Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ferrarizace Tesly

Ferrarizace Tesly

05.02.2020 17:37

Když přijde na Teslu, neexistuje žádná střední cesta. Optimisté se domnívají, že její akcie nemají žádný limit růstu, pesimisté jí považují za časovanou bombu. Tvrdí to profesor financí a známý valuační odborník Aswath Damodaran v rámci svého nového pohledu na hodnotu akcií této pozorně sledované firmy. A dodává, že Tesla býci jej někdy obviňují, že pracuje pro ty, kteří mají na akcii otevřeny krátké pozice. On se jim pak podle svých slov snaží vysvětlit, že může obdivovat firmu samotnou a její vizi a zároveň nevěřit v atraktivitu jejích akcií. K čemu pan Damodaran ve své nové valuaci dospěl?

Pojďme hned ke konkrétním číslům. V následující tabulce pan profesor ukazuje, jak se posunula výchozí čísla modelu:

1

Zdroj: A. Damodaran

Tržby, z nichž vychází další projekce, jsou nyní vyšší než v roce 2019. Klesla provozní ztráta a investice, firma má více hotovosti. Druhá tabulka už ukazuje celkový model. Během pěti let podle experta porostou tržby o 25 % ročně, pak tempo růstu postupně klesne na 1,75 %. Provozní marže se postupně dostanou na 12 % a návratnost investovaného kapitálu se vyšplhá na 7,4 %, což by mělo odpovídat výši nákladu kapitálu této firmy. Tesla přitom bude mít celkovou výši investovaného kapitálu na trojnásobku tržeb a ty se do deseti let dostanou na 127 miliard dolarů.

2

Zdroj: A. Damodaran

Projekce stojící na výše uvedených předpokladech a jejich převod na současnou hodnotu ukazují, že celková hodnota aktiv Tesly je na 97,4 miliardách dolarů. Pan Damodaran pak odečítá diskont za možný bankrot a čisté dluhy a hodnota vlastního jmění tak vychází na 84,3 miliardy dolarů. Po odečtení hodnoty připadající na opce a přepočet na jednu akcii docházíme k číslu 427 dolarů.

Pan Damodaran píše, že akcie Tesly mu v poslední době dělaly radost a tudíž k valuaci možná přistupoval s podvědomým optimismem. K němu mohlo přispět i to, že by si akcie rád podržel ještě déle, a to z daňových důvodů. Jak ale vidíme, i tak jeho předpoklady generují odhad hodnoty, který je hluboko pod současnou cenou. K tomu pan Damodaran dodává, že i po simulaci různých scénářů je současná cena ve srovnání s jejich neoptimističtějšími verzemi dost vysoko. Takže akcie prodal za 640 dolarů i přesto, že cena je podle něj tažena silným trendem nahoru a může dost dobře dál růst. Jenže slovy, on „se nevěnuje tradingu, ale investicím“.

Podotýkám, že tento komentář je z konce ledna, nyní se cena akcie pohybuje kolem 780 dolarů. Došlo tedy přesně k tomu, o čem expert hovořil. Ale to jen ukazuje, jakou roli v jeho přístupu hraje disciplína a držení se předem vytyčené strategie. Dovolím si ještě jednu malou poznámku na závěr: Rozpětí vstupních předpokladů popsaného modelu je široké, a to je pochopitelné. Vzniká úplně nový trh, takže si můžeme volně hrát s jeho velikostí, tržním podílem Tesly, jejími maržemi i tím, kolik bude muset investovat. Pro nějaké hrubé srovnání uvádím následující:

Ford má nyní tržby kolem 157 miliard dolarů (posledních 12 měsíců) a provozní marži na 1 – 3 %. Návratnost investovaného kapitálu má Ford tak kolem 3 %. Toyota má provozní marži kolem 8 %, ale ROIC také jen kolem 4 %. A VW je na tom s ROIC podobně, provozní marži má kolem 6 %. I z tohoto pohledu se předpoklady popsaného modelu nezdají být nijak konzervativní. Můžeme ale tvrdit, že Tesla si bude udržovat luxusnější zaměření, takže „masové“ automobilky nejsou relevantním ukazatelem. BMW má ale ROIC na úrovni 6 % a marže kolem 9 %.

Takže ani u BMW se neposouváme výrazně jinam. Stane se tak až u Ferrari, kde marže dosahuje vysokých 25 % a ROIC se pohybuje na podobných úrovních (pro zajímavost - podobně je na tom Apple). Cena akcie Tesly tak v duchu výše uvedeného odhadu buď implikuje, že firma dosáhne mnohem vyšších budoucích tržeb, nebo že se svými maržemi a návratností kapitálu bude trochu „ferrarizovat“. Pak už zbývá se „jen“ ptát, zda jí to dovolí konkurence a zda si to dovolí/dokáže ona sama.

 

Čtěte více:

Tesflix
09.01.2020 17:54
Na počátku minulého roku se (alespoň podle mého pocitu) na trhu vytvoř...
Perly týdne: Fed pošle sazby k nule, Tesla půjde na 6000 dolarů a my měníme penzijní systém
17.01.2020 12:28
Penzijní reforma v Česku se do voleb na podzim 2021 asi nestihne. Na n...
Tržní kapitalizace Tesly přesáhla v after-market 100 miliard dolarů
22.01.2020 14:05
Tržní hodnota automobilky Tesla se včera po uzavření trhu podívala nad...
Tesla porazila tržní odhady, letos čeká silnou výrobu
29.01.2020 23:35
Společnost Tesla reportovala druhý kvartální zisk za sebou, k čemuž jí...
Analytik: Valuační rébus posouvá Teslu do říše fantazie
30.01.2020 15:16
Upřímně řečeno komentář k výsledkům Tesly, resp. tržní reakci na ně, s...
Cena akcií Tesly dál prudce roste, překonala 900 dolarů
05.02.2020 8:38
Cena akcií amerického výrobce elektromobilů Tesla včera pokračovala v ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data