Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Islámský stát končí, brutalita a zákaz plusových znamének už jej neudrží

Islámský stát končí, brutalita a zákaz plusových znamének už jej neudrží

20.08.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Teroristické útoky, ke kterým v poslední době na Západě došlo, budí dojem, že Islámský stát (IS) je silnější než kdy jindy. Realita je ale jiná. Spojenecké síly jsou totiž blízko tomu, aby jej porazily na jeho vlastním území. A množí se informace, že tento kalifát je blízko svému rozpadu. Jeden muž z Mosulu, který se v tomto městě pohybuje, aby mohl informovat o vývoji v samém centru IS, říká: „Když se bojovalo o Fallujah, neustále se zde z amplionů ozývalo volání po tom, aby se lidé přidali k boji. Tvrdili, že za ně bojují tisíce vojáků, kteří mají ohromné množství zbraní. Tvrdili, že Fallujah nemůže padnout. Když ale padl, už se žádná podobná volání neozývala.“

Na konci června dokázala irácká armáda spolu se sunnitskými kmenovými bojovníky a šíitskými milicemi osvobodit Bagdád od IS. Šlo o největší dosavadní porážku Islámského státu, který od té doby ztrácí na všech frontách. Ačkoliv tedy IS útočí v městech jako Nice, Ansbach, Istanbul či Dháka a zdá se, že je silnější než kdy jindy, na jeho vlastním území je situace jiná. Tlak na IS roste jak v Sýrii, tak v Iráku. Vládní jednotky podporované Spojenými státy postupují i v Libyi. Ve skutečnosti by právě tento vývoj mohl stát za tím, jak se v poslední době zmnožily útoky IS na Západě.

Lidé, kteří riskují své životy, aby mohli poskytovat informace přímo z IS, tvrdí, že v něm začíná převládat pocit poraženosti a marnosti. IS má sice určité oblasti v Sýrii a Iráku stále pevně pod kontrolou. Jeho hlavním nástrojem moci je ale strach a každá jeho porážka pro něj tak představuje tvrdý zásah. Podle některých informací jsou bojovníci IS „stále více frustrovaní a zdá se, že se začínají bát“. Někteří z nich hovoří o tom, že byli podvedeni či přímo donuceni k tomu, aby se k IS přidali. Tvrdí, že pokud by jim vláda v Bagdádu slíbila amnestii, přešli by k její armádě. Lidé, kteří se na počátku přidali k IS, drancovali obydlí svých sousedů a vyháněli je pryč, se nyní sami stávají uprchlíky.

Aliance kurdských a šíitských milic, irácké armády a amerických sil tedy dobývá jedno území IS za druhým. Náboženská policie IS tak ztrácí svou kontrolu nad lidmi, kteří na zbývajícím území IS žijí. Těm bylo například zakázáno kouření a poslech hudby, ženy mohly opustit domov pouze s plně zahalenou tváří a musel je doprovázet manžel nebo mužský příbuzný. Islamisté dokonce zakázali oděvy v červené barvě. Ta je podle nich barvou oslav a tudíž je momentálně nepřípustná. Při vyučování matematiky ve školách je dokonce zakázáno používat znaménko plus, protože jde prý o křesťanské znamení kříže. Namísto toho musí žáci psát: Jedna a jedna je s Boží vůlí dvě.

Podobná nařízení a zákazy jsou už dlouhou dobu bizarní snahou IS o udržení moci nad svým územím. Náboženství mu dlouho sloužilo jako nástroj propagandy. Islám je používán i k náboru džihádistů ze zemí jako Tunisko nebo Čečna a je jím zároveň ospravedlňována tyranie na domácím území. Tento systém ale funguje jen v případě, když jsou ti u moci skutečně schopní prosadit svou vůli. Moc islamistů ale upadá a všichni to vnímají. Taliban byl v Afghánistánu schopen obnovit svůj původní vliv díky tomu, že jeho ideologie zapustila mezi lidmi své kořeny. IS se ale o získání srdcí a myslí lidí nikdy nesnažil. Kdyby tak učinil, jeho postup by nebyl tak rychlý. Jeho brutální strategie se mu ale vrací v době, kdy svůj vliv ztrácí. Podle dostupných informací nenajdeme v Sýrii nebo Iráku ani jednu vesnici či město, kde by většina obyvatel podporovala IS.

IS je sám, jako kůl v plotě


Strategie IS byla doposud následující: V první fázi pokusu o získání nových území na ně vyslal své specialisty, kteří prováděli intenzivní prvotní průzkum. Poté začali mezi lidmi šířit lži o tom, kdo opravdu jsou a jaké jsou skutečné cíle IS. Když potom Islámský stát nové území získal, použil hrubou sílu, rozdrtil jakýkoliv odpor a jasně ukázal svou nelítostnou krutost. Obyvatelstvo jej tak nikdy nepřijalo za své. Kdyby se tak stalo, kdyby lidé skutečně věřili v tento kalifát, IS by na osvobozených územích dál existoval, i když jen jako podzemní hnutí. K tomu ale nedochází. A pokud se IS nyní snaží o udržení své moci dalšími tvrdými opatřeními, nepomůže mu to. Maximálně může pouze načas prodloužit dojem, že jeho moc neupadá.

Většina lidí se na území spravovaném IS prostě snaží přežít. Počítají s tím, že IS nakonec zmizí. Když je jejich území osvobozeno, oslavují. Radost mají zejména ženy. Kadeřnictví a holičství, která během posledního roku zela prázdnotou, mají opět plno. Muži na ulicích zase hrají karty a demonstrativně kouří. Hrozba ale jen tak nezmizí. Teroristické organizace byly v Iráku v roce 2008 téměř úplně potlačeny, avšak v roce 2012 se opět vrátily na scénu. Tragédií amerických leteckých útoků a celé aliance bojující proti IS je to, že ignorují celkovou situaci a zaměřují se na vojenskou stránku věci. Dokud bude v Sýrii trvat vláda Assada, rebelie proti němu budou pokračovat. Jednota Sýrie je přitom jednou z hlavních podmínek skutečného vítězství nad Islámským státem.

Americká vláda je také zase a znovu využívána skupinami lidí, kterým boj s IS vyhovuje pro jejich vlastní prospěch. Například 19.7. americké bomby zabily na severu Sýrie více než padesát civilistů. Tato oblast je sice pod kontrolou IS, ale Američané své cíle zaměřovali podle informací od milicí SDF, které vedou Kurdové. Ti bojují s IS, ale jejich cílem je také vytlačení Arabů z oblastí, které se nacházejí mezi územím pod kontrolou Kurdů. Zmatení Washingtonu má ale širší rozměry. Například bývalý šéf CIA Michael Hayden nedávno v rozhovoru pro Washington Post uvedl, že IS „má všechnu energii a nepredikovatelnost populistického hnutí“. Jenže jak bylo uvedeno, situace je přesně opačná.

Autorem je Christoph Reuter.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Jak Donald Trump změnil můj názor na zlato
17.08.2016 11:00
Mnoho lidí mě považuje za člověka s hodně negativním postojem vůči zla...
El-Erian: Penzijní systémy se stávají Titanikem
16.08.2016 17:00
Představte si firmu, která míří směrem k záhubě, protože se jen arogan...
Turecký investiční pád
17.08.2016 16:00
Když jsem v květnu 2013 navštívil investiční konferenci v Istanbulu, z...

Váš názor
  •  
    21.08.2016 17:57

    Za mě mpixel palec nahoru. Plky autora článku nestojí ani za psí štěk.
    Stařec
    •  
      21.08.2016 19:47

      ... kurdští teroristé nemají právo na vlastní stát. Hanba jim.
      ☺lolek☺
      •  
        22.08.2016 12:26

        A co já s tím? Mám na to stejný vliv jako na vývoj světových burz.
        Stařec
        •  
          23.08.2016 13:42

          tak se přidej a pomoz Konývkovi. Ten to s pomocí zetmana zařídí.
          Pérko
        •  
          22.08.2016 12:44

          ... namítáš něco proti právu čtyřicetimiliónového národa na vlastní stát?
          ☺lolek☺
          •  
            22.08.2016 12:58

            Na relevantní odpověď nemám dostatek objektivních informací, vlastních zkušeností z tamní oblasti a osobní znalosti místních poměrů.
            Stařec
            • Nedostatek relevantních informacich.
              23.08.2016 13:29

              ale copa ? ještě jsi něčetl co si myslí Putin ?
              ..
              • Re: Nedostatek relevantních informacich.
                23.08.2016 13:43

                Nezajímá mě ani názor Putina ani Obamy. Neboť mentalitu tamních lidí chápou stěží sami místní. Nedělám si patent na rozum, jako Američan. Ten rozumí poměrům i v tisíce kilometrech vzdálených zemích od USA a čeká, že se domorodci před nimi posadí na zadek. Nakonec stav v Iráku či Lybii jsou toho současným důkazem.
                Stařec
                •  
                  23.08.2016 13:57

                  Hmm tak proč se půl světa snaží dostat do USA. když je totam tak špatný a z Ruska odcházeji tisíce. Kde si kupuji ruský oligarchové vily a parkují svoje jachty. Proč sám Putin jezdí na Harleji a ne na Uralu. Povídej. Jaký je tvůj názor. Kdo zaplavil Evropu čmoudy a komu prospívájí nepokoje a panika. Můžeš začít s Konvičkou.
                  ..
            •  
              22.08.2016 13:05

              ... tak já Ti řeknu, abys byl poučenější. Kurdové samozřejmě mají nezadatelné a nezcizitelné právo na vlastní stát.
              ☺lolek☺
              •  
                22.08.2016 13:14

                Když myslíš, že jim tvůj názor pomůže.....
                Stařec
                •  
                  22.08.2016 13:17

                  ... mé názory nemají komukoli pomáhat, pouze mně. Tvé názory mají pomáhat? Vážně?
                  ☺lolek☺
                  •  
                    22.08.2016 13:35

                    Pomáhat a chránit....
                    Stařec
                    •  
                      22.08.2016 13:42

                      Putina??
                      Velkamedvědice
                      •  
                        22.08.2016 13:48

                        Putin se umí sám ochránit. Lépe, než my všichni dohromady.
                        stařec
                        •  
                          22.08.2016 13:56

                          To váš, že jo. Je to geroj ten postnáčelník KGB. Pěkně si Vás omotal kolem prstu.
                          Velkamedvědice
                          • Islámský stát končí, brutalita a zákaz plusových znamének už jej neudrží
                            22.08.2016 14:06

                            Přečti si můj titulek. Snad pochopíš, že o Putinovi to není stejně, jako o KGB.
                            Stařec
                            • Re: Islámský stát končí, brutalita a zákaz plusových znamének už jej neudrží
                              22.08.2016 14:16

                              Já ho do toho netahal. Ty kritizuješ, že v článku jeho záslužné činy chybí. Si rozmysli, co teda chceš.
                              Velkamedvědice
                              •  
                                22.08.2016 14:20

                                Putina jsem nezmiňoval, stejně jako KGB.
                                Stařec
                                • Stařec
                                  22.08.2016 14:31

                                  Krátká paměť???? Tvoje slova...Dnes pro změnu vítězí pouze spojenecká vojska o podílu Ruska ani zmínka. Kdo vede Rusko snad tušíš, ajeho Kgbácké zkiušenosti nepopžeš...
                                  Velkamedvědice
                                •  
                                  22.08.2016 14:25

                                  ... ale zmiňoval. Kupříkladu zde: "Rusko s Assadem dali bombardováním Kurdské čtvrti najevo, že se jim to nelíbí."
                                  ☺lolek☺
                                  •  
                                    22.08.2016 14:27

                                    To jsem nepsal.
                                    Stařec
                                    •  
                                      22.08.2016 14:35

                                      ... s tím jsi nadšeně souhlasil. Přihlásil ses k tomu, tak se nevymlouvej.
                                      ☺lolek☺
  • Řekněme si jak vypadá boj Islámského státu v Sýrii.
    21.08.2016 14:32

