Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rekordní pokuta pro Google. Za zneužití dominantního postavení má zaplatit 2,4 mld. EUR

Rekordní pokuta pro Google. Za zneužití dominantního postavení má zaplatit 2,4 mld. EUR

27.06.2017 12:37, aktualizováno: 27.6. 13:47
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Google dostal rekordní pokutu od Evropské unie. Společnost má zaplatit 2,42 miliardy EUR za to, že zneužila svého dominantního postavení na trhu s internetovým vyhledáváním, když ve výsledkách vyhledávání vyzdvihovala jeden z vlastních produktů, totiž porovnávač nabídek zboží ke koupi. Google tak porušil společná antimonopolní pravidla, tvrdí také Evropská komise. Společnost pochybení odmítá. Podle svého právníka zváží prý odvolání.

Pokuta se točí kolem služby, která má zákazníkům pomoci nalézt hledaný produkt v on-line obchodech včetně platforem jako Amazon.com nebo eBay. Firma ji do Evropy přinesla v roce 2004, kdy už na trhu figurovali zavedení hráči. Původní název Froogle se poté několikrát změnil, Google si ale podle komise uvědomoval, že výsledky tohoto produktu jsou relativně slabé. Firma v roce 2008 tudíž začala na evropských trzích zavádět změny ve své strategii a do generických vyhledávacích algoritmů zapracovala nová kritéria. Výsledek? Konkurenční služby se v seznamu výsledků vyhledávání na Googlu objevovaly na vzdálenějších pozicích. Komise zde hovoří o v průměru čtvrté stránce u těch, které končily nejvýše. Na vlastní porovnávací službu Googlu se tytéž algoritmy nevztahovaly. A tudíž ani posuny v pořadí, stojí také v unijním vysvětlení.  

ggl 

Zdroj: EK

Uživatelé přitom většinou klikají na odkazy zobrazené na první stránce: odehraje se tu 90 procent všech kliknutí, tvrdí v Bruselu. U konkurenčních odkazů umístěných hlouběji ve výsledkách vyhledávání je tak prý menší šance, že se na ně uživatelé zaměří. 

„Google ostatním společnostem upíral šanci soutěžit na základě kvality,“ uvedla eurokomisařka Margrethe Vestagerová, která má agendu hospodářské soutěže v EU na starosti. "Tímto rozhodnutím od společnosti Google chceme, aby změnil způsob svého fungování a aby čelil následkům svých kroků."

Vyměřená částka je největší pokutou v antimonopolní kauze v evropské historii. Dosavadním rekordmanem byl výrobce čipů Intel, který od komise v roce 2009 dostal pokutu 1,09 miliardy EUR.

Je otázkou, jak pokuta nakonec dolehne na mateřskou společnost Googlu, která disponuje více než 90 miliardami dolarů v hotovosti. Rozhodnutí Bruselu ale může vyvolávat i jiné obavy: totiž že Google donutí změnit způsob, jakým řeší vyhledávání internetových obchodů. To je jeden z největších zdrojů růstu jeho tržeb a jedna z nejsilnějších zbraní pro soupeřům jako Facebook nebo Amazon.com. Větší ránu by ale verdikt mohl znamenat pro reputaci firmy, která provozuje nejpoužívanější internetový vyhledávač na světě, napsal Bloomberg.

Akcie Alphabet, pod kterou Google spadá, klesaly v premarketu až o více než 1,6 procenta, pokles ale postupně stahovaly. Graf ukazuje jejich vývoj za posledních 5 let.

gglshr

Google tvrdí, že se pouze snažil "zabalit" výsledky vyhledávání tak, aby uživatelé mohli snadněji nalézt to, co hledají. Firma má teď 90 dní na změnu své praxe. Ke konkurenčním srovnávačům cen se musí začít chovat stejně jako k vlastní službě, jinak může čelit rozhodnutí o dalším penále až do pěti procent průměrného celosvětového denního obratu své mateřské firmy. 

Evropská komise případ vyšetřovala sedm let a toto je pouze jedno z několika řízení, které vůči Google vede. Další dvě se týkají například jeho operačního systému pro mobilní zařízení Android a omezování možností třetích stran zobrazovat kontextovou reklamu konkurentů Google.

Zdroje: EK, ČTK, BBG

 
 
 

Čtěte více:

Silné americké výsledky: Alphabetu (+4 %), Amazonu (+4 %) i Microsoftu rostou zisky
28.04.2017 10:41
Čistý zisk americké společnosti Alphabet, která je majitelem interneto...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
14:02ČEZ očekává podpis smlouvy na nové jaderné bloky za rok v březnu
13:03Než otevře Wall Street: Beyond Meat, Nvidia, Fusion Pharma  
12:51Preview výsledků ČEZ za rok 2023: Slabší trading, cenové stropy a windfall tax stlačí zisk, očekávaná dividenda v rozpětí 56-70 Kč/akcie  
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení