Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční implikace (ne)mrtvé Phillipsovy křivky

Investiční implikace (ne)mrtvé Phillipsovy křivky

24.05.2019 18:24

The Economist v roce 2017 poukazoval na to, jak se postupně mění vztah mezi nezaměstnaností a inflací. Podobných úvah bylo předtím i potom celá řada a relevantní jsou stále. Pojďme se dnes na téma podívat detailněji včetně jeho implikací pro akciové investice.

V následujícím grafu, který vyprodukoval zmíněný The Economist, jsou vyznačena tři období od roku 1975 do roku 2013. V letech 1975 – 1984 nacházíme dříve obvyklý a intuitivní vztah, kdy se vyšší inflace pojí s nižší nezaměstnaností a naopak. Ovšem křivka se v následujících obdobích postupně zplošťuje a v letech 1995 – 2013 už se zdá, že vztah vymizel – (jádrová) inflace je na výši nezaměstnanosti nezávislá (či opačně, protože kauzalitu tu obhájíme oběma směry):

6

Ona tolik diskutovaná „smrt“ Phillipsovy křivky vyjádřená v grafu žlutými body, je v podstatě opak toho, co se o této křivce předpokládá v dlouhém období. V něm by totiž měla (podle standardní teorie) být úplně svislá: Nezaměstnanost se v dlouhém období prostě usadí na své „přirozené“ úrovni a s tou nehne žádný pohyb inflace/poptávkové šoky. Výše uvedený obrázek ale ukazuje opak – nezaměstnanost lze mít při dané inflaci v podstatě „kdekoliv“.

Tento stav/pohled zatím v podstatě potvrzuje vývoj v americké ekonomice. I já jsem patřil k těm, kteří se již před časem domnívali, že americké hospodářství musí začít citelně narážet na svůj potenciál. A že v takové situaci je kontraproduktivní stimulovat poptávku tak, jak to fiskálně učinila americká vláda. Z velké části tento argument platí, protože tato fiskální stimulace „vytěsnila“ stimulaci monetární. Nicméně ono narážení na potenciál není (zatím) ani zdaleka tak silné. Tato z jiného úhlu pohledu pojatá smrt Phillipsovy křivky americké ekonomice samozřejmě prospívá. Jak dlouho bude ještě tento stav trvat?

Odpověď neznám, ale celá moje dnešní úvaha je do značné míry motivována grafem, který na svůj blog před několika dny vložil Gregory Mankiw. Obrázek ukazuje vývoj zaměstnanosti a průměrných mezd. Ekonom jej komentuje jednoduše: Phillipsova křivka je naživu a daří se jí dobře:

0

Podobné alternativní pohledy tedy naznačují, že Phillipsova křivka mrtva není, ale „jen“ neobvykle dlouho hibernuje. Ale z hibernace se dříve, či později plně probere. Jaké jsou investiční implikace této teze? Minulý týden jsem tu psal o tom, jak hodně simplistické pohledy na monetární teorii a praxi a následné pokrizové obavy z hyperinflace stály některé investory hodně peněz. Výše uvedené by implikovalo, že s tím, jak (konečně) ožije Phillipsova křivka, se začne (konečně) prudce zvedat inflace.

Standardní vývoj by pak na základě historie měl být lehce odhadnutelný: Fed by při známkách rychlejšího růstu cen pudově šlápl na monetární brzdu tak, jak to učinil mnohokrát v historii. A jako opakovaně v historii by to spíš přehnal a poslal ekonomiku do recese a akciový trh do znatelné korekce. Nyní jsou ale ve hře nevyzpytatelné černé labutě v Bílém domě. A jejich přímý i nepřímý tlak na Fed (aby uvolňoval, ať se děje, co se děje) a jejich fiskální politika (stimulující, ať se děje, co se děje).

Může se tak stát, že probírání Phillipsovy křivky a následný vývoj směřují do více, či méně chaotické situace: Začne se zvedat inflace, Fed zareaguje odpovídajícím způsobem, stane se ale terčem tvrdé kritiky vlády, která navíc začne fiskálně opět stimulovat. Volby v roce 2020 na klidu nepřidají, naopak zvýší motivaci vlády k tomu, aby udržela ekonomiku při růstu. Výsledný fiskálně – monetární chaos by akciím určitě neprospíval.

Pozitivní scénář se pak dá lehce shrnout do známého termínu hladké přistání. Tedy posun tempa růstu ekonomiky na potenciál. To by vyžadovalo velmi citlivou nohu na plynu ze strany Fedu a koordinaci s fiskální politikou, či alespoň neházení si klacků pod nohy. Odhady tohoto potenciálu se přirozeně liší, uznávaná CBO v roce 2018 odhadovala jeho vývoj tak, jak je zobrazeno v grafu.

 

Čtěte více:

Roboti a pracovní místa – obecně přijímaná „pravda“ je velkým omylem
20.03.2019 5:54
Podle Paula Krugmana je dnes již široce rozšířený názor, že stroje ber...
Jsou všechny hospodářské naděje devadesátých let nenávratně pryč?
08.05.2019 15:23
Devadesátá léta i první desetiletí po roce 2000 byly podle hlavního ek...
The Economist: Proč firmy neumí najímat lidi
14.05.2019 6:07
Možná nejstarším klišé z managementu je to, které říká, že „lidé jsou ...
Wren-Lewis: Minimální mzda ukazuje, jak (ne)spolehlivá věda je ekonomie
15.05.2019 10:32
Můžeme ekonomii vůbec považovat za vědu? Podle některých lidí je odpov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení