Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co se děje a bude dít na trhu se zlatem

Co se děje a bude dít na trhu se zlatem

05.10.2016 17:40

Rok 2016 byl pro zlato přívětivý, ovšem poslední dny mu dávají trochu zabrat. Co se děje? Pro zlato je pozitivní vysoká inflace a/nebo vysoká nejistota a hrozba různých kolapsů. Od této velmi jednoduché rovnice se můžeme odrazit vždy a všude, další směr už ale bývá hodně nejistý. Pokud nyní cena zlata klesá a příčinou je tolikrát zmiňovaná vyšší pravděpodobnost rychlejšího zvedání sazeb v USA, musí se kvůli tomuto zvedání sazeb v konečném důsledku snižovat pravděpodobnost vyšší inflace a/nebo kolapsů. Je tomu tak?

Pokud předpokládáme, že Fed správně reaguje na ekonomický vývoj, pak sazby zvyšuje kvůli lepšícím se inflačním očekáváním, možná je dokonce nechá trochu přestřelit. Z čehož by se cena zlata měla spíše radovat. Pokud tvrdíme, že za poklesem cen zlata stojí zvyšování sazeb, implicitně tím podle mne tvrdíme i to, že jde o zvedání ukvapené, které ekonomiku posune opět blíže deflačním tlakům.

Mohli bychom také tvrdit, že zvýšení sazeb snižuje nejistotu a právě proto cena zlata klesá. Ovšem takové tvrzení v současném prostředí moc smysl nedává. Normalizace americké monetární politiky zjevně nejistotu zvyšuje. I přesto ale dochází k poklesu ceny zlata a to ukazuje, jak silný je výše zmíněný inflační faktor. Pokud ale platí to, co jsem napsal, zlato nám implicitně naznačuje, že by šlo o utažení předčasné a ne o reakci na znatelně silnější inflační tlaky. Předčasné utažení by pak nebylo dobrou zprávou ani pro akcie.

V podstatě úplně stejné téma předčasného utažení jsme tu mimochodem rozebírali před rokem a od té doby se toho evidentně zase tolik nezměnilo. Můžeme jen doufat, že kdyby Fed nyní „zvednul“ nebude to tentokrát mít tak negativní dopad na rozvíjející se ekonomiky a negativní bumerang, který se do USA vrátil přes silný dolar minulý rok, nebude tentokrát fungovat tak razantně.

Který prezident je „zlatý“?

Ve svém předchozím příspěvku jsem uvažoval nad tím, jaký dopad by mělo zvolení paní Clintonové, či pana Trumpa na ekonomiku a trhy. Prodlužme nyní tuto úvahu směrem k trhu se zlatem. Předem ale varuji, že se nám nedostane žádného pevného závěru, což je plně v souladu s nejasností většiny „zlatých“ teorií.

Předpokládejme, že bude zvolen DT. Pokud by tato událost znamenala primárně vyšší nejistotu, zlatu by to mělo pomoci. Pokud by se tato nejistota ovšem promítla do ekonomického útlumu, na který by Fed nemohl, nebo nechtěl reagovat, zlato by spíše ztrácelo, protože do komatu by se dostaly veškeré teze o hypersupermegainflacích.

Pokud by Fed naopak razantně reagoval, jsme zpět v pokrizovém bodě nula: Velká nejistota a monetární bazuky snažící se zachránit, co se dá. Pokud jsme se nepoučili, zlato v takovém prostředí vystřelí nahoru. Pokud jsme se poučili a víme, že výmarské rovnice a selektivní vzpomínky na současný stav aplikovat moc nelze, zlato se bude spíše plácat sem tam. A aby toho nebylo dost, DT může rozjet masivní zvýšení fiskálních výdajů a financovat je deficity, což by samo o sobě dělalo zlatu velkou radost. Rostla by totiž dlouhodobá fiskální nejistota i očekávaná inflace (jde tak o jakousi „zlatou“ kombinaci). Tuto kombinaci by ale ovšem nesměl zaříznout Fed tím, že situaci využije pro urychlenou normalizaci. Pokračovat bychom mohli ve směru vlivu DT na Fed, ale to už bychom se dostávali do říše konspiračních teorií.

Zvolení HC je poněkud jednodušší, protože se obecně čeká, že by přineslo onen „business as usual“. Věci by se tak pohybovaly dál v rámci zavedených vzorců a tím se vlastně ohledně vývoje na zlatu vracím zpět k úvodu. Z výše uvedeného je tedy jasné, že nemám potuchy, kam se vydá cena zlata. Silně pochybuji, že v dohledné době dosáhne předchozích vrcholů. Na to by bylo potřeba nějaké alespoň šedé labuti, či úplné zapomenutí na pokrizové deflačně - monetární lekce, kterých se nám dostalo. A také stále tvrdím, že investoři by ve svých dlouhodobých (!) investičních portfoliích měli zlato držet, ovšem v relativně malém objemu. A neplatí, že „zlato v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství“.




Čtěte více:

Project Syndicate: Budování BRICS
04.10.2016 16:30
Letos je tomu 15 let, co jsem zavedl termín „BRICs“ coby společné ozna...
Wal-Mart na cestě k dvacetiprocentnímu růstu?
04.10.2016 17:40
Banka Barclays před několika dny zvýšila rating maloobchodního giganta...
Summary: Deutsche Bank, Apple, Rio Tinto a BHP Billiton
04.10.2016 17:36
Evropa: V případě Deutsche Bank je zatím ticho. V pátek odpoledne se...
Interbrand: Nejcennější značkou světa zůstává Apple
05.10.2016 10:36
Nejcennější značkou světa zůstává Apple. Hodnota této značky letos sto...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data