Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak si vybrat dobrého prezidenta

Jak si vybrat dobrého prezidenta

05.06.2017 18:48

Podívejme se dnes nejdříve na to, co podle aktuálního výzkumu nejvíce znervózňuje mezinárodní investory. Jak ukazuje následující obrázek, na prvním místě jsou geopolitické tenze, na druhém vysoké valuace amerických akcií a na třetím politická situace ve Washingtonu a americká vláda. Nezanedbatelnou část své pozornosti také investoři věnují politické situaci v Evropě.

js1


Je pozoruhodné, že zatímco důsledky vlády jedné strany v Číně moc velké obavy nebudí, naše pokusy vládnout sami sobě na Západě už nějakou dobu působí frikce. Je to přirozeně obsáhlé téma. Já si jej dnes dovolím scvrknout na jednoduchou, ale v zemích nám vzdálených i velmi blízkých palčivou otázku: Jak si zvolit dobrého prezidenta a další elity, které nás zastupují?

Firemní mustr na hledání prezidenta


O odpovědi jsem po čase začal opět uvažovat, když jsem hleděl na následující obrázek od HBR. Ten shrnuje průzkum zaměřený na nejdůležitější vlastnosti lidí pracujících ve vrcholném managementu firem. Lze tyto výsledky extrapolovat do oblasti hledání dobrých politiků? Trochu to připomíná nám blízkou otázku, zda lze vést stát stejně, jako je vedena firma? Zní jednoduše, ale jednoduchá není, protože záleží na tom, co si představíme jako správné vedení firmy.

Pokud je naší představou nějaká společnost v usazeném saturovaném odvětví, kde se hraje zejména o to, jak snížit náklady, kupovat levně a prodávat draho a ničit konkurenci, pak toto na vedení státu ani zdaleka nestačí. Pokud ale hovoříme o firmách, které musí fungovat efektivně, ale zároveň potřebují nějakou inovativní vizi, která dává jejím zaměstnancům pocit smysluplné práce, neřkuli existence, pak už je situace jiná. Pak je porovnávání vedení takové firmy a státu smysluplnější.

js2


Z výše uvedeného grafu je zřejmé, že pro vedení firmy je nejdůležitější inspirovat a motivovat ostatní, mít ucelené postoje a být čestný a poctivý. Tyto „osobnostní vlastnosti“ pak doplňují klasické manažerské – schopnost řešit problémy a analyzovat je, dokázat dotahovat věci do konce, komunikovat, spolupracovat. Stále významnou, ale už znatelně nižší váhu mají odborné znalosti. To jasně naznačuje, že tu celkově hovoříme o druhém typu firem a seznamu relevantním i pro politickou oblast.

Je to tedy vlastně prosté. Posuzujme ty stávající, ale hlavně potenciální nové prezidenty, premiéry, či ministry podle toho, jak jsou poctiví, čestní, namísto toho, aby koukali, kde si všude přilepšit. Sledujme, zda motivují a podporují ostatní, namísto toho aby je sráželi, uráželi, ponižovali. To se dá dokonce často zjistit během jednoho krátkého rozhovoru v médiích. Všímejme si, zda sjednocují, namísto toho, aby neustále hledali, kdo je podle nich ohrožuje, a útočili na ně. Pokud to vše bude doplněno odborností a dlouholetými zkušenostmi, o to lépe.

Rada od draka


Výše uvedené závěry z amerického HBR si můžeme doplnit o zkušenosti z Číny. Ovšem ne z té dnešní jednostranické, ale konfuciánské. Pokud ale čtenář čeká, že zmíním myšlenku tohoto zřejmě nejznámějšího čínského filozofa, mýlí se. Sáhnout si chci k moudrosti toho, jehož Konfucius údajně nazval drakem, který trhá lidem vnitřnosti. Nešlo samozřejmě o nějakého extrémního sadistu, nýbrž o muže jménem Lao-c’. Ten totiž svými postoji šel natolik proti zaběhnutým pořádkům, že konfrontace s nimi budila i v lidech jako Konfucius pocit, že jim jsou rvány vnitřnosti z těla.

Lao-c’ podle pověsti nikdy nic psát nechtěl. K sepsání své Tao Te Ťing byl prý doslova donucen až strážcem hranic, který odmítal pustit mistra na jeho poslední cestu do hor v případě, že nesepíše to, co v životě poznal. Lao-c’ souhlasil a díky tomu máme k dispozici i to, co je podle mne tím nejlepším návodem pro hledání lidí, kteří by nám měli stát v čele. Posuďme třeba následující:

„Moudří lidé nemusejí být nutně vzdělaní a vzdělaní lidé nemusejí být nutně moudří ... příčina toho, proč řeky a moře přijímají úctu stovek horských potoků, spočívá v tom, že leží pod nimi. Jen tak mohou vládnout horským potokům ... dobrý vůdce je nejlepší v případě, že si lidé sotva uvědomují jeho existenci ... když takový vůdce, který málo mluví, dokončí svou práci a dosáhne svého cíle, řeknou: Tohle jsme udělali sami ... moudří vynikají, protože vidí sami sebe jako součást celku ... dobrý člověk není výřečný, výřečný nemůže být dobrý“.

Mustr, podle kterého posuzovat naše vůdce, je tedy podle mne i v tomto případě jasný (a s předchozím od HBR se hezky doplňuje). Ale nejsem si jist, jak velká část společnosti vlastně chce vůdce, o kterých hovoří Lao-c’, či výzkumníci z HBR. Pak se ale nedivme, že dostaneme přesně to, čeho si žádáme.

Řada čtenářů by mi asi v tuto chvíli namítla, že problém není na straně poptávky, ale na straně nabídky – chceme ty správné lidi, ale oni nejsou. S tím ale vůbec nesouhlasím. Stejně jako v ekonomii je takovéto rozdělení na nabídku a poptávku někdy k prospěchu, někdy ale mate a je zavádějící. V ekonomii tak hovoříme třeba o endogenní nabídce – nabídce závislé na tom, jak se vyvíjí poptávka (například potenciál ekonomiky je dán i výší investic a mění se tudíž podle toho, jak se mění poptávka). Stejně tak je endogenní i „nabídka“ těch, kteří by nás mohli zastupovat. Konec konců, my jsme ti, kteří vybírají a zároveň jsme vybíráni. Nikdo jiný tu není. Co tedy chceme sami od sebe? Jsme sami sobě dobrým prezidentem?


Čtěte více:

Co stojí za největšími akciovými propadáky letošního roku
30.05.2017 15:21
Index S&P 500 si zatím ani letos nevede zle, ne všechny akcie se ale ...
Švýcarské dno
31.05.2017 19:06
O tom, že výrobce luxusních hodinek drtí nová doba chytrých mobilních ...
Těžká investiční dilemata při sázkách na uživení příštích generací
01.06.2017 18:34
Celkově to vypadá jako těžko zpochybnitelná investiční teze: Lidí na s...
Globální reflace ztrácí dech a akciové trhy zůstávají v rukou centrálních bank
02.06.2017 18:44
Před časem jsem zde poukazoval na to, že naděje na globální reflaci, k...

Váš názor
  • smazali tohle
    06.06.2017 18:02

    Jinak bych si za presidenta vybral Benjamina Kurase, ale toho kavárna nenávidí, i když je to skvělý člověk a nemá za sebou žádný volební team. Benjamin Kuras má skvělé životní zkušenosti, má jasný světonázor, vnímá obecné roviny optikou vzdělaného muže, umí psát, umí mluvit a jednat... v české zemi jsou takoví lidé nebezpeční :-))
    Jesse
  •  
    06.06.2017 16:49

    VM, ty sis tak jistý, že prezident udělal z Peroutky fašistu? Já jsem v Terezíně slyšela, že nebezpečí hrozí i u tak výborného novináře jako byl Peroutka. A chápala jsem to jako varování pro nás pro všechny. To, že Peroutka psal kladně o Hitlerovi (např. že Němci nemají nikoho, koho by ve své Walhalle, ve své galerii národních hrdinů postavili výše, po pronikavých úspěších a poté, co za pouhých šest let své vlády svému národu přinesl), nebylo nic neznámého a já mu to nevyčítala. Jen se to teď určitá skupina použila jako hůl na někoho, kdo vyhrál volby proti jejich záměru.
    Kalka.
    •  
      06.06.2017 16:58

      Jsi naprosto srtejná lhářka jako on. Prot ti vyhovuje. Nejen že žádný článek nikdy nenašel, ake odmítl se podrobit i rozhodnutí soudu. To je u představitele státu hrubá arogance. proš by ho pak měl respektovat obyčejný člověk, K Peroutkovi. u tebe jsem zvyklý, že sslušné lid pomlouváš.
      Velkamedvědice
  • A páč
    06.06.2017 15:06

    odpůrcům Zemana hrozí, že své hlasy opět rozmělní mezi samé nové a zajímavé kandidáty, zatímco vysmívaní odpůrci Zemana se utvrdí a semknou, bude prezidentem zase Zeman...
    kadanfm
    • kdnfm
      06.06.2017 15:39

      Nevšimla jsem si v médiích, že by se někdo vysmíval odpůrcům Zemana. A pod kým se semknou a utvrdí? Myslíš, že pod Horáčkem?
      Kalka.
      • Re: kdnfm
        06.06.2017 15:52

        Mělo tam samozřejmě být vysmívaní podporovatelé Zemana...
        kadanfm
        •  
          06.06.2017 16:05

          Myslím, že rozhodne 2.kolo prezidentských voleb. Všichni kandidáti jsou protizemanovsky orientovaní. Už teď má Drahoš podporu cca 24% a Horáček cca 20%. Ostatně předpokládám, že se Z. do té doby stačí sám historicky znemožnit, alespoň na tom už průběžně a systematicky pracuje..
          Hygge
          •  
            06.06.2017 16:22

            OK. Tak proč tolik útočíš na Zemana? O jaké jeho historické znemožnění stojíš, když se ti situace jeví jasně. 20 + 24 + cca 10 další Zemanovi protikandidáti - to ti nestačí?
            Kalka.
          •  
            06.06.2017 16:14

            Trochu se obávám, že ti, co Zemana nemohou ani cítit, společně se svými oponenty neméně radikálními vyvolají poptávku po tom, aby se předvolební kampaň proměnila v kinoteátr. A média se svými moderátory a redaktory půjdou tomu vstříc v zájmu sledovanosti. Jemnější kandidáti by to neměli snadné.
            kadanfm
            •  
              06.06.2017 16:19

              Jistě, ale v závěru půjde o jednoduché rozhodnutí - buď slušný chlap, nebo buran který nám dělá ostudu všude kde se objeví..
              Hygge
              •  
                06.06.2017 16:23

                Kde ji udělal tobě?
                Kalka.
                •  
                  06.06.2017 16:26

                  Všude. Chová se jao dobytek. Tvůj styl. Lhát, pomlouvat, překrucovat a rozeštvávat.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    06.06.2017 16:29

                    Zajímavé. Proč se necháš rozeštvávat?
                    Kalka.
                  • A myslíte si,
                    06.06.2017 16:28

                    že to Zemanovým příznivcům vadí natolik, aby ho už nevolili nebo že vůbec to tak vnímají?
                    kadanfm
                    • Re: A myslíte si,
                      06.06.2017 17:23

                      Nevnímají, naopak rezonují s primitivními pudy a baví se jeho urážkami.
                      Velkamedvědice
                    • Re: A myslíte si,
                      06.06.2017 16:33

                      Nemám na mysli Zemanovo příznivce. Mám na mysli slušné lidi. Jestliže má Z.dnes maximálně 40% podpory, je ve 2.kole šance. A volby jsou ještě daleko. Historické znemožnění ještě přijde..
                      Hygge
                      • Žádná nová strana
                        06.06.2017 16:45

                        doposud nevyhrála volby a často neobhájila mandáty v těch dalších, přestože jich bylo již mnoho a přestože se tradiční strany historicky znemožnily mnohokrát - právě ony zůstávají. Stejně tak ani poslední prezidentská volba nepustila do druhého kola politiky - začátečníky. A pro další prezidentské volby se zdá, že tradiční strany jsou v otázce nabídky svých "ověřených" kandidátů zcela impotentní - pro Zemana jen dobře.
                        kadanfm
                        • Re: Žádná nová strana
                          06.06.2017 16:59

                          Drahoš ani Horáček nejsou kandidáti politických stran, kandidují za sebe a podporují je slušní lidi, podobně jako lékaře Hilšera, také nezávislého. Takže poznámce nerozumím. Velkou neznámou je stanovisko příznivců ANO - neví jak se rozhodnout, neví jestli budou mít vlastního kandidáta, vyčkávají. A je to síla lidí, která asi nakonec rozhodne. Mám zde v Praze pár známých, dřívějších nebo i současných příznivců ANO. Všichni bez vyjímky nesnáší Zemana snad ještě víc než já, a to už je co říct. A to mě naplňuje mírným optimismem..
                          Hygge
                          • Poznámka byla o tom, že
                            06.06.2017 17:15

                            Drahošů a Horáčků - nových tváří - v politice bylo plno a kde je jim konec? U ANO se mi zdá, že duo Babiš-Zeman si vzájemně vyhovuje a že oba se vidí jako vítězové, z nichž jeden jmenuje toho druhého premiérem. Proto předpokládám, že ANO postaví kandidáta bez naděje a snahy vyhrát...
                            kadanfm
                            • Re: Poznámka byla o tom, že
                              06.06.2017 17:40

                              Duo Zeman Babiš - ještě nedávno jsem si to taky myslel. Ale jestliže už dnes Drahoš s Horáčkem mají podporu společně cca 44% a Z. 33-40% /výsledky průzkumů se různí/,tak to už začíná být zajímavé. A to je ještě nezačaly oficielně podporovat politické strany - s výjimkou komunistů, ostře levicové menšiny v ČSSD, části SPD a části ANO /potenciálních nebo zřejmých podporovatelů Z./ prakticky všechny ostatní strany se nakonec za někoho postaví. Všeobecné znechucení už zdá se dosahuje vrcholu, ještě si užijeme perné chvilky. Ale věřím v dobrý konec..
                              Hygge
                            • Re: Poznámka byla o tom, že
                              06.06.2017 17:17

                              PS: Píšeš, že oni nesnáší Zemana více než ty a že to už je co říct. Na to říkám: no právě...
                              kadanfm
        •  
          06.06.2017 16:03

          ale medvědice si nevšimla... :-)
          Kalka.
          •  
            06.06.2017 16:27

            Ha ha gumo, už sem reagoval. Je druhé kolo. Tam se slušní lidé postaví proti prasidentovi a Tobě.
            Velkamedvědice
            • Aby se v druhém kole
              06.06.2017 16:29

              nevytloukal klín klínem....
              kadanfm
    • Re: A páč
      06.06.2017 15:07

      Ne tak v druhém kole...
      Velkamedvědice
      • VM
        06.06.2017 16:04

        Zemanovi nahrává už jen to, že první dva výrazní kandidáti (mimo Zemana) mají jistě nějaké své kvality, ale spoustě lidí jsou naprosto neznámí a politikou málo políbení. Dokud nenastoupí někdo "ověřený", který se nenechá v kampani zbytečně vyprovokovat, nevidím mnoho šancí, aby Zeman neobhájil, pokud zdraví bude vyhovující.
        kadanfm
  • Jednoduché.
    06.06.2017 14:50

    Zemana podporuje podle nynějších průzkumů prý jenom cca 85% komunistů. To není nic tak hrozivého, tak proč tolik povyku? Nejen tady, ale i v médiích. Dejte si pohov a vyčkejte klidně do ledna. Komu tahle hysterie prospívá? Je skutečně nutné přesvědčit pár procent komunistů, aby ho nevolili?
    Kalka.
    • Re: Jednoduché.
      06.06.2017 14:57

      Nikdo netvrdil, že ho podporují jenom komunisti. Lžeš. O hysterii nevím nic. Je to jenom fakt, které spektrum ho podporuje nejvíce. Sám si ostatně s tou šaškárnou na hradě, které si tak tleskala naběhl a spoustu volišů odpudil. Další by se mněli uvědomit, že popdporují nemocného starce, který se již není schopen zúčastnit ani celých jednání.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university