Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Mravenečník a odvrácená strana přicházející „infrastrukturní tsunami“

Víkendář: Mravenečník a odvrácená strana přicházející „infrastrukturní tsunami“

30.11.2019 9:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Salvador Dalí byl posedlý mnoha věcmi a Ben Goldfarb na stránkách The Atlantic tvrdí, že mezi ně patřili i mravenečníci. Tedy druh, který se pro své přežití spoléhá na vlastní dlouhý jazyk, kterým loví mravence a termity. Na to, aby jich jeden z nich denně spořádal asi 30 000, ovšem potřebuje stále měnit lokalitu. A to se mu v době neustále se zvyšující ekonomické aktivity, a s ní spojeným rozvojem infrastruktury, stává osudným.

Mravenečníci žijí na území od Hondurasu až po Argentinu, které pokrývají tropické pralesy i savany a které protíná stále více silnic a dálnic. Po nich proudí vše od eukalyptu přes železnou rudu, dobytek až po kokain. A právě doprava živená ekonomickou aktivitou je pro mravenečníky tou největší hrozbou. Podle vědců se to týká zejména brazilské dálnice BR-262, na které „tato naivní zvířata nemají proti nákladním vozům nejmenší šanci“.

Goldfarb poukazuje na to, že výzkum zaměřený na úmrtí zvířat na silnicích pravděpodobně začal s prací amerického biologa Daytona Stonerse. Ten v roce 1924 cestoval za prací a jelikož auta tehdy ještě neměla rádio, začal si nejdříve jen tak z nudy všímat toho, kolik leží u cesty zabitých zvířat. Za tuto cestu jich napočítal 225 a pro časopis Science pak uvedl, že lidé by měli začít považovat automobil za jeden z důležitých faktorů, který ovlivňuje řadu forem života.

Dnes odhady hovoří o tom, že na amerických silnicích přijde ročně o život asi 1 milion zvířat. Jedna ze studií pak tvrdí, že dopravou je ohroženo 21 druhů, včetně floridského pantera. „Když Wyoming a Idaho navrhly, že nechají lovce v Yellowstonu v roce 2018 zastřelit dva tucty medvědů, setkalo se to s ostrou kritikou. Když ale Fish and Wildlife Service řekne, že silnice jsou pro medvědy grizzly tou největší dnešní hrozbou, občany to nevzruší,“ píše novinář. Dodává však, že v poslední době se situace přece jen začíná měnit.

V Brazílii jsou ovšem ochránci životního prostředí nyní znepokojeni více než obvykle. Nová vláda totiž hodlá provést masivní investice do infrastruktury a rozšiřovat silniční sítě. To by podle nich ohrozilo další živočišné druhy. Na zmíněné dálnici přitom podle některých odhadů přijde ročně o život asi 600 mravenečníků a podle novináře jde ještě o hodně umírněný odhad. Nikdo totiž neví, kolik mrtvých zvířat je ze silnice odtaženo mrchožrouty. A také nevíme, kolik zvířat je těžce raněno a odplazí se někam do houští. Biologové přitom varují, že tomuto druhu trvá dlouho, než vychová mláďata. Pokud tedy počet samic klesne pod určitou hranici, může nastat krizová situace. Výzkum „naštěstí“ ukazuje, že na silnici většinou hynou samci, protože ti za potravou urazí větší vzdálenosti než samice.

Novinář také poukazuje na to, že silniční síť zhoršuje řadu dalších ekologických problémů, včetně požárů pralesa či pytláctví. Silnice také umožnily zvýšit intenzitu kácení lesů. Platí to jak o Brazílii, tak o některých částech Aljašky. „Mezinárodní energetická agentura IEA ale odhaduje, že do roku 2050 bude postaveno 15 milionů mil nových silnic. Téměř 90 % z toho se týká rozvíjejících se zemí,“ píše Goldfarb. Ekolog William Laurance v této souvislosti hovoří o „tsunami infrastruktury“ a tvrdí, že řada z těchto staveb se bude týkat právě zemí, kde je doposud nejméně dotčená příroda. Tedy například stepi ve střední Asii.

Zdroj: The Atlantic

 
 

Čtěte více:

Víkendář: Udržitelná ekonomika, spravedlivá společnost a příjmová nerovnost
03.11.2019 8:48
Koncept takzvané cirkulární ekonomiky je často spojován s recyklací od...
Víkendář: Přestaňme už konečně vychovávat úspěšné děti
10.11.2019 9:58
„Děti nezjišťují, co je pro jejich rodiče důležité podle toho, co jim ...
Možná jen ztrácíme drahocenný čas
25.11.2019 17:26
Sociální sítě, internet, záplava polopravd a lží. Snažíme se s tím něj...
Perly týdne: Nespoléhat se na nové QE, nepredikovat rok 2020. A u nás pokles pod ekonomický potenciál
29.11.2019 12:59
Ve světě… Něco úplně jiného než v letech 2006 a 1999: Stratég Michae...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data