Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Draghi versus Bundesbanka

Draghi versus Bundesbanka

05.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká národní banka se odhodlala verbálně natáhnout svůj závazek intervenovat do roku 2017. Vedle příznivější inflační prognózy je jedním z důležitých (ne tolik akcentovaných) argumentů odhodlání ECB dál uvolňovat měnovou politiku. To včera znovu potvrdil šéf ECB Mario Draghi a to na “nepřátelském území" německé Bundesbanky - ta byla vždy jednou z velkých odpůrkyň dalšího tisku peněz.

Jens Weidmann šéf Bundesbanky je přesvědčen o tom, že dnešní nízká inflace je globálním fenoménem, který je do velké míry mimo kontrolu centrálních bank a nemusí být ve finále škodlivý. Neexistuje podle něj žádný důkaz o tom, že by dnešní nízké ceny ropy měly do budoucna zkomplikovat návrat k inflačnímu cíli. Pohled do ekonomik jako je Polsko, které dlouhodobě vychází dobře se zápornou inflací (aniž by na ni centrální banka reagovala), jako by dávaly Bundesbance za pravdu. Mario Draghi a většina v ECB je ale mentálně nastavena jinak. Draghi se bojí, že se nízké ceny ropy (přes svůj pozitivní efekt na ekonomiku) mohou natrvalo zabydlet v inflačních očekáváních a to může do budoucna ohrozit domácí poptávku. I když si tím není jistý, je podle něj lepší reagovat raději dříve než později.

Co tedy čekat od březnového zasedání ECB? Vedle dalšího kosmetického snížení depozitní sazby (o 10 bps) to pravděpodobně budou kroky, kterých se investoři od ECB nedočkali v prosinci 2015. Tedy navýšení měsíčního tisku peněz (o řádově miliardy eur za měsíc). Jako méně pravděpodobné nám přijde další natažení programu tisku peněz (do druhé poloviny roku 2017). Pokud by k němu došlo, byl by ostatně v ohrožení i náš základní scénář pro ukončení intervencí proti koruně. Dnes počítáme s tím, že ČNB vypne intervence v únoru 2017 (nicméně jen o něco málo menší pravděpodobnost má květnový termín).

Region

Hlavní událostí čtvrtka bylo zasedání ČNB, které přineslo některé důležité novinky. Bankovní rada dala jasně najevo posunutí kurzového závazku do první poloviny roku 2017. Exit tedy rozhodně nenastane dříve než v roce 2017, jak se praví v prohlášení. Jde o jasný závěr, který koresponduje s vývojem inflace, uvolněnou měnovou politikou ECB a nakonec i s našimi odhady. Bankovní rada si tímto explicitním posunutím kurzového závazku navíc vytváří dostatečný prostor, který ji umožní tento závazek minimálně v průběhu tohoto pololetí dále neměnit nebo upřesňovat.

Za současných podmínek považujeme za pravděpodobný termín opuštění kurzového režimu únor 2017. Nicméně však jen o něco málo menší pravděpodobnost má květnový termín. Dá se tedy čekat minimálně 12měsíční stabilita kurzového režimu.

Dluhopisy

Další série opatrných komentářů z Fedu v kombinaci s holubičím vystoupením Draghiho hrála dluhopisům do karet. Dnešní silné payrolls mohou postupy dluhopisů možná trochu zastavit. Žádné výrazné otočení býčího dluhopisového trendu se v dnešním prostředí globální nejistoty zatím očekávat nedá.

Na včerejším zasedání ČNB se znovu dostala na přetřes otázka zavedení záporných oficiálních sazeb v ČR. My ji nadále považujeme za méně pravděpodobnou vzhledem k faktické existenci záporných sazeb na korunovém trhu. K tomuto kroku by ČNB mohla přistoupit teprve, pokud by ECB ještě výrazněji – nikoliv kosmeticky – srazila svoji aktuální depozitní sazbu.

Komodity

Ropa Brent včera zažila relativně klidnější obchodování a klesala asi jen o 1,7 %. Navrch nad zprávami z trhu měla opět spíše makroekonomická situace, i když část pozornosti se opět věnovala i možnosti mimořádného zasedání OPECu. Zdá se však, že jej zástupci ze zemí Perského zálivu stále odmítají, i když k oficiálnímu jednání saúdského ministra pro ropu Naimiho se svým venezuelským protějškem by mělo dojít až v neděli. Možná nejlepším měřítkem záměrů klíčového člena OPECu - Saúdské Arábie - je tak včerejší snížení oficiálních prodejních cen ropy pro Evropu. To lze vnímat tak, že se Saúdové připravují na návrat íránské ropy do tohoto regionu.

Dnes je v centru pozornosti zejména trh práce v USA. Náš odhad payrolls naznačuje možnost pozitivního překvapení, ale otázkou je, zda případný vyšší přírůstek počtu pracovních míst dokáže výrazněji ovlivnit náladu na trzích…

 
 
 

Čtěte více:

Závěr prvního únorového týdne v Asii: Japonsko srazilo většinu trhů v regionu
05.02.2016 8:14
Posilování japonského jenu a naopak oslabování tamních akcií poslalo v...
Toyotě klesl čtvrtletní zisk, zvýšila ale odhad zisku za celý rok
05.02.2016 8:18
Největší japonské automobilce Toyota Motor Corporation klesl provozní ...
Německé průmyslové objednávky byly v prosinci nečekaně slabé
05.02.2016 9:07
Nové objednávky pro německé průmyslníky v prosinci poklesly více, než ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data