Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nebezpečná iluze cenové stability

Nebezpečná iluze cenové stability

19.12.2017 15:38

Obezřetné prosazování kladné, ale nízké inflace ze strany předních centrálních bank se stalo nebezpečnou iluzí. Nebezpečné je proto, že politiky potřebné k dosažení cíle mohou mít nežádoucí vedlejší účinky; a klamné proto, že dnes v prvé řadě neexistuje dobrý důvod usilovat o dosažení tohoto cíle, píše William White, šéf hospodářského a rozvojového revizního výboru OECD.

Když v 70. letech inflace ve vyspělých ekonomikách strmě rostla, centrální banky se jí správně postavily na odpor. Centrální bankéři si z této bitvy odnesli ponaučení, že nízká inflace je nezbytnou podmínkou udržitelného růstu. Nenápadně a postupem času se ale tato lekce přetavila ve víru, že nízká inflace je rovněž dostačující podmínkou udržitelného růstu.

Tuto změnu snad způsobily příznivé hospodářské podmínky, které provázely období dezinflace od konce 80. let do roku 2007, často označované jako „Velké zklidnění“. Pro centrální bankéře bylo konejšivé věřit, že řízením poptávky snížili inflaci a že jejich politiky mají na ekonomiku řadu prospěšných vedlejších účinků. Ostatně právě tímto poptávkově orientovaným vyprávěním už na počátku zdůvodnili drahé peníze.

Pak se ale svět změnil. Od konce 80. let nízkou inflaci vyvolávaly především pozitivní šoky na straně nabídky – například rozšíření pracovních sil díky silným ročníkům a zapojení mnoha rozvíjejících se zemí do celosvětové obchodní soustavy. Tyto síly upevnily růst a zároveň snížily inflaci. Měnová politika přitom ani zdaleka nepotlačovala poptávku a obecně se zaměřovala na předcházení poklesu inflace pod cíl.

To vyústilo, jak dnes už víme, v období uvolněných měnových podmínek, které společně s finanční deregulací a rozvojem techniky zadělalo na finanční krizi roku 2007 a následnou recesi. Zásadní analytickou chybou tehdy byla – a dodnes je – neschopnost rozlišovat mezi alternativními prameny dezinflace.

Konec Velkého zklidnění měl tvůrce politik zbavit víry, že nízká inflace zaručuje budoucí ekonomickou stabilitu. Vždyť pravdou je už nějakou dobu opak. Poté, co centrální banky sázky na inflační cíle ještě zvýšily, musely se opřít o nebývalou škálu nástrojů neprověřených politik, aby svých cílů dosáhly.

Málo důkazů …

Mnoho centrálních bankéřů dnes například doporučuje používání „makroprudenčních“ nástrojů k řízení systémových rizik v ekonomice – která jim opět umožňují zachovat úrokové sazby „delší dobu níž“. Problém s tímto přístupem tkví v tom, že existuje málo empirických důkazů, že takové politiky budou fungovat, jak je zamýšleno.

Někdy se centrální bankéři snaží své současné politiky zdůvodnit spíš zdůrazněním tíživých nákladů i jen mírné deflace než vychvalováním přínosů nízké inflace. Jenže ač existuje hojně důkazů o tom, že vysoká inflace je nákladnější než nízká inflace, je těžké najít podobné důkazy o tom, že je až tak nákladná mírná deflace.

Ve skutečnosti se široce rozšířený předpoklad, že spotřebitelé a firemní investoři budou extrapolovat minulé poklesy cen a v důsledku deflace odloží nákupy, neopírá v podstatě o žádný empirický důkaz. Nedávné reakce spotřebitelů na poklesy odvětvových cen v různých zemích, v neposlední řadě v Japonsku, naznačují pravý opak.

Pravda, ve smyslu aritmetiky deflace zvyšuje reálnou (inflačně očištěnou) zátěž dluhové služby. Jsou-li však výše zadlužení na tíživé hladině v důsledku měnových politik laciných peněz, vůbec není samozřejmé, že řešením problému jsou další laciné peníze.

