Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měly by centrální banky nakupovat akcie?

Měly by centrální banky nakupovat akcie?

10.02.2017 15:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Některé centrální banky nakupovaly či stále nakupují akcie. Patří mezi ně Swiss National Bank, Hong Kong Monetary Authority a Bank of Japan. Většina centrálních bank ale takový krok stále odmítá a to vyvolává dvě otázky: Proč jen velmi omezený počet centrálních bank nakupuje akcie? Jde o nebezpečný či dokonce chybný krok?

Nákupy akcií centrálními bankami jsou opodstatněné v případě, že v ekonomice funguje efekt bohatství. To znamená, že rostoucí ceny akcií přimějí domácnosti a firemní sektor k vyšším výdajům. Tyto nákupy akcií mohou být ospravedlněny v případě, kdy centrální banky chtějí zabránit vzniku nerovnováh mezi jednotlivými trhy. K takovým nerovnováhám může docházet v případě nákupu vládních dluhopisů nebo hromadění devizových rezerv. Jestliže totiž centrální banka nakupuje jeden druh aktiv (například zmíněné vládní obligace), ceny těchto aktiv rostou absolutně i relativně k jiným investičním aktivům. Pokud tomu má být zabráněno, musí být nakupována i jiná aktiva.

S nákupy aktiv centrálními bankami ovšem souvisí i řada rizik. Soukromí investoři mohou dojít k závěru, že akcie se staly bezrizikovým aktivem, protože jejich ceny stabilizují nákupy ze strany centrální banky (stačí si vzpomenout na takzvanou Greenspanovu put opci z druhé poloviny devadesátých let). Existuje tedy riziko morálního hazardu.

Centrální banky, které nakupují akcie, také čelí riziku, že nebudou schopny získané akcie prodat, protože takový krok by vyvolal paniku na trhu a jeho kolaps. S tím je spojeno riziko ztrát realizovaných na nakoupených akciích a následně nutnost rekapitalizace centrální banky ze strany vlády. V takové situaci by dokonce mohlo dojít k obavám ze stability měny (i když by tyto obavy nemusely být racionální).

V neposlední řadě pak centrální banky nemají představu o tom, jaká je férová hodnota akcií. To, jak složité je určit férovou hodnotu akcií, ukazuje i následující obrázek, který popisuje dlouhodobý vývoj valuace na trzích v USA, eurozóně, Velké Británii a Japonsku.

Překlady

Celkově tedy nejsme pro myšlenku nákupu akcií centrálními bankami nijak nadšeni. Tato politika sice může podpořit ekonomiku přes efekt bohatství a snížit distorze mezi jednotlivými trhy, ovšem přináší i řadu vážných rizik.

Některým vyspělým ekonomikám navíc začala pomáhat fiskální expanze. Je tomu tak v USA a Velké Británii, v zemích eurozóny mimo Německa a v Japonsku. A jelikož je pravděpodobný růst cen ropy a některé z těchto ekonomik se už pohybují blízko plné zaměstnanosti, inflace se vrátí blízko inflačnímu cíli centrálních bank a někde jej dokonce překročí.

Měli bychom tedy spíše uvažovat o tom, že monetární politika se posune směrem k restrikci. V takovém případě by se dostala do konfliktu s fiskální politikou, což by vedlo ke složité situaci. Obě politiky by měly rozdílné cíle a navíc by rostly výnosy vládních dluhopisů. Které centrální banky by se odhodlaly do takového konfliktu vstoupit?

Podle našeho názoru to určitě nebude Bank of Japan, jejímž cílem je udržení dlouhodobých sazeb na velmi nízké úrovni. Pravděpodobně to nebude ani Bank of England, protože ekonomická aktivita ve Velké Británii zpomaluje a příčinou je importovaná inflace. Pravděpodobně se ale posun k monetární restrikci dá čekat u ECB a u Fedu a konflikt mezi fiskální a monetární politikou je tedy možný v USA a eurozóně.

(Zdroj: Natixis)



Čtěte více:

Modely ukazují, že akciový cyklus ještě svého vrcholu nedosáhl
06.02.2017 11:33
Investoři jsou emotivní lidé a dnes to platí zejména na amerických trz...
Globální ekonomika oživuje. Odnese to Evropa?
09.02.2017 6:54
Ekonomický cyklus eurozóny se značně zpožďuje za cyklem ekonomiky ame...
Polsko, ČR a Maďarsko v roce 2016 byly nejčastějšími cíli realitních investic ve střední a východní Evropě
06.02.2017 16:48
Objem realitních investic ve střední a východní Evropě loni vzrostl me...
Draghi: Trumpova deregulace bank hrozí novou finanční krizí
07.02.2017 9:46
Deregulace bankovního sektoru, o které se nyní diskutuje ve Washington...
Japonsko dosáhlo přebytkem běžného účtu druhého nejvyššího výsledku v historii
08.02.2017 8:17
Přebytek bilance běžného účtu Japonska v loňském roce činil 20,6 bili...

Váš názor
  • Hrušky, jablka a mořské plody
    13.02.2017 9:07

    Člověk žasne, co dokážou graduovaní ekonomové vyplodit. Nepochybuji o tom, že takové články vytvářejí absolventi prestižních univerzit. Tak namátkou: 1) Monetární a reálná fiskální politika jsou velmi často v rozporu, protože cílem fiskální politiky je nejčastěji fiskální expanze, Fiskální politika v USA i v Evropě je v šíleném stavu, mnohem horší ale je, že fiskální expanze nevedla k žádnému výsledku kromě růstu zadlužení. 2) Nákup akcií prostřednictvím centrální banky je expanzí centrální banky do soukromého prostředí. Chápu, co k tomu centrální banku vede. Stejný důvod, který jí umožnil pohltit správu účtů všech zdravotních pojišťoven. Ovšem nemůžu s tím souhlasit. Stát nemůže monetární a fiskální politikou vytvářet zásadní rámec tržního prostředí. Může ho jenom dolaďovat a navíc jen krátkodobě. Expanze veřejné sféry do sféry soukromé je největším rizikem, protože je to riziko systémové.
    • Re: Hrušky, jablka a mořské plody
      23.02.2017 11:31

      Domníval jsem se, že to byl politický tlak, který vedl CB k pohlcení správy účtů zdravotních pojištěn a to vzhledem k propojení příjmů zdravotních pojišťoven s rozpočtem. Chápu rovněž, že pro CB to byl krok, který uvítala. Vzhledem k tomu, že žádná komerční banka nemá tuzemského majitele, považuji tento krok za dosti logický a lepší než např. uvalení sektorových daní. Nákup akcií CB je i podle mne krokem dosti riskantním, pokud v ní není ukryt "český ekvivalent" Warena Buffeta, který by to "uměl zařídit".
      lime
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data