Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tento způsob trhu se zdá být stále podivnější

Tento způsob trhu se zdá být stále podivnější

29.11.2019 18:02

Ekonom Chong Shu v nové studii „Rational Apathy: The Curse of Shareholder Empowerment in Uncontested Board Elections“ poukazuje na to, že navzdory intuici je těžké najít pozitivní vztah mezi kvalitou vedení obchodovaných firem a tím, jak významný hlas v nich mají jejich akcionáři. Připisuje to freeridingu – tedy v podstatě tomu, že akcionáři/investoři se spoléhají na to, že „optimalizační“ práci za ně udělá někdo jiný. Z jejich pohledu může jít o „racionální apatii“, ale výsledky této „racionality“ jsou pak v celku negativní. Jak to tedy vlastně je s přínosy a negativy akciového trhu?

Trh, produktivita a manažerský feudalismus

Chris Dillow na svém populárním blogu Stumbling and Mumbling poukazoval nedávno na to, že britský politik Jeremy Corbyn sklidil výsměch za své slova, že zvýšení produktivity by mohlo zkrátit pracovní týden na čtyři dny. Ekonom trochu rozebírá, že britská veřejnost prý není schopna/ochotna některým věcem vůbec naslouchat a vážně o nich přemýšlet a toto je pro něj jeden z důkazů. Podle některých odhadů je totiž produktivita v britské ekonomice asi o pětinu nižší, než v zemích jako USA, Německo, Francie. Pokud by se tedy Britové spokojili se současnými mzdami a dohnali onu mezeru v produktivitě, mohli by si skutečně v principu zkrátit pracovní týden o jeden den. 

Pokud se s touto logikou sžijeme, stačí už „jen“ zvýšit produktivitu. A ekonom tvrdí, že podle řady studií by jí šlo zvednout lepším vedením firem. Jak zlepšit vedení a management firem? Zde pan Dillow poukazuje na další studie a zejména na tu od známého Michaela Jensena (před několika týdny jsem tu zase já zmiňoval jeho analýzy vztahu mezi stavem ekonomiky a mírou důvěry ve společnosti). 

Pan Jensen už před třiceti lety tvrdil, že firmy obchodované na akciovém trhu vykazují velkou míru plýtvání a neefektivity. Příčina je jednoduchá: Absence efektivního monitoringu šéfů a managementu firem. Tedy jinak řečeno to, co jsem psal v úvodu. Podobných závěrů je řada. Například David Graeber v knize Bullshit Jobs hovoří o manažerském feudalismu. Pokud si to převedu do svých slov, tak ten vzniká ve chvíli, kdy akcionáře zajímá jen nákup a prodej akcií namísto toho, aby se snažili ve firmách něco změnit k lepšímu. Akciový trh by teoreticky měl pohybem cen akcií nahoru a dolů napomáhat tomu, že management bude jednat v zájmu vlastníků. Ale pokud jsou vlastníci apatičtí, otevírá se prostor pro jiné „aktivity“. 

Chris Dillow je pak toho názoru, že mnohem efektivnější je stav, kdy podstatnou část firmy vlastní lidé, kteří v ní pracují. Z velké části proto, že v jejich výsostném zájmu je právě to, aby si firma vedla co nejlépe - jak pro zachování jejich pracovního místa, tak z hlediska výše mezd. A v neposlední řadě i proto, že právě zaměstnanci znají firmu mnohem lépe, než lidé, kteří si o ní často přečtou jen krátkou analýzu, někdy ani to ne (pasivní investování). Pan Dillow pak správně poukazuje, že lidé, kteří s podobnými neradostnými studiemi na téma vlivu trhu na efektivitu firem přichází (jako zmíněný pan Jensen), určitě nejsou marxisté. Což je asi důležitá poznámka, abychom nesklouzli ke zbytečné „stranické“ debatě. 

Trh už koriguje trh

Je toho dost a já nenabízím nějaké rozuzlení. Třeba proti onomu vlastnictví akcií zaměstnanci zase naopak hovoří pohled ze strany rizika – nechceme mít naše úspory „vsazeny“ na stejnou kartu, jakou je naše práce. A v dnešní době do tohoto tématu významně promlouvá o robotizace a automatizace: Pokud budou roboti brát lidem v masivním měřítku práci (což není zdaleka jisté), dříve nebo později asi budeme muset přemýšlet o nějakém novém systému přerozdělení. A jeden z nich by mohl stát právě na tom, že lidé budou více vlastnit ony roboty, kteří jim vzali práci – tj., rozšíří se vlastnictví firem.

Počet obchodovaných společností v USA každopádně klesá, což může být známka toho, že ekonomika už začala popsaný problém korigovat po svém. Trh tak vlastně sám začal korigovat tu svou část, která nefunguje tak, jak by měla. Nedávno jsem tu každopádně sám psal o tom, že se sice diskutuje o aktivních a pasivních investicích, ale skutečná diskuse by měla možná probíhat a „aktivních aktivních“ investorech. Tedy těch, kteří ve firmách prosazují pozitivní změny. Na samotné veřejné obchodovatelnosti těžko najít něco špatného. Jde tedy vlastně „jen“ o to, jak s ní nakládáme. Nekonečné spekulace se nezdají být tím správným „způsobem trhu“. 


 

Čtěte více:

Yardeni: Jsou ceny akcií na rozumných úrovních?
28.11.2019 14:10
Známý investor Ed Yardeni vydal v roce 2018 knihu Predicting the Marke...
Mystika trhu
28.11.2019 17:28
Profesor financí Pablo Fernandez rád bourá některé rozšířené mýty, kte...
Nová posedlost východoevropských lídrů? Zlato
29.11.2019 11:00
Zlato se v poslední době stalo hlavním předmětem zájmu nacionalistický...
Perly týdne: Nespoléhat se na nové QE, nepredikovat rok 2020. A u nás pokles pod ekonomický potenciál
29.11.2019 12:59
Ve světě… Něco úplně jiného než v letech 2006 a 1999: Stratég Michae...
Economist: Vyrábět čistou energii je snazší než ji skladovat
29.11.2019 14:31
Zvedněte pomocí jeřábu těžké bloky a poté zachyťte energii generovanou...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení