Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koruna testuje 26,00 EUR/CZK, má šanci na úspěch?

Rozbřesk: Koruna testuje 26,00 EUR/CZK, má šanci na úspěch?

02.10.2017 9:23
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Inflace v eurozóně se dál drží na 1,5 %, a to není pro ECB vůbec dobrá zpráva. Ekonomika sice zrychluje a nezaměstnanost padá prakticky napříč celou eurozónou, v inflaci je to ale zatím cítit velmi málo. I když by tedy řada členů ECB chtěla vidět ústup od měnové expanze, holubice budou mít pořád navrch - inflace se bude vracet k cíli jenom velice pomalu a silnější euro (zhruba o 12 % od začátku roku) situaci může ještě zhoršit.

V nejbližších měsících navíc inflace pravděpodobně poklesne. V září se udržela na 1,5 % jen díky dočasnému zrychlení cen potravin. Naopak jádrová inflace po třech měsících opět poklesla na 1,1 % kvůli volnějšímu růstu cen služeb. Slabší růst cen potravin mohou sice v příštím roce částečně vykompenzovat o něco dražší pohonné hmoty, inflace ale pravděpodobně neunikne poklesu k úrovním jádrové inflace - maximálně 1,3 %.

Výhled na inflaci v Česku je podobný - jen se jednoduše pohybuje o patro výše. A to z prostého důvodu, že Česko je v hospodářském cyklu o dvě zatáčky vepředu. Hospodářský růst již stihl srazit českou nezaměstnanost na historická minima pod 3 %, kde logicky vidíme nárůst mzdových a inflačních tlaků (mzdy rostou přes 7 % meziročně). V eurozóně se sice počasí setrvale vylepšuje ovšem o poznání pomaleji - nezaměstnanost je na úrovních nad 9 % (stále více než 2 procentní body nad historickými minimy).

Pokud to takto půjde dál, bude to pro ČNB časem znamenat o poznání agresivnější utahování měnových kohoutů, než bude zapotřebí v eurozóně. A to je dobrá zpráva i pro českou korunu. Ta je výrazně překoupená. Dokud se ovšem ECB nebude chystat k agresivnějšímu otočení kormidla a vyšším sazbám, mohou být sázkaři na koruně relativně klidní…, ba naopak jejich řady se mohou ještě rozrůstat.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se pokouší testovat 26,00 EUR/CZK. Její šance na úspěch rostou a na rozdíl od našeho dosavadního názoru (poslední FX strategie) si již další zisky dovedeme představit. Kromě slabé inflace v eurozóně a nízkým očekáváním ohledně ECB (viz úvodník) je zásadním důvodem utahování basis swapů a atraktivnější korunové depozitní sazby pro zahraniční hráče - zejména na o něco delších splatnostech (2-3 roky). Do lidské řeči přeloženo, srovnávají se rozdíly mezi oficiálními sazbami a tržními sazbami dostupnými pro sázkaře na korunu - ty jsou sice nadále záporné, ale o poznání méně než například před měsícem. To z koruny činí o poznání atraktivnější zboží. I když nadále zůstává výrazně překoupená, nedá se vyloučit, že krátkodobě budou sázkaři na její zisky přibývat a koruna se pokusí usadit pod 26,00 EUR/CZK.

Zahraniční forex

Zatímco se euro bude vzpamatovávat z toho, kterak španělská policie zatočila se stařečky v katalánských volebních místnostech, tak je dobré si na úvod týdne něco říci o amerických datech. Těch bude plno, budou důležitá a dost možná i rozporuplná. Zatímco dnes či ve středu zveřejněné indexy podnikatelských nálad ISM by mohly (kvůli rýsující se daňové reformě) dopadnout dobře, tak hlavní číslo měsíce - payrolls - bude zřejmě vinou hurikánů velmi nízké. Jak totiž ukazují naše běžící odhady alias Stopaři - hurikánová sezóna se negativně podepsala nejen na trhu práce, ale i HDP. Viz: https://www.csob.cz/portal/podnikatele-firmy-a-instituce/financni-trhy/stopar-csob

Ropa

Cena ropy zůstává na začátku nového týdne víceméně stabilní nad 56 USD/barel. Cenu v pátek významněji neovlivnily ani zprávy o vyšších vývozech z Iráku a vyšší produkci v Libyi během září, ani opětovný výraznější růst aktivity těžařů v USA.

Optimismus může ropným býkům ubírat informace od IEA, která varuje, že po pravděpodobném letošním poklesu mohou globální zásoby ropy v příštím roce opět vzrůst.

Akcie

Poslední den třetího kvartálu se vytáhly akciové indexy v zámoří na další historická maxima. Růstu pomohl hlavně technologický, zdravotnický a spotřebitelský sektor. Na opačném spektru se nacházely sektory nemovitostní a energetický.

Index Dow Jones Industrial Average se celý pátek držel poblíž čtvrtečních hodnot. V závěru seance nesl hodnotu 22.400 bodů (+0,1 %). Diverzifikovaný index S&P 500 posunul historická maxima na 2519 bodů, když poslední den třetího kvartálu tohoto roku poskočil o dalších 0,4 %. Největším tahounem byl technologický sektor, což dokázalo vytáhnout Nasdaq Composite o 0,7 % na 6495 bodů.


 
 

Čtěte více:

Elektromobilita a obnovitelné zdroje povedou k prudkému růstu poptávky po bateriích. Vyvolá to lithiovou a kobaltovou horečku?
01.10.2017 8:33
Čína se nedávno přidala k Velké Británii, Francii, Indii a Norsku tím...
Dolar a švýcarský frank ztratily pozici bezpečných měn. Co je nahradilo?
30.09.2017 15:34
Poptávka po takzvaných bezpečných měnách roste zejména v období, kdy s...
Víkendář: Tony Blair je zpět a radí jak na Trumpa a brexit
30.09.2017 7:58
Bývalý britský ministerský předseda Tony Blair se v posledních měsícíc...
Víkendář: Jak číst volební úspěch německé AfD
01.10.2017 17:53
Angela Merkelová sice dosáhla historického čtvrtého vítězství v němec...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m