Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsou dny britské libry kvůli Brexitu sečteny?

Jsou dny britské libry kvůli Brexitu sečteny?

05.07.2016 8:00
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Britská libra nesla rozhodnutí obyvatel Spojeného království opustit Evropskou unii těžce. Od chvíle, kdy začalo být v pátek 24. června jasné, že Britové zvolili Brexit, se libra proti dolaru propadla do dnešního dne o více než 11 procent. Minulé pondělí kurz britské měny proti dolaru oslabil dokonce na 31leté minimum. Ačkoliv libra snad prozatím zastavila největší dvoutýdenní ztrátu od roku 2009, téměř všichni analytici, kteří od referenda změnili výhled, se shodují na jedné věci: libra bude oslabovat i nadále.

Nejhorší dvoutýdenní propad libry od roku 2009

gbp fall.png

Na počátku tohoto týdne se libra proti dolaru obchoduje na hladině 1,3260. 32 ze 36 analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg očekává, že libra ukončí letošní rok na 1,30 dolaru nebo ještě níže. Pouze dva analytici předpovídají libře raketový růst ze současných úrovní. Ještě více medvědí je medián odhadů na úrovni 1,25 dolaru, což odpovídá oslabení britské měny proti dolaru oproti pátečnímu kurzu do konce roku o dalších 6 procent.

Odhad vývoje kurzu libry k dolaru do konce letošního roku


gbop usd year end.png

Názor analytické většiny sdílí i Tomáš Vlk z Patria Finance. „Libra sice výrazně spadla, ale ještě má prostor pro pokles hlavně na páru s dolarem, kde bych čekal ve druhém pololetí pokles pod 1,30, komentoval situaci kolem britské měny analytik Tomáš Vlk. Bank of England podle něj s vysokou pravděpodobností sníží sazby, možná dojde i na obnovení nákupů aktiv a to libře neprospěje. „Navíc, zatím se teprve čeká na data, ve kterých budou vidět důsledky nejistoty v době po referendu. Data asi nebudou úplně tragická, ale zhoršení dynamiky hospodářství by se ukázat měl,“ dodává Vlk.

Guvernér britské centrální banky Mark Carney minulý týden naznačil, že Bank of England by mohla v následujících měsících dál uvolňovat svou politiku, aby se vyrovnala s ekonomickými dopady výsledku referenda. I když horší prognózy mohou být důsledkem nedostatku důvěry v post brexitovou ekonomiku Spojeného království, slabší měna a zásah tamní centrální banky mohou pomoci zmírnit dopad odchodu Británie z největšího světového jednotného trhu. Oslabení libry totiž zlevňuje britský vývoz pro držitele jiných měn a navíc již vytáhlo z nejhoršího hlavní britský akciový index FTSE 100, který se již vzpamatoval z pobrexitového propadu. Tento týden se investoři soustředí na boj o post předsedy konzervativců a tedy i britského premiéra.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se libra přílišného posílení nedočká ani v roce následujícím. „Pro rok 2017 zatím čekám lehkou korekci a posílení libry mírně nad 1,30. Jde ale o rok, kdy se případné důsledky Brexitu projeví asi nejvíce, takže rizika pro kurz budou velká. V delším výhledu počítám s mírným posilováním libry proti dolaru i euru, ke koruně by ale měla slábnout,“ míní Tomáš Vlk.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Americký trh práce, ISM a Fed… týdenní výhled
04.07.2016 11:10
Nástup do tohoto týdne zpomalí svátek v USA. V pátek naopak trhům na a...
Project Syndicate: Když se globalizace digitalizuje
04.07.2016 14:00
Američtí voliči mají vztek. Ačkoliv však na prvním místě jejich seznam...
Brexit, úzkost investorů a 500 tun zlata
04.07.2016 12:29
Investory na globálních trzích letos trápí úzkost. Strach spojený se z...

