Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Britové možná na vlastní kůži zjistí, že pýcha předchází pád

Víkendář: Britové možná na vlastní kůži zjistí, že pýcha předchází pád

28.10.2018 9:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Novinář Matthias Matussek ve své knize My Němci popisuje i jeden večer strávený na německé ambasádě v Londýně. Během večera byl novinář tázán, co si myslí o evropské ústavě. On odpověděl, že to není špatná myšlenka, když se společenství zemí shodne na několika základních principech. Přítomná britská spisovatelka Antonia S. Byatt na to reagovala s tím, že „my Britové ústavu nepotřebujeme, protože jsme nejstarší demokracií na světě“. Pak dodala, že „pro mladé země jsou ale ústavy velmi potřebné“. Matussek to podle svých slov vnímal, jako kdyby v tu chvíli říkala, že „vy barbaři, kteří jste teprve nedávno zahodili své kyje, vy potřebujete nějaký obojek“. Německý novinář Jan Fleischhauer pak tuto popisovanou událost na stránkách Der Spiegelu připomíná ve vztahu k současnému britskému přístupu k brexitu. 

„Britové jsou prostě takoví a my je máme za to rádi. Problém je jen v tom, že pokud neustále jednáte, jako kdybyste byli středem světa, měli byste jím skutečně být, nebo se mu alespoň blížit. Jenže tak, jak věci nyní stojí, Britové centru Evropy nebudou již brzy ani na dostřel,“ píše Fleischhauer. Podle něj naopak názorně ukazují, jak se ztrapnit před celým světem. Je to totiž již 28 měsíců, co se rozhodli, že odejdou z EU, ale „od té doby neučinili žádný další krok“. 

Britská premiérka Theresa Mayová přichází podle novináře na jednání o brexitu neustále s návrhy, které byly již zamítnuty. Nebo ani s novými návrhy nedorazí, protože je zamítla její vlastní strana, „nebo je Boris Johnson zkritizoval na stránkách deníku Telegraph.“ „Pokud jsou Britové přesvědčení, že žádná dohoda je lepší než dohoda špatná, pak to asi musí být pravda. Nás by taková možnost také něco stála, ale tyto náklady jsou neporovnatelné s tím, co by čekalo Brity. Napsáno o tom bylo již hodně. Kamiony by couvaly zpátky do Walesu, protože by znovu existovaly střežené hranice. Pak dojde palivo na čerpacích stanicích a v nemocnicích nebude dostatek léků. A až domů odejdou polští instalatéři, už nebude, kdo by dal do pořádku britské toalety,“ píše novinář. A poukazuje i na následující:

Téměř všichni, kteří nějak rozhodují o brexitu, studovali na Cambridge nebo Oxfordu. „Těžko říci, co je tam učí, ale určitě to nejsou věci potřebné pro život v reálném světě. Nebo byste důvěřovali právníkovi, který chodí na jednání opakovaně nepřipravený, takže ta musí skončit jen pár minut poté, co začala?“ Dobrým příkladem nepřipravenosti britské vlády je podle novináře jeden z jejích rozhovorů, v němž byla opakovaně tázána na hranice s Irskem. Premiérka nebyla schopná podat jakoukoliv konkrétnější informaci i přesto, že jde o jedno z klíčových témat brexitu. Neustále jen opakovala, že její vláda učiní vše, aby nemusela opět vzniknout „tvrdá hranice mezi Irskem a Severním Irskem“. Přitom například pravidla Světové obchodní organizace by existenci takové hranice jasně vyžadovala. 

„Musíme Britům poděkovat za odpolední čaj, Monty Pythony či Beatles. Mnoho zemí nedokázalo ve své historii vytvořit nic podobného. A Britové mají navíc královnu, což u lidí jako já vzbuzuje úctu. Ovšem je třeba zmínit i to, že v historii každé země se objevuje bod, po němž se úpadek stává nevyhnutelný. U některých probíhá pomaleji, u některých rychleji. Britové k němu dnes kráčí dost rychle,“ uzavírá Fleischhauer.

Zdroj: Der Spiegel


 

Čtěte více:

Cena brexitu
02.10.2018 15:55
Půl roku před odchodem Británie z EU stále čekáme na nějakou formu doh...
Tvrdý brexit může srazit obchod mezi EU a Británií na polovinu
09.10.2018 12:03
Obchodní výměna mezi Británií a zbytkem Evropské unie by se mohla prop...
Autoprůmysl Česka může kvůli brexitu přijít o 15 600 pracovních míst
22.10.2018 15:39
Odchod Velké Británie z Evropské unie by mohl ohrozit v českém automob...
Mayová: Rozvodová dohoda o brexitu je z 95 procent hotova, řeší se hranice
23.10.2018 8:25
Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že dohoda s Evropskou unií...
Víkendář: Tahle chyba v úsudku byla hodně krutá
27.10.2018 9:22
Mohamed bin Salmán, přezdívaný MbS, je členem saúdské královské rodiny...

Váš názor
  • Podle mne
    28.10.2018 13:15

    o povaze Britů je článek výstižný, avšak EU velmi dobře ví, že otázka hranic mezi Severním Irskem a Irskou republikou, je v rámci unijních pravidel neřešitelná. Celý tyjátr okolo brexitu má daleko důležitější smysl a to odradit další země od podobného kroku. EU špičky si to jasně uvědomují a proto v zájmu zachování svých koryt a ideologie jednotné EU, neustoupí ani o píď, i když je jim zcela jasné, že na nedohodě bude ekonomicky tratit i EU. Toto je jasný vzkaz dalším potenciálním rebelům v unii.
    Drahokoupil
  •  
    27.10.2018 11:32

    Angličané samozřejmě mají ústavu, jmenuje se Magna Charta a je nejstarší v Evropě.
    Tomáš Roll
    • magna charta demo
      27.10.2018 13:25

      ja myslim ze tento fakt je znamy ale schvalne jej nezminil - v historii UK a jejich poddanych v imperiu doslo k poruseni snad ve vsech bodech a v tomto ohledu jsme za nimi skutecne pozadu :)
      eple
  • Obě strany
    27.10.2018 11:08

    Britové se měli snažit EU změnit. EU by si měla uvědomit, že odchod UK není jen populismus, ale nespokojenost s fungováním EU. EU v podání frankofonní byrokracie je cesta do pekel.
  •  
    27.10.2018 10:42

    Samozřejmě výhody spojené se svobodou rozhodování to má, zvlášť když se představenstvo EU a EK chová přiblble přesně dle "Parkinsonových" zákonů a dělá v důsledku velmi drahé chyby. Důsledky moc nepromýšlí - pak je otázka, co je to tam za lidi. Nejvyšší je ožrala - a obvykle ryba smrdí od hlavy. Tenhle problém bude setrvalý, úředník, který má moc, se měnit nebude. Horší jsou pak situace, kdy se ta úřednická moc začne posazovat, nebo začne hrozit, vydírat. To nesou občané předmětných zemí jako pokoření, na to jsme citliví a málokdo to spolkne. Těžko chtít na spolku dobře zaplacených úředníků, aby se jakkoliv změnili, aby jinak mysleli, aby alespoň neprovokovali občany dotčených zemí svou tupostí, nedostatečností a malostí. Jde tedy pro GB spíše o ztráty ekonomické (bohužel v globálním světě významné). Ušetří na svých odvodech EU, ale více ztratí sníženým obchodem. Dá se říci, že o pár procent Britové schudnou, HDP zpočátku hodně spadne. Alespoň to uvidíme na Británii, co nás čeká, až nás pořádně na.erou.
    James Bond
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university