Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitcoin se šplhá opět nahoru. Prostě to ignorujte

Bitcoin se šplhá opět nahoru. Prostě to ignorujte

08.04.2019 12:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Bitcoin se před několika dny dostal krátce nad 5 000 dolarů. Na tuto úroveň se od svého prudkého propadu v listopadu minulého roku ještě nevyšplhal, nyní sebou vytáhl i některé další kryptoměny. Leonid Bershidsky ovšem na stránkách Bloombergu nabádá, aby investoři nepropadli pocitu, že jim něco vážného uniká.

„Ať už je vysvětlení současného pohybu jakékoliv, není důvod být vůči kryptoměnám optimistický. Pokud půjdeme na stránky, které se jimi zabývají, nebo čteme názory jejich předních zastánců na Twitteru, je zřejmé, že tento svět zachvátila v předchozích dnech euforie. Michael Arrington, který spravuje kryptoměnový investiční fond, například napsal, že nikdy nebyl větším optimistou než nyní,“ upozorňuje Bershidsky. Ale dodává, že je dost těžké pochopit, na čem by tento optimismus měl reálně stát.

Jediný důvod k býčímu pohledu na kryptoměny se podle Bershidskyho zakládá na makroekonomické perspektivě, kterou vystihuje například pohled analytika banky Goldman Sachs Brendana Bernsteina. Ten tvrdí, že se tvoří „dokonalá bouře“, která bude kryptoměnám nahrávat. Tvořit by ji měl růst demokratického socialismu v USA, rostoucí vládní výdaje na úrokové platby, pokračující tištění peněz a negativní tlaky, kterým čelí penzijní systém kvůli generaci babyboom. Otázkou ovšem je, proč by i v případě takové bouře měl být bitcoin lepším bezpečným přístavem než aktiva, která jsou za něj tradičně považována?

Kryptoměny totiž poslední dobou obestírají negativní informace a podíl na trhu plateb či investic nezískávají. Centrální banky a některé společnosti o nich sice hovoří, ale experimenty s nimi zatím nijak nepokročily. Namísto toho se soustavně objevují zprávy o hackerských útocích či umělém vyhánění ceny kryptoměn nahoru a jejím následném prudkém propadu. Společnost Bitwise Asset Management nedávno uvedla, že podle jejích odhadů je 95 % obchodů s kryptoměnami falešných a slouží zejména k tomu, aby některé burzy uváděly uměle vysoké zobchodované objemy.

Současnou rally mohlo podle Bershidskyho způsobit mnoho faktorů už proto, že zobchodované objemy na bitcoinu jsou poměrně malé. Možná jen několik investorů reagovalo na optimistický tweet, možná „se zbláznil nějaký algoritmus proto, že regulátor SEC schválil dva kryptoměnové ETF“. Není to ani důležité, protože podobné prudké změny je lepší ignorovat. A nechat zaniknout některé pochybné kryptoměny a burzy, na kterých se obchodují. Mezitím je nejlepší se věnovat dolaďování blockchainové technologie a hledat její skutečně přínosné využití v praxi, míní Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Bitcoin je blud bez hodnoty, za Kraft jsme přeplatili a bohatí platí příliš nízké daně, myslí si Buffett
26.02.2019 6:38
Bohatí Američané platí ve srovnání s většinovou populací nízké daně. V...
Obchody s kryptoměnami jsou z 95 % podvodem
26.03.2019 10:48
Naprostá většina spotových obchodů s bitcoinem je podvodem neregulovan...
Bitcoin na letošním maximu
01.04.2019 16:12
Bitcoin se dostal na nejvyšší úroveň od začátku roku. To by mohla být ...
Bitcoin se na burze dotkl hranice 5000 dolarů, stoupl o 14 %
02.04.2019 12:06
Kybernetická měna bitcoin se dnes krátce zvýšila o 20 procent a dotkl...
Stál za růstem bitcoinu o 20 % aprílový žertík?
03.04.2019 11:47
Rally, která na začátku dubna vynesla bitcoin na nejvyšší úroveň od li...

Váš názor
  •  
    09.04.2019 0:35

    Leonid Berhidsky a ani autor článku se nezmínil o tom podstatném. Do čeho nemáme investovat?.. Je tady zmíněno jádro. Tedy BTC. Osobně vidím jako dobrou investici Blockchain jako takový. Jakým směrem se pohne a kde bude to správné zhodnocení dnes nikdo neví. Jsme na počátku. Osobně mám něco málo investováno v jádru, tedy v BTC, Bitcoin Cash (BCHABC) a Bitcoin Satoshi Vision (BCHSV).. Reálné zhodnocení se dostaví po tom, kdy bude blockchain masově využíván. Proto se vyplatí sledovat krypto, které má takový potenciál. Samotné jádro BTC může být časem bezcenné. Anebo taky ne. Stejně jako zlato, nebo jiné komodity. Ale rozhodně to nebudu ignorovat.
    egotrip
  •  
    08.04.2019 13:05

    Díky za tip ! Nebudu kupovat krypta, zlato ani stříbro. Jen akcie bank a státní dluhopisy. Je to tak správně? Ty druhé jsou jistě podhodnocené a budou jen a jen růst ! :)
    drewid
    • Proč? P R O T O !
      08.04.2019 17:32

      "Otázkou ovšem je, proč by i v případě takové bouře měl být bitcoin lepším bezpečným přístavem než aktiva, která jsou za něj tradičně považována?" _________ No to je jednoduchý. Až přijde ta "dokonalá bouře", tedy dluhová krize plus demografická krize, tak stát se bude snažit sehnat peníze, kde to jen půjde. V první řadě zdaní ten majetek, který má evidovaný - tedy nemovitosti, akcie, atd... Státní dluhopisy danit nemusí, tam si na své přijde tím, že při jejich nulovém výnosu rozjede tisk peněz (zvýší rychlost růstu peněžní zásoby z osmi procent na dvacet - například). Nemovitosti asi budou ohrožené nejvíce a to protože s nimi není možné utéct do daňového ráje, pány domácí prostý lid platící nájem nemá rád (tzn. v demokracii se landlord lehce stane veřejným nepřítelem) a hlavně stát, až mu začnou docházet peníze na penze, bude se snažit část toho břemena hodit na někoho jiného (např. zavede legislativu na ochranu "sociálně ohrožených" - tedy nemožnost penzistu z bytu dostat v kombinaci se silně podtržním regulovaným nájmem). __________ Daně vzrostou natolik, že pro mnoho lidí i firem výrazně vzroste motivace jim unikat - například tím, že platby budou přijímat v anonymních kryptoměnách a ne bankovním převodem, kde na to hned skočí státní lupič. __________ No a pokud přijdou v příští krizi výrazně záporné sazby, nutně bude muset přijít i zákaz (nebo alespoň drastické omezení) hotovosti. Jinak by lidi ze záporně úročených vkladů vše přesunuli pod matraci. Jenže to zároveň přinese nutnost kapitálových kontrol (koukněte na Řecko či Kypr), protože jinak by si lidé záporně úročené vklady vybírali ve Švýcarsku v hotových CHF. A jak i dnes vidíme v Číně, bitcoin je skvělým bypassem kapitálových kontrol. _________ Nebo se podívejme na velké držitele likvidních peněz (individuální i korporátní - od firmy Apple po českého zbohatlíka). Co bude pro vás tím bezpečným přístavem, až v bance bude úrok minus 5 procent, inflace bude 10 procent a výnos státního dluhopisu bude minus 2 procenta? Vagon hotovosti (když odmyslím, že hotovost zrušej či aspoň omezí)? Jak ho budete skladovat? Zlato? Dtto: jak ho budete skladovat? Budete riskovat, že vám ho znárodnějí, jak se už stalo v USA i Británii? Ale bitcoin, ten se skladuje levně a bezpečně - stačí si jen někam offline zapsat seed words a nikdy vám to nikdo nesebere. _________ Takže pokud se někdo diví růstu krypta, tak odpovídám: PROTO!
      Hayek
      • P O J I S T K A
        08.04.2019 17:45

        Netvrdím, že se to stane na 100%. Ale nějakou pravděpodobnost takový vývoj má. A proto je dobré mít v BTC alespoň část aktiv, jako pojistku. Obdobně asi i ve fyzickém zlatě, CHF a USD fyzické hotovosti, atd... Pravděpodobnost "dokonalé bouře" opravdu není nulová. Minulá krize vlastně neskončila, jen se přikryly její symptomy všemi možnými QE, LTRO a ZIRP. TBTF banky jsou dnes ještě větší. Státní dluhy jsou dnes větší, než během evropské dluhové krize. A k tom ten demografický vývoj... O záporných sazbách či o rozhazování peněz z vrtulníku už se vážně diskutuje v ČNB i MMF. V EU jsou sazby na nule, QE sice bylo před nedávnem přerušeno, ale už se mluví o jeho obnově a také o TLTRO pro krachující banky. Itálie je zralá na bankrot. Stále z toho nějak asi můžeme vybruslit, ale vsázet na to svoji existenci nehodlám.
        Hayek
        • Re: P O J I S T K A
          09.04.2019 9:48

          nevím, jak chcete lidem nakukat, že to virtuální nic má nějakou cenu, podle mě je svět kryptoměn brutálně manipulován a je to jen lákání hejlů na jejich následné oškubání, vytvoříme vlnu nahoru a pak to zase sjede, těch vln už bylo několik a i když masy se toho víc účastnili až loni, tak asi nikdo nechce koukat na to, aj nakoupí btc za desítku a pak to pojede na trojku či i níž
          sid_cz
          • ALE
            09.04.2019 10:14

            To je váš problém, že kupujete nahoře a ne dole. Kdybyste spekuloval na EURUSD či na zlato či ropu s 20x pákou, tak jste na tom s volatilitou a rizikem úplně stejně, není v tom rozdíl. A že je bitcoin manipulovaný? No... "manipulovaný" je možná jeho kurz tím, že velcí hráči jsou schopni na čas zahábat s cenou. Ale co je to proboha proti manipulacím fiat peněz ze strany FED, ECB a ČNB? ČNB v rámci měnových intervencí (tedy MANIPULACÍ s kurzem!!!) natiskla stovky miliard nových korun. Taková míra manipupace je u bitcoinu fyzicky nemožná a počet mincí a rychlost jejich emise je napevno dán. Rozdíl, ne?? ________ A ano, takto přelomová technologie zkrátka nemůže nastupovat hezky plynule a lineárně. Nutně nastupuje "přískoky vpřed", cykly mánií a depresí, to je prostě lidská psychika. _______________ Kdyby lidi zlato nepoužívali již peníze tisíce let (třeba proto, že by se vyskytovalo jen ve větších hloubkách) a objevili ho až nyní a až nyní někoho napadlo, že by to vlastně byly dobré peníze, tak by taky kurz zlata k dolaru neposiloval plynule a lineárně (z nuly na dnešních 1300 dolarů), ale opět v takovýchto skocích a cyklech, protože ze začátku by v tom zlatě perspektivu a potenciál viděla jen hrstka lidí a proces akceptace by probíhal v návalech optimismu a pesimismu. _______ https://www.youtube.com/watch?v=U2qkuowYdD8
            Hayek
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m