Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Jak obvykle končí diktátoři

Víkendář: Jak obvykle končí diktátoři

28.10.2017 7:47
Autor: Redakce, Patria.cz

V nejedné části světa roste popularita a moc autoritářských vládců. Vyvolává to otázku, co by se muselo stát, aby se tyto země přiklonily k liberalismu. Lidé jako Vladimir Putin, Tayyip Erdogan nebo Si Ťin-pching mají zkušenosti, vazby a mnohdy i popularitu. Měli by tedy jejich oponenti složit ruce do klína a jen čekat, zdali jednou nepřijde změna? Leonid Bershidsky na Bloombergu v souvislosti s touto otázkou poukazuje na politologa Daniela Treismana a jeho novou analýzu zaměřenou na demokratizaci různých zemí v období mezi roky 1800–2015. 

Politolog tvrdí, že k záměrné liberalizaci došlo jen asi ve třetině všech případů. Stalo se tak například kvůli snaze zabránit revoluci, kvůli boji s útočníkem ze zahraničí či ve snaze porazit konkurenční skupinu elit. Ve zbytku případů byla demokratizace náhodnou událostí. Mocní v takových situacích vyvolali řetězec událostí, který nakonec navzdory jejich plánům vedl k nastolení demokracie. Takový Michail Gorbačov to dokonce přiznal. 

Treisman se domnívá, že „chyby“, kterých se vládci dopustí a které vedou k nezamýšlené demokratizaci, se dají rozdělit do několika základních skupin. V první z nich dochází k tomu, že vládce podcení sílu opozice a nezakročí proti ní včas. Například rumunský komunistický diktátor Nicolae Ceausescu až během jednoho svého rutinního projevu zjistil, že nastal převrat. Indonéský prezident Muhammad Suharto až do své rezignace pevně věřil, že bude schopen opět se pevně chopit moci. 

Další diktátorskou chybou je vyvolání voleb či hlasování, které ale diktátor není schopen dostatečně zmanipulovat. Taková věc se stala třeba Augustu Pinochetovi, když v roce 1988 nechal lid rozhodnout, zda má zůstat u moci. Něco podobného se stalo Leopoldu Galtierimu, který začal válku o Falklandy, kterou nemohl vyhrát a která mu nakonec podrazila nohy. A stejným způsobem mohou zafungovat i reformy, které mají režim upevnit, ale nakonec vedou k jeho zániku. Přesně to se stalo zmíněnému Gorbačovi. 

Diktátoři dělají často chybu i v tom, že uvěří nějakému zrádci či použijí přílišné násilí. Bangladéšský prezident Hussain Muhammad Ershadmusel rezignoval poté, co se v reakci na policejní střelbu na opozici zvedla mohutná vlna protestů. Ukrajinský prezident Viktor Janukovič zase nechal v roce 2013 brutálně potlačit pokojný protest studentů a výsledkem byly mnohem mohutnější protesty, které vedly k jeho sesazení. 

I diktátoři jsou lidé a tak dělají chyby. Treisman ale tvrdí, že právě jejich mocenská pozice zvyšuje pravděpodobnost výše popsaných přešlapů. Mohou uvěřit volbám, které ale nejsou založeny na skutečných preferencích lidí. Mohou uvěřit své vlastní lživé propagandě. Vládce Malawi Hastings Banda v roce 1993 uspořádal referendum, protože na něj udělal velký dojem obrovský počet lidí, kteří demonstrovali za jeho podporu, jaksi ale zapomněl, že k tomu byli přinuceni proti své vůli. 

„Já sám se snažím sledovat, zda některé z popsaných chyb dělá Putin,“ píše Bershidsky a dodává: „Jenže on se zatím chová, jako kdyby uvedený seznam četl ještě dříve, než byl vytvořen.“ Proti opozici tak postupuje včas a s odpovídající razancí. Jeho volební manipulace je efektivní a války vede jen s mnohem slabšími soupeři. Podporuje propagandu, ale nechává si svůj vlastní úsudek. I on ale po 17 letech u moci může vážnou chybu udělat. Je lehké špatně odhadnout náladu ve stále cyničtější ruské společnosti. Stejně tak je jednoduché představit si, že cholerický Erdogan se dostane do ozbrojeného konfliktu s někým, koho nemůže porazit a Turci s ním rychle ztratí trpělivost. A chybu může dokonce učinit i čínský prezident. 

Treisman poukazuje na to, že v 85 % případů předchází demokratizaci veřejné nepokoje. Lidé dříve či později přestanou být spokojení s autoritářským režimem. Diktátoři navíc obvykle nadhodnocují hrozbu ze zahraničí a naopak podceňují domácí opozici. Největší hrozbou jsou si ale oni sami. 

 

Čtěte více:

Sen evropské jednoty uvadá, nastupuje rozezlený nacionalismus podporující jen vlastní zájmy
27.10.2017 6:31
Známý americký novinář William Drozdiak ve své knize „Fractured Contin...
Když se umělá investiční inteligence ukáže být umělou ignorancí
26.10.2017 18:12
Roboti mohou být velkou příležitostí i hrozbou. S trochou fantazie je ...
Osm zemí EU včetně Česka: Máme dost ruské propagandy, zasáhněte!
26.10.2017 18:58
Osm členských států Evropské unie (EU) má dost ruské propagandy v Evro...
Akvizice řetězce zdravé výživy Whole pomohla Amazonu k větší ziskovosti
27.10.2017 9:33
Zisk a tržby internetového prodejce Amazon ve třetím čtvrtletí překon...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data