    Od roku 2010 vládl Assad bez voleb. Země relativně prosperovala, mohli tam žít v míru křesťané, muslimové, alavíté, jezídé atd. Kdyby v Sýrii tenkrát byly volby, tak by to pravděpodobně vyhráli islamisté. A Islámské právo se neslučuje s demokracií. USA a EU se ale nelíbilo že Assad byl proruský a že vládl bez voleb, proto západ začal vyzbrojovat opozici která si říkala "Syrská svobodná armáda" FSA. V tisku se psalo, že západ tak podporuje svobodu a demokracii. Jenže FSA byla islámská armáda a Islámský stát byl také islámský, takže se bojovníci záhy podporovali a mezi sebou i přecházeli. Viz. wikipedie. Takže džidádisté z FSA a z Islámského státu s podporou USA a EU postupně Syrskou armádu vytlačovali až k pobřeží i z velkých měst a vypadalo to že Assad prohraje.. To se dělo urputnými boji až do roku 2015. Sami si určitě najdete videa (nějaké i v mých příspěvcích) jak západ Sýrii zničil. Pak přišlo Rusko a převahu džihádistů podporovaných západem to zvrátilo. Mezi tím Evropu sužovala uprchlická krize. A západ přestal FSA podporovat. Rusko podporovalo Assada v boji s FSA i s Islámským státem, ale začalo podporovat také Kurdy, kteří na tom byli v tu dobu velmi špatně, právě proto, že bojovali proti stejnému nepříteli jako Assad. Z jedné strany na ně útočil Islámský stát z druhé strany Turecko. Západ byl na straně s Tureckem a považoval Kurdy za teroristy. Situace se změnila až letos. Od letošního roku USA podporují Kurdy - pojmenovali to Syrské demokratické síly, líbivý název, že? USA konečně zjistily, že Turecko je do konfliktu také zapojeno. "Syrské demokratické síly" se nyní snaží dobýt území kolem severní hranice s Tureckem proto, aby zabránily zásobování Islámského státu z této severní Turecké hranice. Takže Kurdy nyní podporují Američané. Dobyli město Manbidž a asi 500 vesnic kolem. Ještě zbývá tak 100km. Jenže Rusko již Kurdům zbraně nedodává, takže Kurdové přestali být k Rusku loajální. Jenže na jejich území je město Hasaká, které je rozděleno na Kurdskou část a syrskou(arabskou). Takže když loajalita k Rusku a Assadu skončila, tak je tato arabská 100 tisícová část města nyní Kurdům trnem v oku. Kurdové se ji pokusili dostat pod kontrolu útokem. Jenže Syřané se ve své části města intenzivně brání. A aby se ubránili tak Assad s Ruskem začali bombardovat Kurdskou část. Co jiného může na obranu svých občanů udělat? Město je totiž nyní již uvnitř kurdského území, které po podpoře Američanů velmi narostlo. A jiná podpora, než bombardováním Kurdů není možná. https://pbs.twimg.com/media/CqAG5UHWAAUOvBz.jpg Na mapce je znázorněna Sýrie tak jak jí na twitetru znázornil odpůrce Assada. Tmavě zelenou je FSA, tmavě i světle šedou barvou je znázorněno území Islámského státu. Podle mě i wikipedie je mezi nimi velmi malý rozdíl a sponzoři (Saudská Arábie a Turecko) stejní. Spíš je to divadlo pro západ. Pokud mezi sebou bojují, tak kupodivu nejsou žádné ztráty. Kurdové jsou světle zelenou. Jejich území značně narostlo. Před tím než jim Rusové pomohli, tak měli jen jedno jediné město u hranic s Tureckem - Kobani. Nyní se spolu s Američany snaží spojit svá území u Turecké hranice a zamezit zásobování Islámskému státu z Turecka. Jenže Kurdové ještě začali bojovat proti syrským občanům ve městě Hasaká - viz červená skvrna v jejich světle zeleném území. Jako by zapomněli, kdo je předtím v boji proti Islámskému státu podporoval. Rusko s Assadem dali bombardováním Kurdské čtvrti najevo, že se jim to nelíbí. Syrští občané jsou také již dva roky obklíčení u řeky Eufrat - viz ta červená tečka na území Islámského státu.
    mpixel
    • Re: Řekněme si jak vypadá boj Islámského státu v Sýrii.
      24.08.2016 11:18

      Je zjevné, že se Putin s Erdoganem sjednotili na společném nepříteli v Sýrii - Islámský stát a jednotky syrských Kurdů. http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/turecke-sily-za-podpory-letounu-usa-zautocily-na-severu-syri/r~ebd96a4e69bc11e6abfa0025900fea04/
      Baron Prášil
    • Re: Řekněme si jak vypadá boj Islámského státu v Sýrii.
      21.08.2016 14:48

      ......že islámský stát končí? Nekončí. Peněz z ropy a ze Saudské Arábie a Turecka je dost na zaplacení nejmodernějších dostupných zbraní. V zásobě jsou i moderní americké protitankové TOW - které američané prodávají Saudské Arábii.
      mpixe
  •  
    20.08.2016 20:07

    Další neobjektivní a propagandistické plky jednoho ze širokého zástupu novinářů. Co já už takových neúplných polopravd četl za bolševika před rokem 1989. Bohužel objektivity, pořádku a spravedlnosti jsme se nedočkali ani 25 roků po sametové revoluci, kdy údajně pravda a láska měla zvítězit.
    Stařec
    •  
      21.08.2016 14:49

      ....a lidí ....džihádistů....ochotný svůj život položit za Aláha je v muslimském světě nevyčerpatelné množšství.
      mpixel
      • množství, furt
        21.08.2016 17:49

        jarek, jak to myslel? :))
        mša
    •  
      21.08.2016 14:41

      Tady si lidé myslí, že Islámský stát má jen nějaké primitivní zbraně. Ale to tak není. Zbraně má také velmi moderní. Podle toho co se dá za saudské peníze na trhu koupit. Drony, samořinné zbraně, naváděné zbraně, atd. A také jim zbyly velmi moderní americké protitankové zbraně TOW z doby 2010-2015 když USA podporovaly FSA.
      mpixel
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.