Váš názor
  • Unije nebo mumije ?
    05.07.2016 11:17

    Špaček tady zase špačkuje a předpovídá svoje z prstu vycucaná moudra. Jeho osobní předpovědi ale zajímají jen několik jedinců, kteří si nemějí udělat vlastní rozbor a slyší jen to co slyšet chtějí. Jsou to vždy ti samí co hlásají to co se jim nabulíkuje. Jak dlouho už tady ta samá rudá liga předpovídá krach západu a znovuzrození Ruské rise. Co přesně tito zabedněnci sledují není jasné, ale od koho svoje lživé informace mají to si není moc těžké představit. Nedávné události v Anglii nám ukazují co se dá s polomozky, kterým se něco nakecá, zařídit. A to jsou lidé kteří mají informace z vice a spolehlivějších zdrojů. Typicé dilemma. Franto, ty oule my vyhráli, co ted' budeme dělat. Dem od toho
    ..
  • Otázka zní :
    04.07.2016 22:59

    co kdyžž na podzim vyhraje v Rakousku Hofer a pokud se nazmění politika EU a Německa a nadále budou prosazovat utužení unie a potlačovat jakékoliv rebelie a odlišné názory , co pak ? Nastanou další odstředivé snahy jednotlivých států unie ? Nebude pak najednou libra šterlinků a potažmo celá Británie oázou klidu v rozbouřené Evropě ? Anebo dojde v EU ke změně kursu, smíření se s Británií a nenastanou žádné katastrofické scénáře. Každopádnš, já bych nad librou a GB hůl nelámal. Ono totiž nejdražší ze všech lidských činností je válčení. Ať vojenské či obchodní.
    občan
    • Re: Tak otázka nezní. Otázka zní,
      04.07.2016 23:24

      zda se Marine Le Pen stane prezidentkou Francie, zvítězí-li příští rok v májových volbách. A hřebík do rakve EU by zatloukl Geert Wilders jako budoucí nizozemský premiér. Podle posledního průzkumu žádá 54% Nizozemců uspořádání referenda o vystoupení z EU. Taky Dánové chtějí referendum, možná už většinově i Italové. V Rakousku zatím není většina pro uspořádání referenda. Hofer není špatný, ale těžká váha by byla Le Penová jako prezidentka Francie - v takovém případě EU končí bez ohledu na Merkelovou ve funkci kancléřky. Ještě jedna věc je pro brzký rozpad EU zásadní, případné vítězství Donalda Trumpa.
      Špaček
      • Pravda,
        05.07.2016 7:45

        Trumpa jsem opomněl. Pokud zvítězí, má Británie vyhráno, Jazyk a společný původ - to drželo a drží GB a USA pohromadě. Krev není voda ! A navíc v terénu, kdy v E.parlamentu uvažují o zrušení angličtiny jako jednacího jazyka . Ale popravdě, mým tajným příním je udržení EU i s Británií, ovšem zcela nezbytné je reformování fungování Unie a odchod celé současné garnitury vedení EU a jako další vidím , co největší omezení neziskovek a zahájení deportací ekonom. immigrantů + ukončení protěžování muslimů v celé Unii. Nesmí existovat nějaké přivírání očí nad přestupky a zločiny immigrantů. Pokud zde žijí, budou respektovat zdejší evropské zákony. Žádné vraždy ze cti, žádná šaría , žádný radikální immámové, neexistuje 5x denně volno na modlení. Když šlo reformovat křesťanství, lze reformovat i islám. ALE ONI SAMI MUSÍ CHTÍT.
        občan
        • Re: Pravda,
          05.07.2016 10:48

          EU je politický projekt a jako takový je nereformovatelný. Co s měnou euro a ECB? A co současný stav (změněná Maastrichtská smlouva), že za dluhy jednoho státu ručí občané ostatních států eurozóny, změnit na původní znění? :-)) No a v situaci, kdy si Londýňané zvolili za starostu muslima Sadiqa Khana ...
          Špaček
          • haha
            07.07.2016 20:55

            http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/americke-banky-slibily-vernost-londynu-odchod-do-evropy-neplanuji-1306818 jak jsem řekl krev není voda. EU jěště bude prstíčkem hrabat u bran Albionu
            občan
            • Re: haha
              07.07.2016 21:03

              https://www.novinky.cz/ekonomika/408624-britanie-diky-brexitu-podstatne-usetri-na-novych-uverech.html
              el mrcoch
        • Reforma fungování unie
          05.07.2016 7:56

          1. Změna z nadnárodní unie na mezinárodní, 2. Návrat pravomocí národním vládám, 3. Menší regulace a centralizace, 4. Opuštění ideálu společného evropského státu, 5. Evropská komise si musí přestat hrát na vládu Evropy (chceme, aby nám vládla cizí vláda?), atd.....
          tejape
          • Re: Reforma fungování unie
            05.07.2016 12:05

            To si psal už včera v obecné. Nefunguje tě hlava, nebo seš na sebe tak pyšnej, cos napsal?
            VM
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.