Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejchytřejší způsob, jak nakládat s Ruskem

Nejchytřejší způsob, jak nakládat s Ruskem

04.06.2017 12:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Evropské rady Donald Tusk po setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem sdělil, že obě strany mají rozdílné názory na Rusko. Detaily sice poskytnuty nebyly, ale můžeme předpokládat, že Trumpův pohled je mírnější i přesto, že s Ruskem souvisí řada jeho skandálů na domácí půdě. Podle některých názorů to dokazuje, že ruský prezident Vladimir Putin má na Trumpa nějaké veřejnosti neznámé páky. Pro mě jde ale o známku toho, že Trump stále věří v možnost vybudování pragmatických vztahů mezi USA a Ruskem, napsal komentátor Bloombergu Leonid Bershidsky.

Konkrétní podoba takových vztahů jasná není. Jen těžko by šly založit na cynických amerických ekonomických a vojenských zájmech a ústupcích ruskému režimu. Klíčová otázka zní: Chtějí Spojené státy dlouhodobý vztah s Ruskem, který bude trvat i poté, co Trump a Putin již nebudou vládnout? Odpověď může být záporná. Putinovi zapřísáhlí nepřátelé se domnívají, že zkorumpované a na ropě závislé Rusko míří pod jeho vedením ke stejnému kolapsu, jakým prošel Sovětský svaz. Takové názory najdeme zejména na Ukrajině, a pokud by měly pravdu, žádné budování dlouhodobých vztahů smysl nemá. Stačí si jen počkat.

Čekání na ruský kolaps je stejnou strategií, jakou sledují komodští varani. Jejich kousnutím se do krve kořisti dostanou jedy, na které oběť postupně umírá. Varan ji jen sleduje a čeká, až vykrvácí. Jenže Rusku by nebyl konec ani poté, co by se rozpadlo. Nehledě na to, že ekonomicky je mnohem odolnější, než byl Sovětský svaz. I kdyby k rozpadu této země došlo, Spojené státy by musely vybudovat vztahy s několika novými subjekty, které by byly stále poměrně velké a zároveň politicky nestabilní a vojensky silné. Nezapomínejme, že po rozpadu Sovětského svazu se jen několik málo nově vzniklých zemí otočilo směrem k Západu.

Je tedy pravděpodobně nejlepší pracovat s tím, že Rusko tu bude ještě hodně dlouho a budování dlouhodobých vztahů s touto zemí je nutností. Putin tu jednou nebude, jeho země ale ano. Spojené státy s ní mohou jednat jako s geopolitickým protivníkem, který představuje nebezpečí pro západní hodnoty, dělá problémy na globální úrovni, ovlivňuje volby v jiných zemích a podobně.

George Kennan v roce 1946 charakterizoval Sovětský svaz způsobem, který v mnohém odpovídá i dnešnímu Rusku: „Je uzavřen vůči logice rozumu, ale vysoce citlivý na logiku síly. Z toho důvodu se rychle stahuje ve chvíli, kdy narazí na silný odpor. Pokud tedy jeho protivník má dostatek síly a dá jasně najevo, že je ochoten ji použít, tato síla nakonec použita být ani nemusí.“ Podle této logiky tedy Spojeným státům stačí mít dostatečnou sílu a ukázat ji vždy, když bude třeba. Jenže jsou k tomu ochotné pokaždé, když Rusko začne provokovat? Kolik amerických voličů by například souhlasilo s vojenským zásahem na Ukrajině?

Pokud Spojené státy nebudou reagovat razantně, nebude popsaná strategie fungovat. Putin je vždy ochoten jít ještě o krok dál, má-li k tomu prostor, protože jej neomezují všemožné demokratické procesy a normy. Takže moc zajímavě nezní ani strategie varana, ani tento plán preventivní ukázky síly. Je tu ale ještě třetí možnost, která vyžaduje, aby Rusko bylo vnímáno jako součást západní civilizace. Museli bychom ignorovat Putinovu propagandu, tedy jeho vykreslování Ruska jako bašty proti prohnilému Západu a islamismu. Jenže to není zase o mnoho těžší, než se nyní stejně dívat na dnešní Maďarsko či Polsko.

