Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naše předchozí ekonomické úspěchy nyní rozšiřují pandemii nízké inflace

Naše předchozí ekonomické úspěchy nyní rozšiřují pandemii nízké inflace

10.10.2016 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Mezinárodní měnový fond hovoří ve svém posledním výhledu pro světovou ekonomiku o problému nízké inflace. V roce 2015 se inflační očekávání v 85 % ze sledovaných 120 ekonomik nacházela pod dlouhodobými očekáváními. Asi 20 % z těchto zemí pak bylo v deflaci a čelilo poklesu cenové úrovně. Současný pokles inflace podle MMF souvisí s vývojem na komoditních a ropných trzích. Pod cílem centrálních bank ale zůstává i inflace jádrová a je tomu tak už několik let.

MMF shrnuje celý problém nízké inflace v následujícím grafu. Vyznačeny jsou podíly zemí, kde panuje deflace (vyznačeno modře), kde se inflace pohybuje pod 1 %, pod 2 % a pod cílem:

pandemie

Obrázek ukazuje, že trend směrem k nízké inflaci začal během Velké recese a od té doby zesiluje. Já sám v této souvislosti hovořím o nízkoinflační pandemii. Co za ní stojí: MMF tvrdí, že příčinou je ekonomický útlum a pokles cen komodit. Podle mého mínění je ale komoditní příběh nedostatečným vysvětlením. Jak ve své studii ukazují třeba Jim Hamilton a Ben Bernanke, asi polovina poklesu cen komodit odráží slabou globální poptávku. Jinak řečeno, slabé ceny komodit představují samy o sobě důsledek nějakého klíčového faktoru a nejsou prvotní příčinou. 

Jako vysvětlení tedy zůstává ekonomický útlum a slabá nominální poptávka. To nás ovšem vede k otázce, co je příčinou této slabosti. MMF se tomuto tématu nevěnuje, pouze doporučuje, aby vlády více používaly monetární a fiskální politiku a aby ji doplnily strukturálními reformami. To ovšem nestačí, protože nemůžeme očekávat nějakou změnu, pokud nevíme, proč bychom ji vlastně měli provést. MMF není ochoten se tímto směrem vydat, já to ale učiním. 

Vyspělé ekonomiky se nemohou těšit silnému růstu nominální poptávky kvůli úspěchu, kterého dříve dosáhly v oblasti cílení inflace. Centrální banky byly v devadesátých letech velmi úspěšné ve vytvoření prostředí nízké inflace. Tato politika se pro ně stala nezpochybnitelnou normou a každé odchýlení se od nízké inflace je prostě nepřijatelné. V USA se média, politici i veřejnost začnou hrozit pokaždé, když se inflace přiblíží 2 %. V Evropě se zdá, že tato mentalita je ještě silnější. To znamená, že cílení inflace se stalo poutem, které omezuje naši svobodu. Je těžké si představit, že by Yellenová či Draghi připustili přechodný růst inflace nad 2 %. Náš předchozí úspěch se nám nyní stal naším nejhorším nepřítelem. 

Naše makroekonomická politika je tedy zúžena na inflační pásmo v rozmezí 1 – 2 % a platí to nejen o monetární, ale i o fiskální politice. V devadesátých letech byl takový přístup nezbytný, protože muselo dojít k obnovení monetární stability. Během posledních deseti let se ale jasně ukazuje, že tento přístup není univerzální a nyní dokonce brání silnějšímu ekonomickému oživení. Centrální banky mohou zkoušet různá kvantitativní uvolňování, negativní sazby a podobné nástroje, nikdy se jim ovšem nepodaří přemoci nízkoinflační očekávání. Na něj narazí i fiskální politika a případně i peníze z vrtulníků. 

Pokud řidič nákladního vozu uvázne v zácpě, musí potom na přechodnou dobu jet rychleji než dříve, aby dohnal ztracený čas. V průměru se pak bude pohybovat kolem rychlostního limitu. S ekonomikou je to podobné, protože i ona může potřebovat přechodné období vyšší inflace na to, aby se vrátila do stavu plného využití kapacit. Pokud nepochopíme, že my sami se nyní svazujeme našimi předchozími úspěchy v oblasti cílení inflace, nízkoinflační pandemie nepomine. 

Autorem je profesor ekonomie David Beckworth.

Zdroj: MacroMarketMusings


Čtěte více:

Varování pro investory: Zdravá německá ekonomika je už jen mýtem
06.10.2016 11:00
Německo nemá fiskální deficity a nezaměstnanost se v této zemi drží n...
Nová doba: Největší hodnotu mají firmy, které nic nevlastní
05.10.2016 11:00
Amazon má jen několik málo kamenných obchodů, Uber nedisponuje vlastní...
Čína činí další krok k ukončení hegemonie dolaru
04.10.2016 14:30
Čína už dlouho touží po tom, aby její měna představovala alternativu ...

Váš názor
  • Plné využití kapacit
    11.10.2016 9:16

    Nikdo vám neřekl, že plné využití kapacit brzdí adaptaci na změny trhu a způsobuje mnohem větší ztráty než přirozená nezaměstnanost nebo hospodářský cyklus?
  • Trumbera
    10.10.2016 21:19

    hoch nechápe, že ti co jim je přes 50 mají největší starost o to, zda jim úspory na důchod nepožere inflace, a protože takových je čím dál více, nemohou si ani CB ani politici dovolit vyšší inflaci, protože dobře vědí, že stát se o lidi nepostará, takže pokud inflace tak se bude tisknou čím dál víc a výsledek bude jen jeden, všichni budou chudí a dostávat živ.minimum :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Trumbera
      10.10.2016 23:20

      "....dobře vědí, že stát se o lidi nepostará..." Proč by se měl starat o někoho stát. To už tady bylo a kam jsme to dotáhli. Ty taky zastáváš názor, že rodiče by se měli starat o své děti až do smrti a ty budeš sedět a čekat co ti dá stát a nadávat že je to málo. Jak ten český Honza na peci. Probud' se už tu nemáš od kolébky do hrobu komunismus. Podívej se na Němce - po válce všechno rozbitý a jak daleko jsou před tebou protože nečekali co jim dá stát, ale vyhrnuli si rukávy a bez oblbováni s pětiletkama se dali do práce. To nevíš že bez práce nejsou koláče ani koblihy.
      ..
  •  
    10.10.2016 14:43

    takže, v čem je problém, že v ČR je nižší inflace? To jako, že je nevyužita kapacita????? Já myslel, že problém je, že nejsou lidi....tak ať firmy vytvoří mzdovou inflaci tím, že budou zvyšovat mzdy a netahat lidi za pár korun z tramtárie, v tom snad ČNB nebrání.....takže, centrální banky jsou k ničemu a k čemu je vlastně dobrá inflace nechápu.....příklad s autem v zácpě je pěkná pitomost
    abc
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y