Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Znovuzrození WTO?

Project Syndicate: Znovuzrození WTO?

12.03.2017 14:44

Světová obchodní organizace (WTO) příliš dlouho chřadla u “vod Leman“ (Ženevské jezero), abych citoval T.S. Eliota. V posledních letech byla WTO, kdysi přední multilaterální obchodní fórum světa, soustavně opomíjena a poslední “výtky“ globalizaci, jako například Brexit Velké Británie či zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, naznačují, že tento trend bude pokračovat. Tyto výsledky by však nakonec mohly mít opačný efekt a to díky třem klíčovým událostem, které by mohly umožnit vzkříšení WTO – a multilateralismu, který ztělesňuje.

První událostí je úbytek alternativních obchodních ujednání. WTO dosáhla svého vrcholu počátkem 21. století, pár let po ukončení uruguayských jednání o globálním obchodu a v době, kdy se k organizaci přidávalo více zemí – zejména Čína.

Hlavní hráči obchodu jako jsou Spojené státy a Evropská unie však následně přesunuli své zaměření z multilaterálních obchodních dohod k dohodám bilaterálním, regionálním a mega-regionálním. Ty mega-regionální – jmenovitě Trans pacifické partnerství (TPP) a Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) – představovaly obzvláště velké nebezpečí pro WTO. Jsou to však přesně ty dohody, které Trumpova administrativa odmítá, nebo alespoň oddaluje.

Evropská integrace měla na WTO obdobný dopad, protože poskytla alternativní platformu pro správu vnitřního evropského obchodu. Evropský projekt však zažívá těžké časy, nejvýraznějším důkazem budiž hrozící odchod Velké Británie. Po Brexitu se pravděpodobně WTO stane důležitým fórem pro britské obchodní vztahy se světem. Jakákoliv další dezintegrace EU by tento trend jedině posílila.

Samozřejmě je možné, že regionální obchodní dohody v Asii i jinde budou nadále vzkvétat. Bude se však muset objevit nové vedení. A žádná systémově podstatná země dneška nesplňuje přísné podmínky pro toto vedení: vnitřní politická stabilita, ekonomická dynamika, relativně zvládnutá rizika a vytrvalé odhodlání k otevřenému trhu.

Odmítnutí hyper-globalizace jako živá voda pro WTO?

Ačkoliv to může znít protichůdně, druhou událostí, která je dobrým znamením pro znovuzrození WTO, je narůstající odmítání hyper-globalizace u voličů. Hyper-globalizace je v zásadě “hluboká“ integrace. Jde nad rámec vytvoření otevřeného trhu pro zboží a služby zahrnující vyšší imigraci (v USA a v Evropě), harmonizaci předpisů (ambice TPP a TTIP) a důležité upravení domácí politiky (postupy při vypořádání investorů v rámci NAFTA a TPP). V případě EU dokonce zahrnuje společnou měnu. Pro takovou integraci je regionalismus mnohem efektivnější než WTO.

Když je nyní “hluboký“ aspekt pryč, může se WTO znovu stát atraktivním fórem pro obchodující země. Nenechte se mýlit: stále bude existovat mnoho globalizace, kterou bude muset WTO usnadňovat a spravovat, v neposlední řadě kvůli neúprosnému pokroku techniky. Síťová struktura obchodu a investic, která propojuje země a je ztělesněna v globálních hodnotových řetězcích – které jsme Aaditya Mattoo ze Světové banky a já nazvali “criss-cross globalizace” – zamezí případnému návratu.

Třetí událostí, která by mohla oživit WTO je protekcionističtější pozice Trumpovy administrativy. Pokud USA zvýší cla, nebo zavede hraniční daň ve prospěch exportu a zatěžující import, obrátí se pravděpodobně její partneři na WTO pro řešení, vzhledem k prokázané schopnosti organizace řešit spory.

WTO jako brzda Trumpova protekcionismu

WTO by se tak mohla stát místem, kde by byla přezkoumávána americká opatření a “držena na uzdě.“ Všeobecnost členství v WTO, kdysi viděna jako překážka pro nedočkavost zemí v honbě za novými pravidly a dohodami, by se mohla ukázat jako hlavní deviza, protože přináší vysoký stupeň legitimity, která je klíčová k minimalizaci napětí v obchodě a rizika konfliktu.

V mojí knize Eclipse argumentuji, že multilateralismus nabídl nejlepší prostředky k mírovému růstu nových mocností. Zdá se však, že stejný argument by se mohl vztahovat stejně dobře i na řízení mizejících mocností.

K oživení WTO ale nedojde automaticky. Zúčastněné strany se o to musí snažit. Jako nejvhodnější pro tuto činnost se jeví ekonomiky střední velikosti, které byly největším příjemcem globalizace a které, na rozdíl od USA a některých evropských ekonomik, nejsou v současnosti pod tlakem veřejnosti, která má ke globalizaci averzi.

Zastánci multilateralismu by měli zahrnovat také Austrálii, Brazílii, Indii, Indonésii, Mexiko, Nový Zéland, Jižní Afriku, Velkou Británii a možná i Čínu a Japonsko. Protože žádná z těchto zemí není velká (s výjimkou Číny), musí na obraně otevřeného trhu pracovat kolektivně.

Musí navíc otevřít jejich vlastní trhy, nejen v tradičních oblastech zemědělství a výroby, ale také v oblastech nových, jako jsou služby, investice a standardy. Přitom by tyto země také reagovaly na čím dál více transakční přístup k udržení otevřenosti, kterou jsou větší obchodníci nuceni přijmout.

Svět potřebuje zásadní reakci na pokles hyper-globalizace. Tou reakcí by mohl být multilateralizmus, propagovaný středními ekonomikami se silným zájmem na zachování otevřenosti.

Arvind Subramanian je hlavní ekonomický poradce indické vlády

Copyright: Project Syndicate, 2017.
www.project-syndicate.org

 
 
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Hra s ekonomickými sirkami
05.02.2017 17:13
Loni touto dobou ohlásil Mezinárodní měnový fond, že globální růst H...
Project Syndicate: Nedobrá ruská rovnováha
08.02.2017 13:19
Po více než dvou letech hospodářské kontrakce se zdá, že Rusko dospělo...
Přebytek německého zahraničního obchodu loni na rekordu. Voda na mlýn nové americké vlády?
09.02.2017 11:04
Přebytek zahraničního obchodu Německa se loni zvýšil na rekordních 25...
Project Syndicate: Nebezpečný americký neoprotekcionizmus
15.02.2017 11:18
Americký prezident Donald Trump co nevidět zavede chybnou politiku. Po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university