Tato poslední strategie by znamenala spolupráci všude tam, kde je Rusko hodně podobné Západu. A konfrontaci tam, kde je úplně odlišné. Například ruské postoje vůči Assadovi a podpora jeho boje s islamisty jsou v souladu s našimi západními tradicemi. Přes všechny Assadovy zločiny by jeho pád znamenal zkázu pro všechny nesunnitské komunity v Sýrii. Spojené státy stejně tak podporovaly řadu režimů v regionu a tvoří aliance se státy v Zálivu. Na druhou stranu například ruská invaze na Ukrajinu v souladu s našimi hodnotami není. Trumpova vláda na dlouhodobé úvahy a plány moc není. Pravděpodobně ale instinktivně tuší, že tato poslední strategie je nejlepší. 


Čtěte více:

Rusko prokázalo odolnost. Maximem jeho ekonomiky je ale nepropadat...
27.02.2017 6:48
V Moskvě nedávno probíhaly oslavy spojené se stým výročím revoluce rok...
Rusko v neděli zažilo jednu z největších opozičních akcí od roku 2011
27.03.2017 12:12
Opozice na nepovolenou akci „proti korupci“ v Moskvě přilákala tisíce ...
Česko letos poroste rychleji, Rusko se k růstu vrátí. MMF vydal novou prognózu
18.04.2017 16:07
Tuzemská ekonomika letos zrychlí, hrubý domácí produkt Česka se zvýší...
Trump se zbavil šéfa FBI. Bojí se vyšetřování svých vazeb na Rusko, tvrdí demokraté
10.05.2017 8:58
Americký prezident Donald Trump propustil s okamžitou platností šéfa F...

Váš názor
  • Rusko
    05.06.2017 10:23

    má velké přírodní bohatství, které mu může leckdo závidět (a taky záviděl) a které lze využívat jako nástroj zahraniční politiky. Proto si jej a související průmysl (včetně toho zbrojního pro ochranu onoho přírodního bohatství) bude držet pod vlastní kontrolou, tj. nelze od Ruska očekávat, že se bude chtít podobat západním otevřenějším tržním ekonomikám. Politika Ruska bude z principu ještě dlouho odlišná a hledání společné řeči nesnadné. Historické předsudky na obou stranách sbližování také nepomohou.
    kadanfm
    • Re: Rusko
      05.06.2017 13:34

      Smlouvy a Ruskem je to samé jako smlouvy s CCCP. Nemají cenu toho papíru na kterém jsou napsány. At' Rusáci ukáží že to myslí vážně a vrátí Krym Ukrajině, stáhnou svoje zelené mužíky z Ukrajiny i s těžkou bojovou technikou co tam navozili a začnou se chovat civilizovaně. Jak jednoduché, jinak jsou to jen kecy. A co znamená přírodní bohatství v rukou neschopných můžeme vidět na příkladě Venezuely, která také disponuje nejvěšími ložisky ropy. Osobně jsem znal chlapíka, který se chlubil nejhlubší studnou v kraji ale vodu mu tam museli vozit cisternama. Asi tak.
      Tomáš těžký.
      • Tomáš
        05.06.2017 16:20

        Jestli umí Rusové své bohatství plně využívat nebo ne, není téma, o které mi jde. Bohatství mají a je v jejich zájmu si ho plně udržet pod kontrolou včetně všeho, co s ním souvisí (přeprava, zpracování) a všeho, co je k tomu nutné (vojenský průmysl). Proto neočekávám, že Rusko si bude chtít hrát na tržní ekonomiku západního typu a odtud poplynou rozdílné postoje v otázkách sbližování. Co se týká vojenských projevů Ruska směrem ven, ano, dělá věci, které se mi nelíbí, ale to nedělá jen Rusko. Zameťme si především před vlastním prahem.
        kadanfm
        • Re: Tomáš
          05.06.2017 19:22

          Nejsi sám komu se nelíbí jak se chová Rusko. Takových je většina. Jejich problem je že jim nikdo nevěři a právem. Jim se snažili pomoci a spolupracovat s nimi velké olejářské společnosti a jak dopadly asi víš. Razie a zabavení jejich majetků pod jakoukoliv záminkou. Není proto divu že s nimi nechce nikdo nic mít. Stejně jako na dětském hřišti co je platné že jsi vlastnikem jedinného míče na hřišti, když kvůli tvé nafoukanosti a nedodržování slušných ustálených pravidel a prosazování tvých vlastních, s tebou nechce nikdo hrát. To samé na hřišti sportovním. Podváděním, dopováním a za každou cenu ukazováním celému světu že na ně nikdo nemá. Oni nezískávají přátele podáním ruky ale okupací a zabíráním území. Pamatuješ nafoukaného Ovčkina když strkal stříbrnou medajli do kapsy, protože mu nebyla dost dobrá. Typická reakce Rusáka když nedostane zlato. Turisté se ptají, než si zabukují dovolenou někde v hotelu jestli tam nebudou Rusáci. Kdyby na to alespon' měli.
          Tomáš marný
          • Tomáš
            05.06.2017 19:59

            K dokreslení mentality Rusů a jejich buranství připojuji jednu story: Před lety se mi podařilo dostat na Borneo do střediska pro opuštěná mláďata vzácných a chráněných orangutanů. Místní průvodcě nás zavedl ke skupince orangutanů, bohužel nás připojil ke skupince uřvaných ruských turistů. Nesmírně se bavili tím, že po mláďatech orangutanů házeli kameny a lahve od vodky. Když trefili orangutana, byli nadšením bez sebe a řvali jak pominutí. Když se průvodce pokusil je uklidnit, tak ho napadli a zranili. Byl jsem totálně znechucen a dodnes se mi ty neuvěřitelné scénky vybavují, jak někdo kdo si říká člověk je daleko horší kreatura než nejnebezpečnější zvíře.
            Hygge
            • Hygge
              06.06.2017 13:19

              Nebylo nedávno ve zprávách, že nějaká děcka u nás pobíjela v zoo plameňáky?
              kadanfm
              • Re: Hygge
                06.06.2017 13:22

                Ty rusové snad nebyli děti, když pili vodku,,PS uváděl si nedávno paragraf, ohledně výše divi staturní orgány kontra majorita, pokud se nepletu...Můžeš zopakovat odkaz?
                Velkamedvědice
                • VM
                  06.06.2017 13:27

                  Aha, takže u nás to byly děti, tak je to v pořádku. Já myslím, že kdo chce psa bít, hůl si vždy najde a nemá cenu, abych Rusko obhajoval, pokud ho chcete bít - bít ho prostě budete. Já jen, že zametejme si především u sebe doma. O divi jsem snad nikdy s nikým řeč nevedl. Do akcií nedělám. Patrně to byl někdo s podobnou přezdívkou.
                  kadanfm
        • Re: Tomáš
          05.06.2017 16:58

          Myslím, že Rusové se svým přírodním bohatstvím naloží tak, že nejdřív vykácí lesy ruským způsobem /tj,porazí stromy citlivě ve výši očí - známe z pobytu bratrské armády u nás např.Milovice//, pak vystřílí kožešinová zvířata a nakonec se vodkou ožralí Rusové postřílí navzájem. Jejich přírodní bohatství, tedy hlavně to pod zemí, zužitkují až Číňani, kteří v následujících desetiletích proniknou do neobydlených oblastí Dálného východu. A zbrojní potenciál bude Rusům tak akorát na h.....
          Hygge
          • Hygge 2
            06.06.2017 13:23

            Píšeš, že jejich bohatství zejména pod zemí zužitkují až Číňané. Takže Rusko netěží? A u nás je těch zvířat v přírodě plno. Medvědi, zubři... Eroze půdy, všude samý asfalt, průmyslové zóny na zelených loukách, uhlí skoro fuč a Němce jsme stále nedohnali. Asi to přírodní bohatství také neumíme využívat.
            kadanfm
            • Re: Hygge 2
              06.06.2017 13:30

              Burani jsou všude, někde to mají i jako součást národního charakteru. Ale je fakt, že k naprosté dokonalosti jsme to dotáhli až my - u nás je buran hlava státu..
              Hygge
      •  
        05.06.2017 13:44

        Co to je to tvé CCCP, multinicku?
        Kalka.
        •  
          05.06.2017 14:05

          No hlavně že víš ten zbytek. Na názvu nesejde. Dyt' i tu hymnu si nechali.
          a helemese
          •  
            05.06.2017 14:09

            Kdože?
            Kalka.
            •  
              05.06.2017 19:32

              To bys nepochopila. Nstupcem je rusko a převzalo všechny závazky.
              Velkamedvědice
              • VM
                06.06.2017 13:26

                Koho je nástupcem Rusko? Zajímalo by mne to od tebe.
                Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university