Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Automobilky - začátek roku dobrý, trend by mohl pokračovat

Automobilky - začátek roku dobrý, trend by mohl pokračovat

09.06.2016 15:59

Poslední zhruba čtyři týdny jsme věnovali pohledu na odvětví, která byla ještě donedávna globální ekonomikou a trhy zkoušená, otloukaná a odstrkovaná. Hovořím hlavně o komoditách a ocelárnách. Těm nyní možná svítá na „udržitelnější“ lepší časy a jelikož štěstí přeje připraveným, chtěl jsem zde zástupcům těchto odvětví nějaký čas věnovat. Přesuňme se ale nyní na opačnou část pelotonu – k sektoru, který se nyní na úrovni čtvrtletní ziskovosti hřeje ve světle přízně globálního ekonomického vývoje.

Poslední výsledková sezóna byla pro automobilky a jejich investory potěšující. Silné prodeje v USA, Číně a Evropě pomohly tržbám i ziskům a těm prospívá i prodej vozů s vyššími maržemi. Mezi ně patří i SUV segment, který je tak zajímavým jevem z čistě spotřebitelského, ale i finančního hlediska. Minulý rok se v čele automobilek svými prodeji udržela Toyota, za ní byl Volkswagen a General Motors. Podívejme se na to, jak si vedou na horní a spodní části výsledovky tyti tři giganti.

Výsledky GM shrnuje první obrázek. Tržby zhruba stagnují. Ziskovost se v roce 2015 prudce vyhoupla nahoru a umožnila firmě dosáhnout neuvěřitelného ROE ve výši 27,7 %. Nemělo by přitom jít o hru jednorázových položek – analytici očekávají znatelný růst zisků i v roce 2016 a o něco mírnější i v roce 2017:

automob 1.png

Zdroj: FT

VW samozřejmě stále vstřebává důsledky emisních přešlapů a dalších minel. V roce 2015 dovedl i přesto navýšit tržby, ovšem spodní část výsledovky už trpěla. Jinak řečeno, na prodejích se chyby vedení zase tolik neprojevily, ovšem ziskově se za ně platit musí. V celkovém kontextu je to pro firmu ten lepší scénář, protože největší pohromou by samozřejmě bylo dlouhodobé poškození jména značky a odpovídající pohyb tržeb směrem dolů.

Návratnost na úrovni ROI a ROE při celkové ztrátě samozřejmě není smysluplné rozebírat. Analytici očekávají, že tržby VW budou v následujících třech letech zhruba stagnovat, zisky by se ale měly opět vydat do černých čísel. V roce 2017 by se podle odvětvových specialistů měly pohybovat zhruba na úrovni roku 2013.

automob 2.png

Zdroj: FT

Je hezké, že v první trojce jsou zástupci všech tří automobilových velmocí. Na prvním místě je japonská Toyota a její výsledky shrnuje poslední dvojka grafů. Chování tržeb a zisků je trochu jiné než u předchozích dvou firem. Vidíme systematické zvyšování prodejů, zisky se také chovají jak podle předem definované funkce. Japonci se prostě nezapřou. ROE dosahuje slušných 13,7 % a ROI 7 %. Analytici ovšem čekají, že růst tržeb letos skončí a dokonce se dostaví mírný pokles. V roce příštím by se pak tržby měly pohybovat na úrovni roku 2015.

automob 3.png

Zdroj: FT

Výsledky, respektive očekávání u těchto společností tedy potvrzují, že minimálně krátkodobý vývoj v celém odvětví by měl být v základním scénáři poměrně pozitivní. Výhled od IHS Automotive pro rok 2016 počítá konkrétně s tím, že globální prodeje aut porostou o slušných 2,7% (a dosáhnou cca 89,8 milionu vozidel). Ne vše je ale růžové a já sám mám s automobilkami jako investicemi hlavně dva problémy:

Za prvé, jde stále o hyperkonkurenční odvětví. Ziskovost, ROI a ROE pak do značné míry matou, protože volné cash flow je níže než odpovídající zisky. Všichni v odvětví podstatě čekají, že někdo odpadne, či zfůzuje a konkurenční tlaky poleví. Tato rovnovážná nerovnováha se ale může táhnout hodně dlouho. A ukončit jí nakonec může atak ze strany firem jako Google, či Apple. Mohlo by pak jít o proces, na jehož konci budou vyčerpány rozvahy všech zúčastněných, spotřebitel se ovšem bude radovat.

Za druhé, z automobilek se postupně stávají finanční společnosti. Jde o součást konkurenčního boje a v principu nemusí jít o nic špatného. Tento proces sebou ale nese významné investice do pohledávek, které do sebe nyní nasávají velkou část provozního cash flow. Určit nějaký udržitelný standard volného cash flow je tak dost složité. A z dlouhodobého hlediska je tu pak samozřejmě otázka, nakolik je financializace automobilek systematickým rizikem. Na detailnější čísla některých z nich se podíváme příště.

 
 

Čtěte více:

Apple mění pravidla hry v App Storu
09.06.2016 12:36
Apple oznámil po osmi letech existence App Storu změnu pravidel. Bude ...
Strach z Brexitu dráždí nervy kakaových investorů
09.06.2016 13:35
Spojitost mezi britským referendem o vystoupení z Evropské unie a ceno...
Statistika čerstvě nezaměstnaných přináší uklidnění pro trh práce v USA
09.06.2016 14:49
Minulý pátek byl ve znamení tragických čísel z trhu práce, která fakti...

Váš názor
  • o VW bych se az tak nebal
    09.06.2016 16:27

    Ano, spory se p(r)otahnou, skonci to odskodnenim a pokutami v radu obdobnem jako jine automobilky. Mezitim do r. 2020 VW nabehne az 20 hybridu a elektrokar, ktere se uz dnes ve FR, DE, Norsku apod. (CR jeste vaha...) slusne dotuji kupujicim ze statnich penez. A kdyz k tomu pridam dnesni zpravu, ze dluhopisy VW 2019 zacala kupovat uz i ECB, tak si VW evidentne s financovanim nemusi delat starosti...
    Kolemjdouci
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university