Hrozba pro finanční stabilitu

Fixace centrálních bank na kladnou, ale nízkou inflaci je za aktuálně převažujících podmínek také čím dál nebezpečnější. Globální míra zadluženosti se od nástupu finanční krize strmě zvýšila, zatímco marže tradičních věřitelů jsou vyždímané, což vyvolává otázky nad jejich celkovým zdravotním stavem. Nadto vzhledem k dalšímu přesouvání půjček do „stínu“ je vážně narušeno určování cen na finančních trzích, až se dnes řada aktiv zdá nadhodnocená.

Toto dění představuje hrozbu nejen pro finanční stabilitu, ale i pro fungování reálné ekonomiky. Navíc lze obhájit tvrzení, že k nečekaně silným dezinflačním silám v posledních letech přispívají samotné laciné peníze. Vlivem uvolněného financování a regulatorní trpělivosti narůstá agregátní nabídka, neboť se roztrhl pytel s předluženými společnostmi. Současně agregátní poptávku omezuje dluhový protivítr – další důsledek uvolněných měnových poměrů.

Vzhledem k těmto okolnostem se další trvání na měnovém uvolňování zdá obzvlášť nerozumné. Na obzoru je tolik možných rizik, že by centrální bankéři měli alespoň uvažovat o přehodnocení stěžejních předpokladů, o něž se jejich politiky opírají.

Co dělat?

Co by tedy tvůrci politik měli dělat? V bezprostřední budoucnosti musí vlády přestat tolik spoléhat na to, že udržitelný růst oživí politiky centrálních bank. Namísto posedlosti inflačními cíli by si tvůrci politik měli (opožděně) začít klást otázku, jaká praktická opatření mohou uskutečnit s cílem předejít propuknutí další krize. Neméně důležité je, že se musí ujistit, že udělali vše, co mohou, aby se připravili i na takovou eventualitu, pro případ, že by se jejich preventivní opatření ukázala jako nedostatečná.

Při pohledu ještě dál do budoucna, kdy se vrátí určité zdání „normálnosti“, by se centrální banky neměly zaměřovat tolik na dosahování krátkodobých inflačních cílů, ale spíš usilovat o předcházení úvěrovým cyklům „vzestup-pád“. Na rozdíl od mírných odchylek od inflačních cílů, ba dokonce od mírné deflace, jsou právě tyto výkyvy skutečně nákladné.

ww 

William White je bývalý náměstek guvernéra Bank of Canada a bývalý vedoucí měnového a hospodářského odboru Banky pro mezinárodní platby. Předsedá Hospodářskému a rozvojovému reviznímu výboru OECD.

 
Copyright: Project Syndicate, 2017.
www.project-syndicate.org
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Informační technologie prohlubují nerovnost bohatství a příjmů
23.09.2017 18:01
Už déle než 30 let se nerovnost bohatství a příjmů v rozvinutých ekono...
Project Syndicate: Proč nezavládne žen-min-pi
26.10.2017 6:36
V dystopickém sci-fi filmu Blade Runner 2049 město Los Angeles za 32 l...
Project Syndicate: Na přirozené míře nezaměstnanosti není nic přirozeného
04.11.2017 17:26
Proč je nezaměstnanost tak nízká v zemích, kde inflace zůstává potl...
Project Syndicate: Připravme se na Trumpovy obchodní války
22.11.2017 17:37
Je americký prezident Donald Trump tím, čemu maoisté říkávali „papírov...

Váš názor
  • Asi tak
    19.12.2017 16:27

    v době kdy polovina lidí bude "v důchodu" a tudíž závislá na usporách / státní almužnu nepočítat ta je jen na přežití / je aktuální politika cent.bank naprosto nesmyslná a měla by být přesně opačná jak je psáno výše ( místo záporných uroků a rozdmychávání inflace by měl reálný úrok být plusový a k tomu mírná deflace což by podpořilo skutečnou spotřebu / jenže to by "nezávislí hošani" nesměli být loutkami politiků, takže se historie zřejmě bude opakovat jen netuším proč jsou vždy tak překvapení, že když lidem klesá reálný příjem a hodnosta uspor tak jen nízká poptávka takže zase shortu zdar
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    19.12.2017 16:00

    zajímavý názor - pohled.....to by se měl přečíst singr, tomšík a podobní "experti"
    abc
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů