového roku nebere konce. Během pondě...
Souhrn pátečního vývoje na světových trzích
18.01.2016 8:32
ČR Pražská burza se v pátek svezla na vlně výprodejů a negativního se...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m